Twentevisie Jaargang 16, 2004

Stork beste oostelijke fonds in 2003

Centric KSI krijgt nieuwe naam

Normaal gesproken wordt het beursspel gespeeld tijdens de opname van het radiocafé Memphis. In januari was dat niet mogelijk, omdat er een speciale uitzending werd gemaakt naar aanleiding van het vertrek van Bram Hulshof. De winnaar van december was Felix Timmerman, die had voorspeld dat de AEX op 337,25 zou uitkomen. De beurs sloot het afgelopen jaar af met 337,65 punten. Via www.twentevisie.nl kunt u nog net meedoen aan het spel in januari, de volgende reguliere opname is 3 februari. Hoe hoog staat dan de AEX? Links Rabobeurscommentator Sjoerd van Es.
De AEX steeg in 2003 met 4,62% tot 337,65 punten. Behalve Reesink presteerden alle oostelijke fondsen vorig jaar beduidend beter dan de AEX. Stork was met een stijging van 150% verreweg het beste fonds. Centric KSI, het speculatieaandeel van 2003, krijgt een nieuwe naam. Gerard Sanderink gaat toch proberen zijn bedrijf te laten overleven. Met nieuwe overnames.

2003 is het beste beursjaar van de afgelopen jaren geweest. Op de eerste handelsdag steeg de beurs met 4,5%. Daarna zakte de koers weer weg tot maar liefst 217,8 punten onder invloed van de oorlog in Irak, het boekhoudschandaal bij Ahold en de tegenvallende economische ontwikkeling. Als beursanalist ben ik beslist niet ontevreden. Ook al omdat de dollar ten opzichte van de euro bleef dalen. Voor de Europese economieën is dit nadelig voor de export die steeds maar duurder wordt; voor de VS werkt het precies omgekeerd,” legt Sjoerd van Es, beleggingscommentator van de Rabobank Twente uit. “Het derde kwartaal liet in de VS een ongekend sterke groei zien, de productiviteit liep op, de werkloosheid daalde en het economisch vertrouwen steeg weer. De Europese economie ligt qua ontwikkeling altijd zes tot negen maanden achter bij de VS. Dus reken maar uit…”

Smallcaps

Aan de oostelijke fondsen konden beleggers in 2003 beduidend meer verdienen dan aan de AEX-fondsen. “Het gaat niet alleen om de oostelijke fondsen hoor, smallcaps zijn weer in. In de AEX zitten de vijfentwintig grootste beursbedrijven van Nederland, allemaal bedrijven die gelet op hun in- en verkoop veel met dollarlanden werken. Alleen al de koersval van Ahold had een negatieve invloed van 6% op de AEX,” aldus Van Es. “Tot voor kort werd vooral naar Amerika gekeken en werd veel op sentiment belegd. Naar individuele bedrijfsprestaties werd nauwelijks gekeken. Dat is door alle boekhoudschandalen ook veranderd. Door de Europese eenwording was de gedachte dat institutionele beleggers de kleine fondsen links laten liggen. Beroepsanalisten volgen dan de kleinere fondsen niet meer en het beste zou zijn als ze van de beurs af zouden gaan. Die gedachte klopt dus niet meer.”

En de winnaar is… Stork

“ Stork heeft het afgelopen jaar optimaal geprofiteerd van de reorganisatie in het jaar daarvoor. De markt hield begin van het jaar nog rekening met het scenario dat Stork in liquiditeitsproblemen zou komen. De cijfers over het eerste kwartaal toonden een enorme progressie en vanaf dat moment ging het crescendo.” Van Centric KSI (een stijging in 2003 van 100%) moet Van Es weinig hebben. “De koerswinst is te danken aan de speculaties rond het aandeel. Sanderink wil het bedrijf van de beurs halen, maar daar zo min mogelijk voor betalen. Vooral niet aan de banken. Er zijn speculaties dat opdrachten gesplitst worden: het winstgevende deel naar zijn eigen bedrijf en het slechte deel van de beursonderneming. Tijdens de uitzending van TV Oost op oudejaarsavond erkende Sanderink deze gang van zaken en hij wil nog één poging doen het tij te keren en van het beursbedrijf een bloeiend bedrijf te maken.” En daarvoor krijgt het fonds een nieuwe naam. Bovendien wil Sanderink andere IT-bedrijven gaan kopen om Centric KSI voldoende volume te geven. “Hij wil het bedrijf niet failliet laten gaan, dat is zijn eer te na. Een goede zaak.”

Tips voor 2004

Twentsche Kabel steeg vorig jaar met 86%. “Dit bedrijf heeft net als Stork sterk geprofiteerd van de kostenreducties die in 2002 zijn doorgevoerd. Twentsche Kabel is een kwalitatief sterk en financieel zeer gezond bedrijf.” Nedap noteerde een koerswinst van 54%. “Nedap wordt gezien als een zeer goed geleid, financieel sterk bedrijf met een hoog dividendrendement. Nedap telt een tiental divisies waarvan de stemmachines de bekendste is met flinke orders zoals afgelopen jaar aan Ierland.” Koninklijke Ten Cate scoorde een winst van 44%. “Ten Cate draait erg goed dankzij het kunstgras en de antiballistiek. Topman De Vries zei recentelijk bij RTV Oost dat hij het aandeel nog steeds sterk ondergewaardeerd vindt; hij denkt aan een reële waarde van 55 euro.” “Aandelen van deze bedrijven adviseer ik voor 2004.”

Grolsch

Ondanks de slechte advertentiemarkt steeg het aandeel van Wegener met 43%. “Ondanks reorganisaties had Wegener een slecht jaar. Begin 2003 had het bedrijf zelfs herfinancieringsproblemen. Toen die in mei waren opgelost, liep de koers ook weer op.” Grolsch boekte een koerswinst van 11% en was daarmee een van de minst presterende oostelijke fondsen. De bouw van de nieuwe fabriek in Enschede is vrijwel afgerond. Grolsch had de afgelopen jaren zeer veel eigen geld (wat veel rente opleverde) en dat geld is gebruikt voor het eigen onderkomen. Sterker nog, er moest geld geleend worden (een hypothecaire lening) waarvoor rente moet worden betaald. “Dus het resultaat zal afnemen. Zinniz werd vorig jaar ook van de markt gehaald wegens gebrek aan succes. Troch vertrekt in april als bestuursvoorzitter. Beleggers hopen dat de verkoop van oude locaties in Enschede en Groenlo nog wat centen in het laatje brengen. En ze hopen dat de nieuwe man aan het roer Grolsch aan een grote bierproducent zal verkopen.”

Vorige bijdrage

Zelfstandige Bondgenoten vult gat tussen werkgever en werknemer op

Volgende bijdrage

Nummer 3

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *