Twentesport

Hockeyfascisme

Ik heb niet zo veel met hockey, op de middelbare school werden de vetes dan veelal uitgevochten. Tijdens WK’s en Olympische Spelen kijk ik meestal wel met een schuin oog naar de televisie, maar meer ook niet. Een goede kennis van me is zo’n beetje ingetrokken bij de club, heeft me al een paar keer uitgenodigd om toch vooral eens te komen kijken, ik heb zelfs met de nodige tegenzin wat voor hun boekje geschreven en op 3 juli wordt er een heuse interland afgewerkt. Prima, leuk, veel plezier.

Mijn goede kennis vroeg mij namens de club of ik tijdens dat evenement wat zaken aan elkaar wil praten, interviewtjes doen. Daar leef ik van, maar dit is niet op mijn lijf geschreven. Maar na enig aandringen heb ik toch toegezegd – ik meende oprecht dat ik erg gewenst ben op 3 juli bij EHV.
Tot ik van de week een kort mailtje van een voor mij onbekende dame krijg die mij kil afwijst. Alsof ik verdorie op mijn knieën had gesmeekt om op 3 juli naar die kutwedstrijd te mogen komen kijken.
Han Punte leidt EHV. Een omhooggevallen mormel. Heeft links en rechts schulden achtergelaten na een faillissement – neemt het schijnbaar allemaal niet zo nauw…. En zo’n  lul serveert mij dan af omdat hij mij vreselijk vindt. Ik ken hem niet, hij mij niet. Nooit gesproken zelfs, dus op basis van wat hij van en over mij leest, mij op televisie ziet, vindt hij mij een ongelikte beer. Bel me dan (06-53899715), nodig me uit voor een kop koffie, maar hij zet liever (en gemakkelijker) zijn eigen medewerker van de club voor paal en mij, dat laatste vind ik overigens het ergste.
Ik leidde onlangs een discussie over de PVV, fascisme en vooroordelen. Dit lijkt me een fraai voorbeeld van hockeyfascisme: vanuit een superioriteitsgevoel onbekende mensen be- en veroordelen op uiterlijke kenmerken. Die Punte zal ook wel meesmuilend over ‘kopvoddentax’ praten en mensen die voetballen meewarig als ‘arbeiders’ betitelen. Hoe zou hij al die crediteuren noemen die naar hun (zijn) geld kunnen fluiten? Sukkels? Losers?

(foto: EHV)

Vorige bijdrage

Karin Lindenhovius, letterlijk een overlever uit de Achterhoek, bedacht Fred&Douwe

Volgende bijdrage

Voormalig CE-student is trendwatcher/futuroloog bij Ordina

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. 7 september 2010 at 12:52

    Moeilijk hè Jan, om afgewezen te worden. Je bent natuurlijk ook een ongelikte beer. Dat is toch jouw handelsmerk. Jij zeikt zelf mensen graag af en dan zelf afgezeken worden: dat is een hard gelag. Ik geef toe dat het veel moediger zou zijn geweest als hij je face-to-face had durven afzeiken. En dan hockey: ik had er altijd hetzelfde gevoel over als jij (refererend aan de middelbare school). Maar ik ben om: sinds eind 2007 (trim)hockey ik bij de ‘aardsvijand’ van EHV, PW. Het was aanvankelijk een vreemd wereldje voor me. Ik ben meer van de ploeterende arbeiders en het voetbal. Maar het is hartstikke leuk. Van fascisme heb ik nog niks gemerkt. Ik zou zeggen: voordat jij hockey zo ter zijde veegt, steek je kop eens het kunstgrasveld op en ondervindt het eerst. Bij deze ben je uitgenodigd voor een partijtje op de maandagavond om half negen bij PW.

    groetjes
    Ingrid Timmermans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *