Columns/WeblogTwentesport

Koeperman

Wie is Iser Koeperman? Ja, hij kon een beetje dammen. Afkomstig uit de Oekraïne (geëmigreerd naar de Verenigde Staten) werd hij wereldkampioen dammen in 1958, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 en 1974. Dat was deels voor en deels tijdens het damtijdperk van Ton Sijbrands die in 1972–1973 wereldkampioen dammen was. Sijbrands (afkomstig uit de regio Apeldoorn) leeft nog, Koeperman is al in 2006 overleden. Toch duikt zijn naam minstens één keer per jaar op in Twente, tijdens de herdenking van de april-mei-staking in 1943. Koeperman is voor zover ik weet slechts eenmaal in Hengelo geweest, tijdens het WK-dammen in 1972 dat hij dus moest laten aan Sijbrands.

Wat Koeperman met de herdenking in Hengelo te maken heeft, is een raadsel. Hij is dood, is hier nauwelijks geweest. Dus naar ik aanneem gebruikt een Tukker de naam van de damlegende. Ik heb gekkere dingen meegemaakt, het is een beetje flauw ook, ik heb wat rondgevraagd, in de archieven gezocht, maar het blijft onduidelijk wie wat waar.

Van de week belde een kennis van vroeger: wat wij hier toch in Twente met die Koeperman hebben? Als webmaster van de website het geheugen van de vakbeweging ‘www.vakabondshistorie.nl’ had hij ook dit jaar weer een uitnodiging gekregen voor de herdenking en hij vroeg zich af wat ik me ook afvraag…

Ik heb niet zoveel met de oorlog, edoch de familie van mijn vader zat ondergedoken, de broer van mijn andere opa zat in het verzet, maar werd gepakt en gefusilleerd. Nadat Brita Rohl (van het Amsterdamse hotel 717) mij haar verhaal over haar in Twente gefusilleerde opa had verteld, ben ik nu dus op zoek naar Iser Koeperman. Althans, naar de man of vrouw die die naam af en toe gebruikt…. Schaken ligt me beter, maar ik wil best een paar potjes dammen als dank voor het goede antwoord.

Vorige bijdrage

Utrecht wordt derde

Volgende bijdrage

Niet zeiken, voetballen!

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *