Twentevisie Jaargang 17, 2005

Rabo voorziet geen verdere beursstijging op korte termijn

ICT is wel weer ‘hot’ op de beurs

De heer Oude Engberink uit Hengelo won in augustus het Rabo-beleggingsspel. Hij voorspelde dat op 1 september 31 mei de AEX op ongeveer 385 punten zou staan. En dat was nauwelijks bezijden de waarheid. Met zijn gokje won hij een kistje wijn dat zijn broer ophaalde tijdens de Memphis-bijeenkomst op 30 augustus. Voor de volgende keer moet voorspeld worden hoe de AEX eind september zal staan. Bezoekers hebben het formulier al ingevuld, maar u kunt (nog steeds) meespelen via internet (www.twentevisie.nl)
Stork stuurt bijkans wekelijks berichten de wereld in over nieuwe orders, Ten Cate heeft dankzij de oorlog en nieuwe voetbalstadions die echt gras onmogelijk maakt goud in handen, Blydenstein is te klein voor de beurs, maar heeft de focus nu scherp en zelfs Gerard Sanderink maakt zijn woorden waar om van Centric KSI een mooi bedrijf te maken. Kortom, het moment lijkt goed om je heil weer op de beurs te zoeken. “Van een luchtbel is nog geen sprake,” voegt Martin Landkroon, beleggingsadviseur van de Rabobank Twente daar aan toe.

In krap 2,5 jaar is de AEX bijna verdubbeld. De stijging is opmerkelijk omdat we leven in een tijd vol terreurdreiging, dure olie en weinig optimisme bij de mensen (die niet voornemens lijken het vrijgekomen spaargeld deze maand en masse te gaan besteden). De aandelenbeurzen werden niet eens van de wijs gebracht door de aanslagen in Londen. De schrik bij de beleggers duurde slechts enkele uren. “De beursstijging is voor een deel te danken aan de lage rente,” aldus Landkroon, “waar moeten mensen anders met hun geld heen?” Dus de stijging is een farce? “Niet helemaal, in tegenstelling tot veel anderen, zijn beleggers wel optimistisch, want de economie in Nederland groeide in het tweede kwartaal met 1,2% en dat had bijna niemand verwacht.” Toch nog even een vergelijking met de hoogtijdagen. “In oktober 2000 was de beurs op zijn hoogtepunt. Tien waren beleggers bereid gemid-deld 24 keer de winst per aandeel te betalen. Dat is nu zeker nog niet het geval.”
In de eerste helft van het jaar vertoonde de beurs de eigenschappen van een zogenaamde bull-market: negatief nieuws over de stijgende olieprijs, de inflatie en de enorme schulden van de VS werden gebagatelliseerd. En dus kon de AEX door de 400-puntengrens heen breken. De laatste weken worden de negatieve zaken juist weer benadrukt. “De olieprijs is nu wel een pro-bleem en kan zelfs de economische groei gaan schaden in de ogen van de beleggers.” Op korte termijn verwacht Landkroon dan ook geen sterke stijging op de beurs.

Oostelijke fondsen

Stork is één van de beste beursfondsen van Nederland. Het aandeel steeg in de afgelopen tijd met maar liefst 850%. Alleen dit jaar al 60%. Veenman ging, Vollebregt kwam in wie de beleggers blijkbaar veel vertrouwen heb-ben. “Vollebregt zal binnenkort wel zijn belofte moeten inlossen om verder te focussen. Er zul-len divisies afgestoten moeten worden die nau-welijks synergie hebben met elkaar.”
Ten Cate is in de ogen van Landkroon te duur geworden. Tot irritatie van topman De Vries. Het aandeel is dit jaar gestegen van circa 50 tot 80 euro. Is die waardevermeerdering terecht. Deels wel, vindt De Vries die Ten Cate tot voor kort ondergewaardeerd vond. “Wij wilden een bedrijf overnemen waar ze meer dan 20 keer de winst per aandeel vroegen. Dat vind ik te gortig, maar het bedrijf ging voor de prijs wel over in handen van een investeringsbedrijf. Ikzelf vind 14, 15 keer de prijs per aandeel redelijk. Ook voor Ten Cate, ja.” Ten Cate zal tijdens de komende aandeelhoudersvergadering voorstellen om het aandeel te splitsen. Dan wordt het aandeel beter verhandelbaar en zal waarschijnlijk in waarde blijven stijgen. Het vermurwt Landkroon niet het aandeel aan te prijzen. “Ik blijf het te duur vinden.”

ICT

C1:Centric KSI is een klein ICT-fonds waarvan Gerard Sanderink uit Enschede grootaandeelhouder is en bestuursvoorzitter. Sanderink heeft het eigenlijk niet zo op de beurs (zo publiceerde het bedrijf de jaarcijfers op de allerlaatste dag die de beurs voorschrijft), waar hij min of meer per ongeluk belandde dankzij een overname. Hij kocht (stiekem) zijn eigen aandelen op, maar haalde het fonds uiteindelijk toch niet van de beurs, omdat hij de banken het miljoen niet gunt wat een beursnotering opheffen schijnbaar kost.
Er is overigens ook veel kritiek op Sanderink, want een Raad van Commissarissen heeft hij niet, van de Code Tabaksblatt denkt hij dat het een nieuw boek van Dan Brown is en criticas-ters verwijten hem dat hij de opdrachten oneer-lijk verdeeld tussen zijn beursbedrijf (Centric KSI) en zijn eigen bedrijf dat toevallig ook Centric heet.
Diezelfde Sanderink zette alle analisten op het verkeerde been door onlangs ineens het gerespecteerde ingenieursbureau Oranjewoud met 1600 werknemers over te nemen (en weg te kapen voor de neus van de Grontmij).
Voorafgaande aan de overname steeg het aandeel met zo’n 50%. Landkroon kan het niet helemaal verklaren. “De geruchten en de IT doen het weer goed op de beurs. Misschien dat hij daar door meegetrokken is. Bij TV Oost vertelde Sanderink dat hij in de komende tijd de huidige IT-activiteiten van Centric KSI wil samenvoegen met het niet-beursgenoteerde Centric. Dat wordt dan een bedrijf van circa 300 miljoen euro omzet. En het beursgeno-teerde bedrijf zal verdergaan als Oranjewoud en die ingenieursactiviteiten zullen uitgebouwd worden. Ook voor dit bedrijf voorziet Sanderink een omzet van 300 miljoen euro. Op korte termijn verwacht hij nog één of twee aankopen voor Oranjewoud te kunnen presenteren.
Verder was het opmerkelijk dat Nedap na de winstwaarschuwing nog slechtere cijfers pre-senteerde (het aandeel werd door de beleggers niet afgestraft) en Wegener zit in de hoek waar de klappen vallen. “De beleggers vinden de krantenmarkt niet echt aantrekkelijk om in te beleggen. En ze kijken de kat uit de boom wat de samenwerking tussen het Algemeen Dagblad en een aantal regionale kranten gaat opleveren. De mislukte metamorfose van Konmar staat de beleggers nog altijd op het netvlies gebrand.”

Vorige bijdrage

Een beeldtelefoon als middel tegen milieuvervuiling

Volgende bijdrage

’We moeten weg van de weg’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *