Twentevisie Jaargang 16, 2004

Vroegere RoBé-topman Klaas Beute presenteert nieuw concept

Dromen met Yacht en House Vision met Klaas Beute

Klaas Beute bedenkt totaalconcepten met magazines, jaarboeken, radio- en televisieprogramma’s inclusief internetsites met Yacht Vision en House Vison.
Ineens is hij daar weer. Klaas Beute. Maar nu niet hangend op de kofferbak van de S-model Mercedes of zittend op zijn Harley Davidson. Nee, zijn bedrijf Waterbeek (vernoemd naar zijn zoon) zit keurig op de tweede verdieping van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Rigtersbleek in Enschede. Geen gouden kranen op het toilet of een onoverzienbare directiekamer met tapijt waar je tot je enkels in wegzakt. Een beetje burgerlijk, saai zelfs zijn de kantoren waar zeventien mensen werken. Klaas Beute is terug aan het uitgeversfront. Hij bedenkt nu totaalconcepten met magazines, jaarboeken, radio- en televisieprogramma’s inclusief internetsites. Hij mikt met Yacht Vison, House Vison en Nautic Vision op de mensen van middelbare leeftijd die een paar ton te besteden hebben. Zijn programma’s trekken in veel Europese landen waaronder Nederland (RTL4) miljoenen kijkers. En als je wint, heb je vrienden, weet Beute als geen ander.
Er is ogenschijnlijk niets meer over van de patser van jaren geleden die samen met zijn toenmalige vrindje Rob Lustig uitgeverij RoBé opstartte vanaf een slaapkamertje. In sneltreinvaart groeide de RoBé-gids uit tot hét naslagwerk voor zakelijk Nederland. Het geld kwam met kruiwagens naar binnen, maar het ging er met scheepsladingen weer uit. Het mooiste was nog niet mooi genoeg. Maar als ‘niet’ komt tot ‘iet’, kent ‘iet’ zichzelve niet. En dat gold ook voor dit tweetal (dat overigens sinds 1992 gebrouilleerd is). Ze kochten een fraai pand aan de Hogelandsingel in Enschede, verhuisden later naar een nieuw blits pand naast het Ondernemingshuis. “Er zijn in die tijd een hoop onwaarheden over mij gepubliceerd, wat zelfs heeft geleid tot zeer zware bedreigingen aan mijn gezin. Dus ik heb deze publiciteit liever niet,” laat Klaas Beute via e-mail weten “Dit alles afgezien van het feit dat ik me in die jaren veel soberder had moeten opstellen, maakt mij persschuw.”

‘Een tweedehands boot is net zo duur als een caravan’

110 miljoen gulden

De RoBé-gids was overigens een schot in de roos, niet voor niets bestaat de gids nog steeds (zit in Hengelo), het concept deugt. In de hoogtijjaren (1992) bood de Franse participatiemaatschappij Lazard Frères 110 (!) miljoen gulden voor het bedrijf. “Toen bleek dat de onderneming RoBé niet meer te redden was, heb ik met een aantal andere aandeelhouders een doorstart mogelijk gemaakt. Ik wilde twee dingen bewijzen: dat de producten van RoBé goed zijn en ik wilde ook bewijzen dat Klaas Beute wel degelijk in staat is een onderneming goed te leiden,” aldus Beute, die (na zes jaar directievoeren in de nieuwe RoBé) in 1999 zijn aandelen verkocht en eennieuw bedrijf (Waterbeek) begon. “Een 100% eigen onderneming waar ik mijn visie op de snel veranderende mediamarkt kan neerleggen. Dat u de laatste elf jaar niets meer van mij heeft vernomen, komt omdat ik simpelweg heel erg hard heb moeten werken, en wilde bewijzen een goede en vooral een betrouwbare ondernemer te zijn die gelooft in continuïteit en stabiliteit.”

Harry Mens

Beute is dus weer begonnen met een nieuw multimediaal concept. “Via de internetsite worden 150.000 boten per week bekeken. We maken jaarboeken, waterkaarten en al. Hier op het bedrijf doen we alleen het redactionele deel, de TV-productie wordt gedaan door IDTV in Diemen die ook de eindredactie doet. En wij zorgen ervoor dat het programma gesponsord wordt.” En RTL4 zendt het vervolgens uit (tegen een vergoeding, net als Harry Mens doet bij RTL5). De doelgroep zijn mensen van wie de kinderen het huis zijn, ze hebben een aardig spaarcentje dankzij bijvoorbeeld hun hypotheekvrije huis. En de sponsors hopen deze mensen te interesseren in een bootje of tweede huis. “Een tweedehands boot is net zo duur als een caravan. En we laten huurhuizen zien vanaf 399 euro per week.” Journalistiek wil Beute zijn programma’s niet noemen, maar hij bestrijdt dat het een pure commerciële aangelegenheid is. “Slechte boten bestaan net zo min als slechte auto’s; het bedrijf dat de boten in ons programma test, is geheel onafhankelijk.” Net als Beute zelf die zegt geen belangen te hebben bij projectontwikkelaars, scheepswerven of importeurs. En hij is zelf bezig met de ontwikkeling van nieuwe Vision-concepten. Rob Lustig hebben wij voor dit verhaal niet meer kunnen traceren. Volgens indirecte bronnen probeert hij tegenwoordig appartementen op een Spaans eiland via ‘time-sharing’ aan de man te brengen.

Vorige bijdrage

Nummer 42

Volgende bijdrage

Hoe een ondernemer en de overheid elkaar pesten

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

13 reacties

 1. martin stevens
  7 augustus 2011 at 12:23

  Hoe is het eigenlijk met die Beute ik was de beste verkoper van de Robe gids met de meeste omzet, hij heeft mij altijd een wordt voorgehouden ik neem jouw mee naar het nieuwe bedrijf en wat doet Beuti zoals altijd lul verhalen ophangen.
  Inmiddels alweer faiilliet met de jaar botenn boek.]
  Wat doet hij nu wie mag mij mailen.
  Groeten

 2. 19 september 2011 at 02:52

  Die Beute is een grote oplichter. Veel beloven, maar niets waarmaken! En nu weer met Nical Projectontwikkeling. Mensen, wees verstandig en trap er niet in !!!

 3. 11 oktober 2011 at 19:52

  Klaas Beute is gewoon een goede ondernemer die geloofd in zijn visie,en daar verdienen ook anderen aan.

  Dus klaas doooooorgaan
  groeten

 4. Gerard
  5 januari 2012 at 11:58

  Beste Blom,
  Het zou beter zijn als je eerst eens je licht op zou steken aangaande de heer Beute voordat je de loftrompet speelt. De eerdere sprekers hebben namelijk gelijk, want ook bij Nical B.V. is het wwer mooie praatjes en leveranciers die niet betaald worden. HEt wachten is op het volgende faillissement. De Rabobank heeft echter nog geen zin om het verlies te nemen. De mooie praatjes gaan ondertussen gewoon door, als je hem tenminste nog te pakken kunt krijgen.

 5. P Schreudering
  7 januari 2012 at 21:50

  Klaas Beute is geweldig! Heel veel van geleerd zodat ik nu zelf alle trucjes kan toepassen.

 6. 13 februari 2012 at 02:43

  RoBe: failliet, PressCorp: failliet, Waterbeek: failliet, Nical Projectontwikkeling: failliet. Welke volgt?

  Ondernemen verdient respect, maar dit is is ondernemen ten koste van anderen!

  Ik wens Klaas het beste toe in het (hoger beroep) aantonen van zijn bestuurlijke aansprakelijkheid inzake het faillissement van Waterbeek Media BV.

  PS. hahahahahahahahahahahahahahaha

 7. 9 mei 2012 at 00:19

  Voordat beide heren met de Gids begonnen verkochten ze verzekeringen zonder diploma. Das een economisch delict Ja ook jij ROB! Dus toontje lager graag.

 8. Ray
  7 januari 2013 at 16:59

  Ondernemen heeft twee kanten, de ondernemer wil geld verdienen en idem haar personeel.
  De klant wil een goede prijs /geld verdienen.
  Als er iets mis gaat is het vaak een gevolg van opstapelingen en de ondernemer is veelal niet van zins gewest dit zo te doen.
  Een ondernemer in Nederland heeft het nu eenmaal niet makkelijk, je bent snel genegen om te graaien als dit eenm,aal in je zit , daarnaast wordt er gegraaid en gestolen door personeel en overheid.
  Al bij al geen fijn klimaat.
  Een iedere gedupeerde, zowel Klaas als klant als mogelijk personeel veel succes, waar rook ii is vuur maar aan ieder kant zullen er fouten gemaakt zijn.

 9. 17 januari 2013 at 02:58

  @Ray Ik zou eens dit verslag lezen op http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BX1413&vrije_tekst=compublica (en ga ervan uit dat je je mening herziet)

 10. Gedupeerde van Waterbeek
  20 februari 2013 at 19:37

  Ik heb in 2010 een hoop geld verloren door het faillissement van Waterbeek. Door hard werken en elk dubbeltje 3x om te draaien hebben we het hoofd boven water weten te houden.
  Na het lezen van de link van Freddy ben ik eigenlijk nog veel kwader geworden, zeker als ik de opmerking van Ray lees. Beute heeft dus gewoon voor 2,5 miljoen gefraudeerd en wij (de leveranciers) mogen het allemaal betalen. Hoezo niet van zins geweest dit zo te doen? Hij erkent het gewoon!!!
  Het mag duidelijk zijn: ik wens Klaas geen succes en hoop dat ze hem helemaal kaal plukken!!

 11. Kr
  2 maart 2018 at 15:48

  Klaas en Rob hebben vroeger bij mij gewerkt .Rob is op staande voet ontslagen oplichting en beute heeft ook van alles bij de hakken gehad. Meester e oplichters vastzetten die twee.

 12. henk Blom
  20 oktober 2018 at 16:56

  De naam Blom die in bovengenoemde word genoemd is beslist niet van H. Blom ik ken deze klaas al sinds 1975 Het is een zieke man die andere mensen wil oplichten . ja dus nu op blaren zitten eis 9 maanden

 13. 26 oktober 2019 at 20:41

  Ik heb heel veel geleerd van de heren van Robé.
  Ik werkte er begin 90 enkele jaren.
  Verkocht er de Robé cd en omdat er kansen lagen nam ik de Robé gids en het respons medium “Monarch” ook mee.

  In 94 – 95?ging ik er weg.
  Heel mooie tijden meegemaakt.
  Ze lieten een mega pand bouwen nabij de Universiteit in Enschede. Ik en mijn collega hadden een kamer van ik schat 100m2.
  We houden destijds Vectras en Audi’s met autotelefoon.

  Tja, het kon allemaal niet op. Heel veel geleerd, heel veel plezier gehad en eigenlijk nauwelijks problemen met klanten. Wat wij beloofden kwamen wij na. Ik had te allen tijde tevreden klanten en alle mensen die onvrede hadden, werden zo goed mogelijk geholpen om ze weer tevreden te stellen.

  Ik ken Klaas en Rob niet goed genoeg om ze te beoordelen. Maar mijn indruk van destijds was dat het de Robin Hoods van Enschede waren.

  Ik heb wat dat betreft een oppervlakkig ervaring met beide heren, maar kan niets anders dan mooie herinneringen naar boven halen.

  Ik kan mij dan ook verder geen mening vormen over de ervaringen van anderen met beide heren.

  Mvg. Edwin Stokkink
  ex Robé en PressCorp Sales

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *