Roskam Moordkuil Jaargang 14, 2008

Ton Derksen heeft een vernietigend boek geschreven

De Nijmeegse wetenschapsfilosoof Ton Derksen heeft een vernietigend boek geschreven over openbare aanklagers en al hun fouten. En over zelfgenoegzame rechters. In dit land gingen we er tot de IRT-affaire vanuit dat de politie, het openbaar ministerie en de rechtbanken hun werk ‘gewoon’ deden. Dat bleek helaas een misvatting. Peter R. de Vries moest er bijvoorbeeld aan te pas komen om onschuldige mensen die jarenlang waren opgesloten vrij te krijgen. Een rechter wordt nauwelijks gecontroleerd. Ik kan me over dat gesukkel van Koopmans in Almelo niet beklagen. Alleen over zijn optreden. Daar zijn geen getuigen van. En als gesprekken op band staan, mogen ze niet gebruikt worden, merkte ik een andere zaak. Logisch dat zo’n Koopmans bijvoorbeeld denkt dat hij  de wijsheid in pacht heeft.

Alberto Stegeman (‘undercover’ bij SBS) is pas veroordeeld omdat hij bij een IND-medewerker thuis had gefilmd. Die man smokkelde wapens, die had thuis een collectie om een kleine oorlog mee te voeren, de IND schorste de man alleen en het OM begon een proces tegen Stegeman. Nou moet je weten dat zo ongeveer het grootste plezier van IND-mensen is om een vluchteling op een zogenaamde leugen te betrappen. Als je weken onderweg bent vanuit Irak naar Nederland, en je kan niet direct de geboortedatum van de derde vriendin van je verre achterneef ophoesten, dan ben je in hun ogen verdacht. En zo’n meedogenloze grensbewaker handelt in wapens! Maar Alberto mocht niet in zijn huiskamer filmen, vond de rechter.

Stegeman toonde ook aan dat de beveiliging op Schiphol niet deugt. Als er iemand is die niet deugt dan is het die topman wel, die Cerfontaine. Hij nodigde Stegeman niet eens uit voor de persconferentie en wilde hem niet te woord staan. Cerfontaine is een achterbakse rat, maar wel een achterbakse rat van de upperclass (rechters, officieren, dat soort volk) dat gezellig met elkaar golft en feestjes viert. Ooit was Cerfontaine topman van het Utrechtse ziekenhuis, als journalist had ik toentertijd veel met hem te maken. Hij was altijd erg geïnteresseerd in de journalistiek en in Radio Utrecht. Logisch, hij neukte toen al stiekem de vrouw (Pia Dijkstra) van mijn baas (Barend de Ronde).

Ik vraag me altijd af hoe die rechters zich voelen als ze horen dat ze iemand ten onrechte voor jaren hebben opgesloten. Geven ze de schuld aan de officieren? Interesseert het ze geen reet, wat ik vermoed, onder het mom van waar gehakt wordt vallen spaanders? Ik weet wel dat mensen die het falen van het systeem aantonen (Peter R. de Vries, Alberto Stegeman) tegenwoordig erg vaak worden veroordeeld. De boodschappers….

Los van de uitspraak van Koopmans in Almelo in mijn zaak, die heeft echt aantoonbaar zitten klootzakken. Ik heb nog geen belletje gehad. Afgelopen zaterdag stond een groot artikel over Hans Noomen (die de zaak tegen mij aanspande) in De Telegraaf. Zal zo’n Koopmans dat nou ook lezen?

Vorige bijdrage

de dame die over de Bataafse Kamp schreef, heb ik juist wel hoog zitten

Volgende bijdrage

Stelletje Niek Leus en Anouk Regeling: van studie tot buitenlandstage onafscheidelijk

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *