Twentevisie Jaargang 28, 2016

Edwin Wierda is blij met Harry Mens

In betrekkelijk korte tijd (sinds 2009) heeft Edwin Wierda het bedrijf Wierda en Partners op de kaart gezet. Met dank aan Wim Samsen, met dank aan Harry Mens. Het is nu een bedrijf dat voor ongeveer zeshonderd mensen gemiddeld drie ton (één ton is de ondergrens) belegt in aandelen, obligaties en opties. Aan de fondsen van de banken heeft hij een hekel. Zijn klanten beoordelen hem in principe op het rendement dat hij voor hen verdient. Als dat maar beter is dan bij de concurrent. “We hebben heel erg weinig verloop in klanten en dat is voor mij eigenlijk het belangrijkste criterium.”

Bij de Rabobank in Nijverdal belegde hij het vermogen van welgestelden zoals Wim Samsen (voormalig eigenaar Eastborn, tegenwoordig bekend als bestuurslid Heracles). Mede op diens initiatief begon Wierda voor zichzelf. En ze kochten zich meteen in bij Business Class van Harry Mens dat op zondagochtend bij RTL7 wordt uitgezonden. “Dat is de beste beslissing geweest die we hadden kunnen nemen. We wilden groeien met het bedrijf, nieuwe klanten vinden, dan heb je zeker in deze business bekendheid nodig. Beleggen is een vak dat te maken heeft met betrouwbaarheid, degelijkheid, het verhaal moet kloppen, om dat te bereiken heb je een platform nodig en daar is Harry Mens voor ons heel goed voor geweest.” Aan tafel zitten kost Wierda per uitzending ongeveer 15.000 euro. En de voordelen van Mens zijn meteen ook zijn nadelen, er treden in zijn programma nogal eens bedrijven op van twijfelachtig allooi, beleggers in teakhout en dergelijke. “Vanaf mei gaan we het daarnaast op Nederland 1, 2 en 3 proberen.”

Assen

De beleggers worden veroverd vanuit Assen… Maar de meeste miljonairs komen uit het westen des lands… “We zijn begonnen in Drachten, daar groeiden we redelijk snel uit ons jasje, vooral door de toeloop van klanten via Business Class van Harry Mens. Die mensen kwamen grotendeels uit het westen van het land en of je dan in Assen zit of in Drachten, dat is even ver weg voor hen.” Desalniettemin hebben Wierda en Samsen (voor 50% eigenaar van het bedrijf) in 2011 in Laren een tweede kantoor geopend. De aanloop van klanten is natuurlijk te danken aan Mens, maar de dames en heren lopen nog sneller weg dan ze zijn gekomen als Wierda hun vermogen niet laat groeien. Dat lukt hem redelijk goed. “Wij beleggen alleen in beursgenoteerde aandelen, in obligaties en opties. Ik vind dat dat je beter rechtstreeks kunt beleggen in bedrijven. Dan kun je veel sneller reageren als het nodig is.” Banken en ook de Rabobank waar Wierda vroeger zelf werkte, opteren sterk voor eigen gecreëerde beursfondsen; het risico zou dan minder zijn. Mogelijke winsten natuurlijk ook veel minder… Het is kortom veiliger. “Het is allemaal bagger.”

Bagger

Met fondsen van de banken heeft Wierda duidelijk niets. “Banken zijn zo groot geworden, met zoveel activiteiten, van beleggen tot koopsommen en hypotheken. Zij hebben enorme potten met beleggingen. Ook al zouden zij willen, zij kunnen niet zo beleggen zoals wij het doen. Kost teveel tijd. En de tijd dat de banken een kennisvoorsprong hadden is geweest, iedereen kan alles weten op hetzelfde moment. Natuurlijk zijn wij ook deels afhankelijk van het beleggingsklimaat en een goed lopende beurs.” “Veel mensen maken de fout dat ze een verband zien tussen de ontwikkelingen van het MKB, de economie en de beurskoersen. Beurzen lopen juist vaak vooruit op de ontwikkeling van de economie. 2009 was een enorm goed beleggingsjaar, terwijl we toen midden in de crisis zaten. 2014 was bijvoorbeeld ook een goed beleggingsjaar. Ik zal het je nog sterker vertellen. De economie kwam de laatste jaren niet echt op gang, de Centrale Bank was gedwongen de rente keer op keer maar te verlagen en toen was de beurs de enige plek waar je nog wat kon verdienen.”

Ontzorgd

Klanten willen rendement. “Dat is natuurlijk de meest bepalende factor, maar het gaat ook om rust, betrouwbaarheid, degelijkheid. Niet iedereen gaat meer voor het allerhoogste rendement. Mensen willen rust, mensen met geld willen gewoon ‘ontzorgd’ worden en dan maakt het niet uit of je 9% of 10% rendement haalt.” Wierda belegt momenteel vooral in Europa. “Ik geloof meer in Europa dan bijvoorbeeld in Noord Amerika op dit moment, en binnen Europa pakken we ook verschillende sectoren. Wij zitten vooral in de wat oudere aandelen, zoals Koninklijke Olie, Unilever, maar ook chipgerelateerde industrie en dan moet je denken aan ASML, dat soort bedrijven. We zaten bijvoorbeeld ook bij Ten Cate.” Waar we Wierda ook tegen het lijf liepen. “Nee, ik ga niet alle aandeelhoudersvergaderingen af, ik ga alleen daar naar toe waar we denken geld te kunnen verdienen en dat hebben wij bij Ten Cate ook gedaan. Het werd mij toen wel duidelijk dat de kans heel groot zou worden dat het bedrijf van de beurs af zou gaan. Toen hebben wij daar een positie ingenomen en ja… voor onze aandeelhouders is het heel goed geweest.”

Zelf verdient Wierda dankzij een vaste vergoeding die hij van al zijn klanten vraagt en daarnaast een gestaffeld winstpercentage. “Uiteindelijk moet het zo zijn dat ondanks wat wij verdienen, dat de klant meer overhoud dan bij een andere beheerder.”

Vorige bijdrage

’Nijhof-Wassink blijft familiebedrijf’

Volgende bijdrage

Twentse Ambassade

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *