Twentevisie Jaargang 16, 2004

Gerard Sanderink: ‘Geld is geen probleem, goed management wel’

Weerzin tegen banken

Gerard Sanderink voor zijn bedrijf Centric KSI waaraan
de banken vrijwel niets verdienen. (Archieffoto november 2001.)

Gerard Sanderink loopt het liefste met een flinke boog om banken heen. Hij heeft zijn consortium aan eigen en beursgenoteerde bedrijven (waar hij zelf ook meerderheidsaandeelhouder van is) vrijwel zonder hulp van banken opgebouwd. Hij gebruikt geen vreemd vermogen, uit het jaarverslag blijkt dat de liquide middelen 26 miljoen euro bedragen en het eigen vermogen 39 miljoen euro is. En Sanderink wilde zijn bedrijf Centric KSI van de beurs halen, maar hij zag dat vooral de banken daar beter van werden en veranderde zijn plannen: hij gaat opnieuw trachten Centric KSI tot een pareltje te maken. Inderdaad, liefst zonder banken. Hij heeft daarvoor onlangs 1,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven (en zelf gekocht voor 1,6 miljoen) plus zelf een lening van een miljoen euro verstrekt.

Hij komt net uit België waar één van de zijn bedrijven opnieuw in de problemen is gekomen. “Ik heb het eerder op koers gekregen, daarna overdragen aan het management zodat ik me weer op andere zaken kon richten. Moet ik er verdorie weer naar toe om te herstellen.” We hebben een afspraak om over geld, over banken te praten. “Geld is niet het probleem, het vinden van goed management wel. Niet alleen bij mij hoor. Ik praat de laatste tijd veel met andere ondernemers zoals Loek de Vries van Ten Cate, die heeft dezelfde problemen.” Voor de goede orde, De Vries en Sanderink treffen elkaar de laatste maanden bijkans wekelijks op de eretribune bij Heracles.

Curatoren

Toen Gerard Sanderink begin jaren negentig zijn eerste bedrijven overnam uit de failliete inboedel van HCS kreeg hij geld mee, anderhalf miljoen gulden om precies te zijn. Plus de debiteurenportefeuille die vrij somber was getaxeerd. “Op 125.000 gulden na hebben we alles binnengehaald, dat was bijna een miljoen gulden meer dan vooraf gedacht was.” Een jaar na de overname kreeg Sanderink zoals hij het zelf noemt ‘in de benen’. “Als een bedrijf eenmaal winstgevend is, houd ik het meestal wel winstgevend. Tenzij ik het overdraag aan anderen, dan komt er soms verval in de marges. Dat is mijn grootste frustratie.” Op nummer twee staat het misbruik dat andere bedrijven maken van failliete bedrijven. “Die betalen dan ineens niet meer omdat iets niet goed geleverd zou zijn. Ik zit daar echt bovenop.” Het weerhoudt Sanderink bijna om bedrijven over te nemen. Ook al omdat hij veel curatoren weinig capabel acht. “Ik betaal tegenwoordig liever een redelijk bedrag voor een bedrijf voordat het failliet gaat.” Geld over overnames komt uit de cashflow van zijn andere bedrijven.

‘Als je je eigen huis of pensioen moet inzetten, is het eigenlijk al te laat’

Holtkamp

Banken nemen ondernemers met problemen in de houtgreep. Hij heeft van dichtbij gezien hoe Holtkamp van de gelijknamige machinefabriek in Almelo financieel werd uitgekleed. “Als het moeilijk gaat, is er meer geld nodig. De bank gaat wel mee, maar wil meer zekerheden. Ik heb gezien hoe ze van sommige ondernemers niet alleen hun bedrijf, ook hun huis, hun spaargeld en zelfs hun pensioen afpakten. Dat gaat te ver. Elke ondernemer vereenzelvigt zich met zijn bedrijf, heeft daar echt alles voor over. Ik herken dat. Je staat bij je eigen bedrijf achter in de rij, als het slecht gaat dan maar even minder of geen salaris. Banken moeten die mensen tegen zichzelf beschermen. Als je je eigen huis of pensioen moet inzetten, is het eigenlijk al te laat.” Geert Steinmeijer had onlangs over het faillissement van Iduna een zelfde verhaal. Of hij zijn eigen bedrijven maar even wilde koppelen aan het probleemgeval Iduna. En toen hij dat weigerde was het snel afgelopen. In dat kader doemt erg vaak de naam van ABN AMRO op. “Ja, dat klopt, maar ik kan dat niet onderbouwen. Ik heb bij Rabo en ING een beter gevoel, maar, nogmaals, dat is een gevoel, niet feitelijk.” Sanderink bankiert overigens privé wel bij deze bank, het pensioen heeft hij ondergebracht bij ING-NN en andere zaken zoals deposito’s bij Rabo.

Vorige bijdrage

‘Nederland maakt budgettaire wetgeving die rechtsongelijkheid in de hand werkt’

Volgende bijdrage

Nummer 7

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *