Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Metalectro is een bemiddelingsorganisatie die wél werkt

Metalectro is een bemiddelingsorganisatie die wél werkt. Althans, ik vind een scoringspercentage van 83 procent in de afgelopen twaalf en een half jaar erg hoog. Ze hebben bijna tienduizend mensen aan ander werk geholpen. Metalectro is ooit begonnen als een sollicitatieclubje van Thales (destijds nog HSA) toen ze daar begonnen met reorganiseren. Bij HSA werken geen domme jongens, maar een sollicitatiebrief schrijven, vond een aantal toch wel erg lastig. En ja, waar vind je eigenlijk vacatures en hoe voer je een sollicitatiegesprek? Ik maak daar geen grappen over, als je twintig jaar als ingenieur en uitvinder/onderzoeker hebt gewerkt en je verwacht bij HSA je pensioen te halen, dan zit je even verdwaasd rond te kijken als je eruit gemikt wordt.

Het sollicitatieclubje bij Thales bleek uiterst succesvol. Na een jaar was vrijwel iedereen aan ander werk geholpen. De groep was ook niet uiterst lastig, want de ouderen (vanaf 49 jaar) werden beschermd en de meeste waren goed opgeleid. Stork Ketels vroeg vervolgens of ze ook van het cluppie gebruik mochten maken. Meer, veel meer bedrijven volgden. Er is een fantastisch netwerk opgetuigd. Als er één netwerk in Twente wél functioneert, dan is het Metalectro.

In de persoon van Toon Verdijsseldonk (de invloedrijke FNV-bestuurder in Twente) heeft Metalectro de beste PR-man. Als een bedrijf in de metaal of elektrotechnische sector wil reorganiseren gaat Verdijsseldonk uiteindelijk alleen akkoord als het bedrijf in kwestie een contract afsluit bij Metalectro. Een jaar bemiddeling, scholing en begeleiding kost een kleine zes mille bij Metalectro. En inmiddels zijn er nog meer supporters. Misschien wel de beste curator in Twente (advocaat Jan van der Hel – werknemers van bedrijven in problemen moeten zorgen dat ze Van der Hel toegewezen krijgen) vraagt bij faillissementen soms of de overnemende partij een paar centen in een sociaal plan wil steken.

En het moet natuurlijk niet op grote schaal bekend worden, maar Metalectro heeft in de afgelopen jaren zó goed gedraaid dat er wat spaarcentjes zijn waardoor ook werknemers kunnen worden geholpen die dankzij het wanbeleid van hun baas ineens op straat staan.

Hoe kan het toch dat deze club zo perfect presteert en het grote CWI, de vroegere arbeidsvoorziening, er zo’n bende van maakt? Bij de oprichting van Metalectro was het CWI al kwaad: dat was hun werk. Schoorvoetend gingen ze akkoord. Tussendoor is Metalectro bijna overgenomen door het CWI en zou het nu op sterven na dood zijn. Als je op internet cwi.net intoetst, kom je op een soort sekssite terecht. Misschien dat ze daar wel goed in zijn, want de klachten en verhalen over banenmarkten, de godvergeten arrogantie van de accountmanagers of hoe al die sukkels ook heten, is schrijnend. Ik heb een oplossing, stuur al die CWI-eikels die werklozen behandelen als oud vuil op cursus bij Metalectro: hoe behandel ik een klant en hoe regel ik werk voor hem/haar?

Vorige bijdrage

Rector-Magnificus UT Henk Zijm verankert samenwerking met Saxion

Volgende bijdrage

Rabobank geeft Tip van de Week

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *