FC Twente Basis Jaargang 03, 2012

Joop de Winter: ‘als voetbalclub kun je niet onverschillig zijn over het reilen en zeilen van je supporters’

Joop de Winter:

“Als voetbalclub kun je niet onverschillig zijn over het reilen en zeilen van je supporters”

Joop de Winter (59) is commissaris van FC Twente en heeft ‘Scoren in de wijk’ als portefeuille. Enige navraag in Nederland leert dat FC Twente de enige BVO is met een commissaris voor maatschappelijke zaken.

Een geboren en getogen Enschedeër is De Winter die eind jaren zeventig ‘A. de Winter, Zakkenhandel BV’ overnam van zijn vader (tweede generatie) en dat wijzigde in Winza Products BV. In die tijd was het vooral verkoop en reparatie van jutezakken, die werden gebruikt voor onder meer kolen en aardappelen. Inmiddels heeft De Winter jute ingeruild voor kunststof polypropyleen) en worden de zakken vooral in het Verre Oosten (Thailand, China, Bangladesh) gemaakt. “Maar aangezien het leven niet alleen om geld draait, heb ik in al mijn bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan, dus geen kinderarbeid, goede werkomstandigheden, goede voeding en ook medische zorg.” In totaal werken er zo’n tweeduizend mensen bij het bedrijf van wie elf in Enschede.

Démoed

Voordat De Winter het bedrijf van zijn vader overnam, had hij vijf jaar gewerkt in een platenzaak van de toentertijd zeer bekende firma Démoed. “Mijn broertje liep stage bij Démoed. Precies in die tijd werd de zaak verkocht en toen ging mijn vader langs met een bloemetje om te feliciteren; de heer Démoed zei dat de verkoop was afgeketst en toen zei mijn vader ‘dan koop ik de zaak’. Maar aangezien mijn broer zijn school nog moest afmaken, zei mijn vader dat ik de platenzaak een jaartje moest runnen.” De muzieksector heeft het met het downloaden later erg moeilijk gekregen en de platenzaak Démoed bestaat niet meer.

LED-walls

Kleine Joop voetbalde dag en nacht, in verenigingsverband bij PW, de vierde klasse was zijn beste periode. Met zijn opa en vader (die bij Sportclub Enschede speelde) ging hij elke veertien dagen vanaf de allereerste FC TWENTE wedstrijd kijken bij FC Twente ’65. Bij zijn weten heeft hij nauwelijks een wedstrijd gemist in zowel het Diekman, het Arke Stadion en nu De Grolsch Veste. Een jaar of tien geleden werd hij lid van de Club van Tien, een van de businessclubs van FC Twente. “Joop Munsterman komt elk jaar vertellen waar FC Twente mee bezig is. Een paar jaar geleden kwam hij om hulp vragen. Hij vroeg niet om geld maar om expertise en tijd. Hij wilde graag dat wij ons zouden inzetten om twee van die grote LED-walls in het stadion te krijgen. Met een paar mensen hebben wij toen een stichting opgericht en zijn aan het werk gegaan.” Een paar mensen van de Club van Tien (onder wie dus De Winter) voelde zich ‘ondernemend’ uitgedaagd en zorgde dat de aankoop kon worden gerealiseerd. “En dat er nog geld over was voor een goede nieuwe geluidsinstallatie.”

Scoren in de wijk

In 2011 zocht de club een opvolger van Gerard Oude Vrielink en kwam ze uit bij Joop de Winter. Hij was verrast, vereerd, en had geen andere portefeuille willen hebben. “Voor voetbalzaken kunnen ze beter een ander nemen,” lacht De Winter die naast zijn werk en de taken bij FC Twente ook bestuurslid van het hospice is. FC Twente draait om voetbal, ambiance en solidariteit. Over het feit dat Johan Derksen het ‘Scoren in de wijk’ van FC Twente belachelijk maakt, haalt De Winter zijn schouders op. “Voetbal is wel het belangrijkste, het is onze corebusiness, daar kan geen misverstand over bestaan.” De Winter was erg verrast toen hij de portefeuille van zijn voorganger overnam en zag waarmee de club allemaal al bezig is. “Ik ben onder de indruk van de samenwerking met onderwijsinstellingen als het ROC, Saxion en de universiteit, de woningcorporaties De Woonplaats, Welbions en Domijn, de gemeenten Hengelo en Enschede, maar ook de provincie Overijssel en zorgverzekeraar Menzis. Voor alle duidelijkheid, FC Twente doet geen werk of projecten die al door andere partijen worden gedaan. We krijgen als FC Twente wellicht deuren open die voor anderen gesloten blijven of komen letterlijk eerder of beter binnen bij jonge mensen.”

Als wij het zeggen of een speler zijn sommige jongeren eerder geneigd te luisteren

Scoren door scholing

Een mooi voorbeeld noemt De Winter het project ‘Scoren door Scholing’ waaraan middenvelder Willem Janssen zich als ambassadeur heeft verbonden. “Ik zie dus dat Janssen dat niet alleen doet omdat wij het hem vragen, maar omdat hij zich enorm betrokken voelt en ziet dat mede dankzij zijn inzet jongeren eerder genegen zijn de handschoen op te pakken. Want het project heeft als doel het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten en het aanpakken van jeugdwerkloosheid. In een programma van tien weken is er aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en een stage onder begeleiding van kundige ROC-medewerkers. FC Twente beschikt over een enorm netwerk van bedrijven en ondernemers en vraagt hun te helpen. Dat loopt geweldig, daar kan ik emotioneel van worden, dat zo’n jongen over tien jaar tegen zijn vrouw en kinderen zegt ‘zonder FC Twente had mijn leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien’.”

Leren lezen en schrijven

FC Twente leert basisschoolleerlingen van groep 6 tot en met 8 met een taalachterstand alsnog lezen en schrijven. Dat gaat wellicht wat ver, maar klassikaal leren over d, t en dt en over voltooide en onvoltooide deelwoorden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het wordt wel ineens een stuk leuker als je spelenderwijs (letterlijk via gamen) de taal leert omdat in het spel FC Twente centraal staat. “We hopen dat die jongens en meisjes dan sneller de taal oppakken.” Maar dan later niet zeuren als de volgende generatie vooral praat over ‘doordekken’, ‘op de stropdas geven’ en ‘man laten lopen’… De Winter lacht. “Als ze het maar goed spellen en kunnen lezen.”

Voetbalcursus en FC Twente Cup

“Ik ben ook erg trots op de voetbalcursus voor de jeugd waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 centraal staan, voor voldoende beweging, gezonde voeding, sociale discipline. Een gevolg van de voetbalcursus is de oprichting geweest van het Jeugdsportfonds Hengelo-Borne om financiële belemmeringen weg te nemen voor kinderen die lid willen worden van een sportvereniging.” En dan is er nog de FC Twente Cup, een wijkentoernooi dat wordt afgewerkt op het trainingscentrum van FC Twente in Hengelo. “Dat vinden ze natuurlijk geweldig, maar de teams mogen alleen meedoen als ze trainingen en oefenwedstrijden organiseren en zogenaamde buurtbijdrages leveren. Reken maar dat ze zich inzetten. Op die momenten blijkt ook de toegevoegde waarde van FC Twente. Als wij het zeggen of een speler zijn sommige jongeren eerder geneigd te luisteren. Dat blijkt ook uit het gezondheidsprogramma dat overigens voor jongeren en volwassenen in wijken en online wordt aangeboden. Het ROC van Twente heeft het programma voor groepen in de wijken in het cursusaanbod opgenomen.”

Vorige bijdrage

Harry Vermeegen: Gaan jullie elke week met z’n allen in het bad?

Volgende bijdrage

Een herrijzende en vallende ster van PvdA in Overijssel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *