Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 7

De VVD heeft van Nederland een verkilde, vercommercialiseerde politiestaat gemaakt. Niks paars, niks sociaal meer. Het enige sociale is dat de club van Kok heeft meegedaan, de klootzakken; een paar van die pedante, ambitieuze grietjes en arrogante baasjes die vinden dat zij wel weten wat het beste is voor ons, en alles van niet-materiële waarde hebben verkwanseld. En vanuit hun visie hebben ze gelijk: we zijn rijker, er zijn minder werklozen. Maar alleen god helpe je als je invalide bent anno 2000. Of anderszins buiten de boot valt in deze maatschappij waar inmiddels echt alles om geld draait. Met dank aan de Vliegenthartjes, Melketiers en Gevulde Pepers. Zij hebben van Nederland een lankmoedige staat gemaakt. De werknemers van Eiveko in Bornebroek, Berk in Kampen, de KLM, Signaal en de Arbeidsvoorziening laten het allemaal maar gebeuren. Waar directeur Kiene van de Arbeidsvoorziening bijkans zijn eigen portefeuille ter beschikking stelt, gaat de rest om met hun werknemers alsof het 1900 is. Ze hebben socialistische, asociale en rovende voorbeelden in Den Haag. Op deze manier is dat socialisme zo slecht nog niet, zie je ze denken.

Rechters zitten wanhopig met hun handen omhoog in hun rechtszaal omdat ze het ook niet meer weten als ouders ten einde raad zich tot hen wenden om hulp voor hun gehandicapte kinderen. Randstad Uitzendbureau vertelt trots dat ze het onderwijs gaan sponsoren. Het bedrijfsleven meldde eerder al grootmoedig achterstandswijken te willen opknappen; de Rotaryknullen gaan hun schuurtjes opruimen.

Niets mag geld kosten. Solidariteit moet geld opleveren, onderwijs, zorg, sociale zekerheid zijn verkwanselde pijlers. Dit kabinet wil alleen geld uitgeven voor openbare orde. De politie mag inmiddels alles om er een spetterend Euro 2000 van te maken. Iedereen met een grote bek zonder vorm van proces achter de tralies: bevel is bevel, we maken er een leuk feest van. Wat is het verschil met de Olympische Spelen van Moskou van 1984? Was ook zo’n onderhoudende party.

Honderden operaties worden maandelijks doorgeschoven. Zorg kost alleen maar geld; het wordt alleen maar duurder in een tijd waarin we al onze aandacht nodig hebben voor de AEX. Er wordt gewerkt aan een plan om voor ouderen, mensen met een gezondheidsprobleem en andere sukkels voor ons en hun eigen welzijn een soort verzorgingskampen op te richten. De geschiedenis herhaalt zich altijd. Waarom nog voor zieken en ouderen zorgen als we met gennetjes kunnen klooien waardoor we een volmaakte brave New World kunnen krijgen?

De arbeiderspartij, de partij die altijd voor de zwakkeren in de maatschappij opkwam, die vrijheid, gelijkheid en broederschap vertegenwoordigde, heeft alle idealen verwezenlijkt door de problemen op te ruimen.

Vorige bijdrage

Staatssecretaris Ybema slaat, paait en wil fusie Oom en Gom

Volgende bijdrage

Nummer 8

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *