Twentevisie Jaargang 17, 2005

‘Ik ben zeker tien jaar te oud voor een of ander innovatieplatform’

Pieper for President?

Roel Pieper: “Laten we de kennis uit Twente en Eindhoven bij elkaar optellen en laat dan maar zien wat je kunt. Uiteindelijk wint de beste.”
Hij wil graag premier worden van Nederland. “Ja, het is zeer on-Nederlands om je zo uit te spreken.” Maar het ligt (natuurlijk) genuanceerder. Want Roel Pieper (48) is er zelf nog niet van overtuigd of hij de politiek in wil. Of beter, hij wil wel, maar hij is bang weinig te kunnen veranderen. Te verzanden in processen waar hij geen vat op heeft; het verschil niet kunnen maken, zoals hij dat als ondernemer wel vaak is. Maar áls hij de stap maakt, gaat hij voor het allerhoogste: premier Pieper.

Het was de laatste tijd een beetje stil rond Pieper. Of liever gezegd, er was juist een hoop commotie over mogelijke privé-problemen met zijn kinderen uit een eerder huwelijk. Er was een inbraak bij hem thuis. Er verscheen een boek (De Broncode van Quote-journalist Eric Smit) waarin de rol van Pieper werd belicht in het akkevietje met uitvinder Jan Sloot die een soort supergeheugen zou hebben uitgevonden. Sloot is inmiddels overleden en het wonderkastje is nooit gevonden. Pieper was een paar maanden niet gesignaleerd op de Universiteit Twente waar hij als deeltijdhoogleraar college e-commerce geeft. Eind januari namen we een kijkje. Het college (het moet gezegd) is een verademing, het gaat over de fundamentele verschuiving door de techniek van maatschappelijke processen als zorg en onderwijs. Pieper spreekt (verplicht voor hoogleraren) werkelijk perfect Engels, vertelt prettig en betrekt de circa veertig studenten nadrukkelijk bij zijn betoog. “Er kwamen een paar zeer inzichtelijke vragen waardoor ik dacht ‘ja, ik heb ze bereikt’. Dat geeft een goed gevoel.” Zijn autoriteit bij de studenten is elk geval niet aangetast door alle perikelen van de afgelopen tijd. Een deel van de studenten weet er niet eens iets van af, anderen interesseert het niet, vinden het juist zeer interessant en roemen zijn vakmanschap.

Eén universiteit

Over de privé-zaken wil hij niets zeggen en voor de rest is de kritiek te wijten aan zijn manier van werken, vermoedt Pieper. “Er zijn wel eens mensen die zeggen ‘Roel, kun je daar tegen’. En dan antwoord ik ‘daar heb ik lang geleden voor gekozen’. Mijn formule van werken is tien dingen doen. Er ontstaan twee, drie fantastische nieuwe bedrijven. Drie nieuwe ideeën en de rest haalt het niet en dat zorgt voor roering.” Pieper is ‘gehaald’ door Van Vught, de vroegere rector van de UT. Pieper zei toen in Twentevisie dat hij het alleen heeft gedaan omdat ‘Twente het vroeg’. De liefde lijkt bekoeld. We zien hem niet in het regionaal innovatieplatform, we horen hem niet over het Nano-instituut. “Ik ben blij dat ik hier ondanks mijn overvolle agenda college mag geven.” Hij wordt moe van dat gedonder rond het Nano-instituut. “Nederland heeft eigenlijk één technische universiteit met drie hele goede campussen. Laten we gewoon één goed Nano-technologieprogramma maken. Laten we de kennis uit Twente en Eindhoven bij elkaar optellen en laat dan maar zien wat je kunt. Uiteindelijk wint de beste.”

Wim Meijer

Landelijk heeft Pieper geweigerd deel te nemen aan het innovatieplatform en in de regio zijn ze hem gewoon vergeten. Maar hij zou ‘nee’ hebben gezegd. “Innovatie wordt gedreven door jeugd en de wil om te verbeteren. Ik ben 48 jaar en minstens tien jaar te oud voor een of ander innovatieplatform. Je moet werken met mensen van rond de 35 jaar. Dan krijg je goede, frisse ideeën van mensen die niet vast zitten met draadjes aan het bestaande,” sneert hij naar Wim Meijer (zonder zijn naam te noemen), oud-staatssecretaris van de PvdA. “Hij moet veel 20-jarigen om zich heen verzamelen.” Voor de mensen die niet genoeg van Pieper kunnen krijgen: hij schrijft al een paar jaar een column in het Financieele Dagblad over hoe het volgens hem moet in Nederland. Zijn beste columns heeft hij onlangs gebundeld (Over ondernemen, innovatie en politieke vernieuwing). Maar voordat u naar de winkel rent, zijn colleges zijn van een veel hoger niveau dan zijn stukjes.

Vorige bijdrage

Arke verhuurt twee etages in Enschede

Volgende bijdrage

‘Luisteren naar de mensen op de werkvloer’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *