Columns/WeblogTwentesport

Niet zeiken, voetballen!

Eddy van der Ley is een zeer gewaardeerd journalist. Jarenlang was hij volger van FC Twente voor onder meer het Algemeen Dagblad. Maar in tegenstelling tot veel andere volgers, heeft hij zoveel meer in zijn mars. Hij was wel een keer klaar met de roddel en achterklap bij een gevallen club als FC Twente. Van der Ley was in zijn tijd bij FC Twente niet alleen de best ingevoerde journalist, hij wist zijn kennis met smaak en stijl aan het papier toe te vertrouwen. Voor het AD deed hij overigens veel meer, maar net als veel media moet ook het AD bezuinigen en zoals veel andere media nemen ze dan eerst het werk van de freelancers en de zzp’ers niet meer af. Dat levert het minste gedonder op met ondernemersraden en vakbonden, instituten die zichzelf overleefd hebben, maar dit terzijde.

Van der Ley is met een bekende Nederlanders in te huren (van Moskowicz tot populaire sporters) en schreef een boek met en over scheidsrechter Bas Nijhuis (waarvan er inmiddels al meer dan 40.000 zijn verkocht). Was het boek al beter dan gemiddeld in dit genre, het theatercollege dat daarvan is afgeleid is geweldig. Ik zag het aflopen week in De Kleine Willem in Enschede. Laten we het zo zeggen: Bas Nijhuis is een geboren entertainer, hij heeft aangever Van der Ley nauwelijks nodig om te stralen. Opvallend voor een scheidsrechter, een beroepsgroep dat juist vaak de kleur van het veld probeert aan te nemen om maar niet op te vallen. En het verleden heeft geleerd dat de KNVB ook al niet enthousiast is over scheidsrechters die buiten het veld de kop boven het maaiveld uitsteken.

Nijhuis voelt zich als een vis in het water op het podium en vertelt daartoe aangemoedigd door Van der Ley over wat hij op en rond het veld meemaakt. Over een vol stadion dat hem toezingt dat zijn moeder een hoer is (en een moeder die dat dan in de uitzending bij Edwin Evers tegenspreekt…), over een collega-scheidsrechter die in elk hotel de minibar leegsteelt, over spelers met wie hij een goede of soms minder goede relatie heeft: Nijhuis noemt man en paard. Ook worden ter ondersteuning van het gesprek actiebeelden uit de praktijk getoond op een groot scherm en je hoort en ziet de communicatie tussen de arbitrage en de VAR, de meekijker bij een wedstrijd vanuit Zeist.

Op 6 november staat Van der Ley met Gertjan Verbeek op hetzelfde podium. Maar Verbeek is geen Nijhuis. Ik mag wel zeggen, bijkans het tegendeel…

Vorige bijdrage

Koeperman

Volgende bijdrage

In en uit de Hoogte

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *