Twentevisie Jaargang 23, 2011

NVM’s Ger Hukker werkt aan nieuwe hypotheek

Ger Hukker, makelaar en voorzitter van de NVM, wil de markt helpen met een nieuwe hypotheekvorm.

Bonte Wever Ger Hukker is geboren in Slagharen. Zijn ouders scheidden toen hij nog jong was, hij verhuisde naar de Oliemolensingel in Enschede waar zijn vader een aantal fabrieken had waaronder de Bontweverij. Het was in de tijd van de gevestigde orde van Blijdenstein-Willink en Ter Kuile. Later heeft Hennie van der Most de Bontweverij overgenomen en er een andere bestemming aan gegeven. Inmiddels is het pand afgebrand. Hukker heeft met zijn Drieman Adviesgroep zes kantoren. “Dat is mijn enige eigen vastgoed. Plus mijn woonhuis.”

Het meest beroerde beroep anno 2011 is misschien wel dat van makelaar. De NVM, Nederlandse Vereniging voor makelaars, die wordt aangevoerd door Ger Hukker uit Slagharen, probeert de moed er in te houden, maar er worden heel weinig woningen verkocht. Banken zitten op hun geld en verstrekken niet of nauwelijks hypotheken.

Dertig van de 118 medewerkers op het hoofdkantoor van de NVM zijn ontslagen. Nog niet zo heel lang geleden zei Hukker in een interview dat de bomen voor zijn sector tot in de hemel zouden blijven groeien. Op YouTube is dat gesprek nog terug te vinden; hoe kijkt hij er nu tegenaan? “We maken nu een gezonde correctie mee. Alleen, het voelt natuurlijk niet allemaal even gezond. Maar ja, dat we na dertig jaar wind in de rug nu de wind op kop hebben staan, dat is helder. Daar is de eurocrisis nog een keer overheen gekomen waardoor het consumentenvertrouwen superlaag is.”

Kopersmarkt.

“De perceptie is dat er helemaal niets verkocht wordt op de woningmarkt. Dat is niet zo. Het komende uur worden weer zestig woningen in Nederland verkocht. Dat zijn mensen met lef. Want je moet op een feestje maar eens zeggen dat je een huis gekocht hebt, je wordt aangekeken of je niet goed bij je hoofd bent. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Het is nu een kopersmarkt. Jarenlang werden kopers voor het blok gezet en gedwongen snel te beslissen omdat er nog vijf andere gegadigden waren. Er is nu een ruime keuze, onderhandelingsruimte: de rode loper gaat uit. Dus waarom zou je niet kopen als jouw droomhuis voorbij komt?” Omdat je er niet meer vanaf komt als je weer wilt verkopen. “Maar er zijn ook genoeg mensen die nog thuis wonen, een eigen huis willen en merken dat het nog heel lang duurt voordat ze voor een huurwoning in aanmerking komen. Voor die mensen is het wellicht interessant te kopen, ook al omdat de prijzen behoorlijk gezakt zijn.”

De loketten zijn deels gesloten. Er is veel risicomijdend gedrag bij banken

Banken.

Het enthousiasme van Hukker wordt alleen gestuit als we over de banken beginnen die niet snel meer hypotheken verstrekken. “Daar heb je een punt. De loketten zijn deels gesloten. Er is veel risicomijdend gedrag bij banken.” Topman Calon van de overkoepelende woningbouwverenigingen Aedes pleitte onlangs in Nijverdal bij een bijeenkomst voor overheidsingrijpen. Daar moet Hukker niet zoveel van hebben. “Ik ben niet voor overheidsbemoeienis. We hadden de overheid ook niet nodig gehad toen de prijzen hard stegen. De markt moet het zelf doen en weer naar een nieuw evenwicht zoeken en daar horen gewoon lagere prijzen bij. Waarom? Omdat men minder kan lenen, men moet het sneller aflossen en in een dalende markt stappen kopers lastiger in. Vroeger hadden we in Nederland wel twintig, dertig banken. In Duitsland zijn er 2.200 verschillende banken. De marktwerking onder de banken is beperkt. De Rabobank is marktleider. ING en ABN AMRO zitten nog in de staatssteun, dus die mogen sowieso al niet het beste jongetje van de klas zijn. Een hypotheekverstrekking is nu geen strategisch product. Kijk maar eens rond de journaals. Je ziet geen enkele bank meer adverteren, ze hebben gewoon de deuren gesloten.”

Nieuwe hypotheekvorm.

“Het gaat naar mijn idee onnodig slecht in de markt. Het consumentenvertrouwen, daar doe ik niets aan. Maar wat mij niet zint is dat we zeker 15 procent meer transacties kunnen realiseren in Nederland als we de zaken normaliseren. We zijn in gesprek met de AFM. Die hebben spierballentaal gebruikt ten aanzien van het toezicht op banken en naar mijn idee slaat dat gewoon door. Banken zijn bange wezels geworden. Er valt wat te doen op het gebied van hypotheekverstrekking. We hebben op de pof geleefd. De huizenprijzen stijgen toch wel elk jaar vier, vijf procent. Waarom zou je aflossen, want je inkomen, alles gaat omhoog. In Nederland kenden we wel driehonderd verschillende hypotheekvormen, inmiddels zijn er al een heleboel weggesaneerd. Maar ik geloof heilig in een nieuwe hypotheekvorm, een annu.teit, een eenheidsproduct zou je haast kunnen zeggen, wat 1,5 procent goedkoper is, met behulp van bijvoorbeeld de Deutsche Bank.” En geen hypotheken meer van 110 of 120 procent, maar liefst ook eigen geld meenemen. “Ik zou zeggen aan ouders, probeer die kinderen te helpen en opa en oma zouden bij de geboorte weer een spaarbankboekje moeten geven.”

Lucht.

Enerzijds wil Hukker de markt helpen met een nieuwe hypotheekvorm, anderzijds zal er ook nog wat lucht uit de markt moeten, erkent hij. Maar verkopers vinden het moeilijk een realistische prijs te vragen. Veel mensen hebben hun woning een procent of tien, vijftien boven de markt aangeboden, tegen het advies van de makelaar in. ’s Avonds aan de keukentafel is een prijsverhoging zo geregeld, maar een prijsdaling of het nemen van je verlies, ook al is het een virtueel verlies, dat ligt veel lastiger. Er zijn nog steeds mensen die naar hun buurman kijken en niet voor minder willen verkopen.” Ja maar de mensen dan die hun huis als hun pensioen zien… “De belangrijkste winst in deze markt is niet in die ontkenningsfase te blijven hangen, maar gewoon te kijken hoe de markt nu is.” Volgens Hukker duurt het zeker nog drie, vier jaar voordat de markt weer genormaliseerd is, “en een nieuw evenwicht heeft gevonden.” Maar dan wordt het afschaffen van de hypotheekaftrek misschien wel realiteit. “Er zal een nieuwe integrale visie moeten komen. De Nederlandse woningmarkt zit nu niet goed in elkaar. Veel mensen zijn te arm om te kopen en te rijk om te huren. We subsidi.ren stenen waarin mensen wonen met een hoog inkomen. In de koopsector is het ook niet re.el dat we het systeem hebben bedacht waarbij je eindeloos een volledig aflossingsvrije hypotheek kunt fiscaliseren. Er moet een beter systeem komen. Als je daar dan een langere periode voor gebruikt, dan is er niks aan de hand”

Vorige bijdrage

‘Waar is dat feestje? Hier is dat feestje’

Volgende bijdrage

We staan nog maar aan de vooravond van de ontwikkeling van apps

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *