SAX

Tim Gilissen kiest voetbal als carrière

Tim Gilissen kiest voetbal als carriere

Tim Gilissen in het kort

Naam: Tim Gilissen
Leeftijd: 30 jaar
Functie: voetballer
Opleiding: Management, Economie en Recht
Afgestudeerd: 2012

Toen Tim Gilissen (30) van NAC Breda tot ‘maatschappelijk speler van het jaar 2012’ werd uitgeroepen, constateerde hij dat sportief gezien middenmoter NAC voor hem zo’n beetje het hoogst haalbare was. Als hij zich in zijn jeugd volledig op zijn studie had gegooid, had een academische titel er wellicht ingezeten. Nu haalt Gilissen het maximale uit twee werelden en kijkt hij alvast vooruit naar zijn volgende carrière.

Hij komt uit een echt voetbalgezin. Zijn vader voetbalde (en was trainer) op het hoogste amateurniveau bij DETO in Vriezenveen. Ook zijn beide broers zijn met voetbalschoenen aan geboren. Tim deed zonder al te veel moeite het Atheneum op het Jacobus College dat later opging in het Bonhoeffer College. In zijn allervroegste jeugd begon hij met voetbal bij Richtersbleek. Toen zijn ouders naar ‘de stad’ verhuisden, verhuisde Tim naar Vogido. Na drie jaar (“ik was behoorlijk fanatiek en wilde zo hoog mogelijk spelen”) stapte hij over naar Sportclub. “Daar heb ik van de D-tjes tot met de A-jeugd gespeeld. Ik kon redelijk voetballen, niet bijzonder. Veel spelers uit mijn elftal gingen naar FC Twente. Ik ben een laatbloeier.” Dankzij een wijziging in de reglementen kon hij als derdejaars A-speler naar Heracles. Dat nieuws werd in huizen Gilissen niet echt met gejuich ontvangen, want zoonlief had net zijn Atheneumdiploma gehaald en een studie aan de universiteit lag in het verschiet. Deels om zijn ouders te plezieren, schreef hij zich toen in bij Saxion voor de opleiding Management, Economie en Recht. “Ook met de gedachte: dan doe ik elk geval een opleiding, als het voetbalavontuur zou mislukken.” Hij voetbalde vijf jaar bij Heracles en daarnaast studeerde hij.

Go Ahead

Dat duurde tot 2005 toen Heracles kampioen van de eerste divisie werd. Tim Gilissen was eigenlijk geen vaste waarde, meer de dertiende man en werd door de club bedankt voor zijn diensten. “Trainer Peter Bosz ging doorselecteren voor de eredivisie. Ik vond het eerlijk gezegd wel een logisch verhaal.” Go Ahead uit Deventer wilde Gilissen graag overnemen. Daar belandde hij in een warm bad met trainer Mike Snoei, voorzitter Hans de Vroome die de club net met veel pijn en moeite overeind had gehouden, en voormalig topspeler Marc Overmars. En Gerard Marsman die Gilissen nog kende uit zijn Heracles-periode. Hoewel hij alleen nog maar zijn scriptie hoefde te schrijven, stopte hij met studeren. “Ik wilde in het voetbal slagen.” Dat lukte. Gilissen speelde heel aardig en toen (in 2007) meldde NAC zich. Het leek erop dat de scriptie nooit meer geschreven zou worden. Tot Saxion zich in Breda meldde bij Tim. “Voor een scriptie moet je normaal bij een bedrijf gaan zitten en dat werkt bij mij niet. Ik train overdag en heb dan geen energie meer om elke middag ergens te gaan zitten. Ik moet mijn eigen planning kunnen maken. ‘OK’, zeiden ze toen, ‘zoek een onderwerp en dan vullen we het op jouw manier in. En neem de tijd ervoor’. Zo heb ik het opgepakt. Ik heb er uiteindelijk wel twee jaar over gedaan, over dat schrijven van die scriptie. Eens in de paar maanden kwam ik naar Saxion om de vorderingen te bespreken met Jacqueline Dalhuizen, mijn begeleidster. Aan haar had ik veel steun. Op een gegeven moment werd ik een beetje streberig, ik wilde een goed stuk aanleveren, ik heb er zeker in de laatste maanden veel tijd in gestoken.” Dat bleek: Gilissen kreeg een negen voor zijn scriptie.

Scriptie

Tim deed voor zijn scriptie een onderzoek naar hoe BVO’s (betaaldvoetbalorganisaties) zich kunnen inzetten voor de maatschappij. Van FC Twente is Scoren in de Wijk bekend, maar ook NAC heeft zo’n stichting. “Ik heb gezien dat je de voetbalclub en de stichting echt moet integreren om resultaat te boeken. Het moet geen hype zijn, het moet DNA worden van de club zelf. Hierachter [we praten bij Tim thuis in Breda, JM] heeft NAC een veldje aangelegd voor de straatvoetbalcompetitie. Dat veldje heb ik geopend. De woningbouwcoöperaties hebben er belang bij dat die kinderen gewoon kunnen voetballen op een goed veldje. Dus NAC heeft samen met de gemeente daar een veldje neergelegd.” De spelers van NAC zijn contractueel verplicht af en toe commerciële activiteiten te doen, zoals het bezoeken van sponsoravonden. Ook voor dit soort projecten wordt soms een beroep op hen gedaan. De scriptie van Tim wordt door de KNVB gebruikt om andere clubs te laten zien hoe het kan. Voor het winnen van de prijs is ook een geldbedrag van vijftig mille beschikbaar. Dat geld heeft Tim Gilissen beschikbaar gesteld voor een project bij zijn oude cluppie Sportclub Enschede. “Een club heeft goede jeugdtrainers nodig, maar ik vind dat spelers die veel aan hun club of trainer te danken hebben wat terug kunnen doen. Door zelf trainer of scheidsrechter te worden en dat de club hen daar dan ook bij helpt. Dan snijdt het mes aan twee kanten.”

Studententijd

Als deeltijdstudent had hij andere sores aan zijn hoofd dan de gemiddelde student. En het studentenleven is ook aan hem voorbij gegaan. Het diploma heeft hij niet laten versturen, maar is hij – met zijn trotse moeder – gaan ophalen. “Toen was ook bekend geworden dat ik genomineerd was voor Maatschappelijk Speler van het jaar. Dat maakte het helemaal speciaal.” Later heeft Tim Gilissen nog gastcolleges gegeven aan de minor sportmanagement. “Ik zag er nogal tegenop, maar het was hartstikke leuk. Twee uur heb ik mijn verhaal gedaan van hoe ziet het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in het voetbal eruit en hoe zou dat in de toekomst moeten gebeuren.” Hij hoopt nog een jaartje of drie, vier te voetballen, bij NAC of anders in het buitenland. “België lijkt me leuk, maar Australië mag ook.” En daarna moet hij aan de bak, want hoewel een betaald voetballer geen klagen heeft, heeft Gilissen zich niet financieel onafhankelijk gevoetbald. Ik wil wel graag in het voetbal blijven werken, als trainer of als beleidsmaker. Maar ik denk er ook wel eens over om na mijn voetbalcarrière wellicht nog een master te doen. Ik heb de luxe om dat te doen.”

Vorige bijdrage

Dochters: Ook ik ben dus zo’n zeikerd die zijn kinderen adoreert

Volgende bijdrage

Voorstelling Debby Petters in het Wilminktheater te Enschede

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *