Twentevisie Jaargang 17, 2005

‘Belegger zit niet te wachten op nieuwe index voor smallcaps’

Rabo sceptisch, Ten Cate blij

De belegger die door de bomen het bos niet meer zit en afgaat op indexen, kan zijn hart ophalen. Het oosten des lands doet (als je Stork dat nog een enkele Twentse vestiging heeft buiten beschouwing laat) op de Amsterdamse beurs nauwelijks mee, kwantitatief is er weinig over na het vertrek van Flexovit en VolkerWessels (zelfs tijdelijk Midcap) en kwalitatief is het handel in de marge. Grolsch, Wegener en TKH-Group zijn mooie bedrijven, maar de belegger wordt er niet opgewonden van. Misschien van Ten Cate dat mag meedoen in de Amsterdam Smallcaps Index. Een doekje voor het bloeden naast de AEX (25 grootste fondsen, goed voor bijna 400 miljard aan marktwaarde) en de AMX (vroeger Midcap, de tweede garnituur goed voor 33 miljard). De nieuwe index is te koop voor in totaal 12 miljard.

Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede- Haaksbergen steekt niet onder stoelen of banken dat hij de nieuwe index een gedrocht vindt. “Zit de belegger te wachten op een weinig liquide index?” De vraag stellen is hem beantwoorden in dit geval. “De omzet in deze fondsen is niet hoog, er zijn dagen bij dat er in bepaalde fondsen helemaal geen handel plaatsvindt. Als beleggers in kleine fondsen willen investeren, zal hij veel meer per bedrijf kijken en niet naar een index die dus als referentiepunt ook niets voorstelt. Ook bij de samenstelling van de index kun je je vraagtekens zetten. De fondsen zijn nu geselecteerd op basis van handelsvolume en via het percentage vrij verhandelbare aandelen en de onderliggende waarde. Hierdoor is het dus mogelijk dat Antonov (marktkapitalisatie 43 miljoen) wel in deze index zit en Wegener (marktkapitalisatie 486 miljoen) ontbreekt.” Ten Cate laat weten juist enthousiast te zijn over de nieuwe index en hoopt dat de verhandelbaarheid van het aandeel verder zal verhogen.”

Blijdenstein Willink

In de onderbond der beursfondsen (Veiling) speelt Blijdenstein-Willink een marginale rol die verder verkleind is na de overigens noodzakelijke verkoop van Lakatex. Voor het eerst sinds 1999 heeft Blijdenstein-Willink weer winst gerapporteerd (een miljoen tegen 3,8 miljoen verlies in 2003). Het bedrijf gaat zelfs direct weer dividend uitkeren van 0,28 cent per aandeel (wat neerkomt op een pay out van 50%). Verbazingwekkend hoog. “Ze zijn voornemens dat ook in de komende jaren te doen, misschien omdat in de afgelopen jaren de aandeelhouders weinig plezier van hun aandeel hebben gehad.” Over 2005 verwacht BW een verdere toename van de omzet en de winst zonder dat dit verder werd gespecificeerd. “Het blijft een aandeel met een hoog risico. Het wordt door niet één bank echt gevolgd en soms vindt er in het aandeel dagenlang geen handel plaats.” Maar twee jaar geleden had het grote Hunter Douglas (van Luxaflex) belangstelling voor het bedrijf. Die wilden 7,67 euro per aandeel betalen en Hunter Douglas zal Blydenstein-Willink, dat alleen nog bestaat uit Verosol raambekleding, toch wel goed volgen? “Wie weet wat er nu gaat gebeuren nu het bedrijf weer winst maakt, maar ik kan en wil er verder weinig over zeggen.”

Als gevolg van de verplaatsing van de radio-opname Memphis naar het Twentevisie Event is er in de maand maart geen beursspel gespeeld. De draad wordt weer opgepakt op 3 mei bij de volgende opname van Memphis in het Arke Stadion. Hoe hoog staat de AEX dan? U kunt gratis meespelen via internet (www.twentevisie.nl).

Amsterdam Smallcap IndeX (AScX),
naar rato:

Telegraaf 8,93
Eurocommercial Properties 7,72
Nieuwe Steen Investments 7,40
Exact Holding 6,93
Boskalis Westminster 6,84
Imtech 6,23
OPG 5,59
Vastned Offices Industrial 5,16
Sligro 4,73
Ordina 4,43
Van Lanschot 4,10
United Service Group 3,97
Univar 3,90
Draka 3,72
Jetix Europe 3,44
Unit4Agresso 3,39
Athlon 2,99
Ten Cate 2,41
Pharming Group 1,92
BE Semiconductor Industries 1,66
Grontmy 1,51
Brunel 1,43
InnoConcepts 0,56
Antonov 0,52
Sopheon 0,49
Vorige bijdrage

De onverdroten jacht van Pieter Lakeman op malverserende bedrijven

Volgende bijdrage

R&D met 700 werknemers bij Thales op de tocht

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *