De Roskam is een onafhankelijk opinieweekblad in Twente. De krant is in 1995 ontstaan uit frustratie over de fusie tussen de regionale kranten De Twentsche Courant en Tubantia (allebei van Wegener).

Han Pape en Hans Hupkes namen uit machteloze woede ontslag (beiden werkzaam bij de Twentsche Courant) en begonnen hun eigen krant. Hans Hupkes stapte vrij snel daarna ook op bij De Roskam.

Over de oplage doet Pape geheimzinnig, maar wordt geschat op circa 3000. De Roskam wordt vooral goed gelezen in kringen van ondernemers, politici, vakbonden en maatschappelijke organisaties (via abonnementen en vrije verkoop).

Jan Medendorp schreef onder de naam Moordkuil wekelijks een veelgelezen column die stof deed opwaaien. In de afgelopen jaren is tweemaal geklaagd bij de Raad van de Journalistiek (uitspraken: één keer gegrond en één keer ongegrond).

De toenmalige Almelose wethouder Pingen heeft in september 2001 zelfs aangifte gedaan bij de politie. De Almelose rechtbank veroordeelde Medendorp tot 500 euro boete, het hof in Arnhem zette dat om in een voorwaardelijke straf. Het commentaar (van Han Pape) op het eerste vonnis kunt u hier (als PDF bestand) lezen.

Alle columns vanaf jaargang nummer 4 (1998) zijn op deze site terug te vinden.

De Roskam, Postbus 810, 7600 AV Almelo, telefoon:  0546 – 45 45 11, info@roskam.nl