Twentevisie Jaargang 11, 1999

Robbert Jonkman jaagt Twente Vier naar medaille: ‘Winnen is te organiseren’

Onnederlandse voorbereiding

Robbert Jonkman fietst wekelijks tweehonderd kilometer met zijn jongens langs het Twentekanaal.

Robbert Jonkman (58) was als roeier niet bijster succesvol. Als coach daarentegen heeft hij een ijzersterke reputatie opgebouwd. Bij roeivereniging Euros in Enschede (sinds 1985) lanceerde hij in 1995 een ambitieus plan. In de periode dat de Holland Acht (terecht) alle aandacht naar zich toe trok, beschikte Euros over 22 goede lichte roeiers. “We hebben ons toen ten doel gesteld om met zoveel mogelijk lichte Eurosroeiers de Olympische Spelen van Sydney te halen. Binnen een jaar zaten we toen op het landelijk hoogste niveau. En onze lichte acht was zelfs sneller dan de nationale selectie.” Het gaat uiteindelijk om 2000 meter rond de zes minuten.

Bij het lichte roeien mogen de individuele roeiers niet zwaarder zijn dan 72 kg en als ploeg moeten ze onder de 70 kilo (gemiddeld) blijven. Uit de lichte acht van Euros werd in 1997 een lichte vier geformeerd met het doel om daarmee in 2000 naar Sydney te gaan. Dat onderdeel staat namelijk wel op het Olympisch programma, de lichte acht niet. De Twentse Vier willen niet alleen meedoen, ze willen ook een medaille halen. Robbert Jonkman weet waarom: “Winnen is te organiseren.” En daarvoor moet alles wijken, zoals Erik Verduin ondervond. De vier op wie alle ogen zijn gericht zijn Simon Kolkman (23), Robert van der Vooren (25), Joris Trooster (30) en Jeroen Spaans (25). Op dit moment de beste vier van Nederland.

Winnen is te organiseren

Interstroom

Jonkman is al sinds 1989 als coach betrokken bij de carrière van Joris Trooster, toen ook Internationale top op de skiff. Zowel Jonkman als Trooster hebben veel interesse op het gebied van automatisering en Internet. Nadat Joris aan de Universiteit was afgestudeerd, besloten zij samen een eigen bedrijf op te richten. “Interstroom richt zich op het maken van Internettoepassingen voor het bedrijfsleven. Het hart van het bedrijf zijn de computers waarmee het bedrijfsleven en ook particulieren toegang tot het Internet kunnen verkrijgen. We fungeren dus ook als Internet-provider.”

Robert van der Voorden en Simon Kolkman studeren beiden op de Universiteit Twente en krijgen daar alle medewerking om hun sportieve doel te verwezenlijken. Als zij hun maximale studietijd overschrijden, dan zorgt de Universiteit ervoor dat zij hun studie kunnen afmaken. Hengeloër Jeroen Spaans studeerde tot vorig jaar in Eindhoven, maar kwam naar Twente terug om deel uit te maken van de Twente Vier. Hij werkt inmiddels bij het bureau Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Universiteit.

We willen de Randstad Regatta niet alleen winnen, maar ook een absoluut baanrecord neerzetten

The road to Sydney

Voor Sydney is er in overleg met de bond een traject uitgezet. Er is momenteel geen bondcoach voor het lichte roeien, Jonkman is gevraagd, maar heeft geen interesse in de baan. “In de huidige constructie ben je als bondscoach slechts uitvoerder en daar heb ik geen zin in. Bovendien worden elk jaar opnieuw de beste roeiers bij elkaar gezet. En dat werkt niet. In de boten die winnen roeien de jongens al vier, vijf jaar met elkaar.” Er is nog geen lichte vier aangewezen om Nederland te vertegenwoordigen in Sydney. Ook een aantal andere ploegen, zoal Nereus uit Amsterdam, Vidar uit Tilburg en Thèta uit Eindhoven, denkt een kans te hebben uitgezonden te worden naar Sydney. Op 24 en 25 april wordt de Randstad Regatta gehouden en de winnaar daarvan zal Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale wedstrijden dit jaar. “Wij willen daar niet alleen winnen, maar ook een absoluut baanrecord neerzetten. Mogelijk dat we met twee bootlengtes voorsprong winnen. Via wedstrijden in Hazewinkel en Luzern willen we ons dan plaatsen voor de Wereldkampioenschappen in Canada, eind augustus. Daar plaatsen de eerste acht zich voor de Olympische Spelen.”

Trainen

In principe wil Jonkman het hele traject met dezelfde vier roeiers volbrengen, maar ook al tijdens de Randstad Regatta zal worden gekeken naar goede roeiers uit de andere ploegen, mogelijk als reserve voor de Twente Vier. Absolute voorwaarde blijft echter dat de voorbereiding in Twente wordt gedaan. “De bond staat daar wat onwennig tegenover. Ze zijn eigenlijk gewend dat iedereen dagelijks komt trainen op de Bosbaan in Amsterdam. Wij denken echter dat de door ons gekozen manier optimaal is. De jongens kunnen hun sport nu combineren met studie of werk, dat zou anders absoluut onmogelijk zijn.” “We zijn onlangs op trainingskamp geweest in Sevilla en hebben daar in een testwedstrijd over 1000 meter de Deense wereldkampioenen verslagen. Vorig jaar eindigden we nog als tiende bij de WK, maar we zitten dus nu bij de absolute top.” Omdat de Randstad Regatta eind april absoluut moet worden gewonnen, neemt de ploeg nog deel aan een wedstrijd in België en blijft daar dan aansluitend een week trainen. Het Olympisch Steunpunt heeft deze stage mede mogelijk gemaakt evenals een deel van de medische begeleiding door het Sport Medisch Adviescentrum in Enschede. “We trainen nu dagelijks vier uur en roeien ruim 200 kilometer per week, een goede medische begeleiding is daarbij absoluut noodzakelijk. Aan de hand van de resultaten van inspanningstesten kunnen we de trainingsintensiteit bijsturen. Ik weet dat andere ploegen niet komen aan deze trainingshoeveelheid.”

Maf

Jonkman is maf van roeien, anders zou hij er privé niet zoveel geld insteken. “De boot heeft mij toch al gauw ƒ 30.000,- gekost. Die jongens krijgen nu maandelijks een bijdrage van ƒ 300,- van NOC*NSF, maar kunnen daar natuurlijk nooit een boot van bekostigen. Ook het vervoer van de boot van en naar de wedstrijden neem ik regelmatig voor mijn rekening.” Het door de Twente Vier ingezette traject moet leiden tot een Olympische nominatie in augustus na een goede klassering bij de Wereldkampioenschappen. Dan zullen de vier roeiers ook Asporter zijn en recht hebben op een minimumloon. Dat maakt een professionele voorbereiding op Sydney mogelijk. Ook sponsoring door het bedrijfsleven is mogelijk, zelfs bij Wereldkampioenschappen mag de naam van een eigen sponsor op de boot worden geplaatst. “De Deense wereldkampioenen zijn in feite het hele jaar op trainingsstage, her en der in de wereld. De stage in Sevilla heeft ons ook geleerd dat we tijdens goede omstandigheden nog beter kunnen worden. In het jaar 2000 willen we dan ook meermalen een trainingsstage in de warmte beleggen. Als eerste waarschijnlijk tijdens de millenniumwisseling een langdurige stage in Australië.”

Vorige bijdrage

Hans van Holten ruilt Enschedese club al snel in voor bouwwereld

Volgende bijdrage

Overijsselse voetbaltrainers praten tijdens Sportcafé over hun werk

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *