‘MEDIAVERBAZING’

Je blijft je verbazen over de media, de keuzes die worden gemaakt, de afwegingen die journalistiek Neder­land hanteert. Ooit sloot Martin Šimek zijn wekelijkse radioprogramma steevast af met “Blaif oe verbaasn met mai”, tot hij van de zender verdween omdat een zendercoördinator van mening was dat het tijd werd voor iets anders, wat helaas niemand verbaast, want de publieke omroep wordt naar z’n mallemoer geholpen door chefs en coördinatoren.

Niettemin verbaas ik mij nog regelmatig. Zoals afgelopen week toen ik in het radionieuws eerst hoorde dat Sugar Lee Hooper was overleden, vervolgens een portie hypotheekrenteaftrek voor de kiezen kreeg en vier weerberichten later nog net vernam dat Rudy Kousbroek ook vertrok. De dood van een lolbroekzangeres die niet kon zingen zou dus het belang­rijkste nieuws zijn, het verscheiden van één der grootste schrijvers van de vorige eeuw niet meer dan een aardig weetje. De Wandelclub boven Een kuil om snikkend in te vallen.

Zo is er meer. Het was me eerst niet opgevallen, maar in het regionale dagblad ten onzent ging, zo hoorde ik van medewerker Peter Bonder, een bijzonder aardige serie van start in het aanschijn van het vermoede kampioenschap van FC Twente. Ik zei meteen dat het één der meest fantastische ingevingen ooit was van de sportredactie van het dagblad. Wat niemand kan verwonderen, want het betreft een kopie van de rubriek die Bonder in deze krant verzorgt. Ze bedachten in de kantoortuin van de dagkrant de titel Eenmaal zullen wij… Prachtig, en geen wonder, want ook rechtstreeks overgenomen.

Bonder heeft er nogal wat moeite mee, mij kan het betrekkelijk weinig schelen, maar de correspondentie tussen hem een bataljon redactiemedewerkers van het dagblad verbaast me. De toonhoogte, de redeneertrant, de goedpraterij. Nee, ze kunnen het niet hebben gejat van de Roskam, want ze lezen dit krantje niet. Dat nu is aantoonbare onzin, want het dagblad kreeg het voor elkaar dat Jan Medendorp bij de regionale omroep zou worden ontslagen als hij columns voor de Roskam zou blijven schrijven, waarop Medendorp, vatbaar voor chantage, die columns niet meer hier aflevert, maar op www.twentesport.com laat plaatsen. Verbazing. Dat ze ons in die kantoortuin elke week spellen, tuurlijk, maar zó serieus. Medendorp mag alles overal schrijven, maar niet in de Roskam.

Daar schiet me wat te binnen. Eenmaal zullen wij…, ja wat dan precies? Ik heb een voorstel. Joop Munsterman is de baas van FC Twente en van Uitgeverij Wegener. Als hij nou de club kampioen maakt, wil ik van dat dagblad wel iets maken. Het is eigenlijk een verbazingwekkend mooi voorstel. Als ik hem zaterdagavond bij FC Twente zie, vraag ik wat dat dagblad kost.

Han Papehoofdredacteur