Twentesport

FC Twente heeft zijn handen vrij

Het kampioenschap is weer een stapje dichterbij. Het was vorig jaar zo goed geregeld. FC Twente viel buiten de Europese boot. Dit seizoen moet FC Twente zich herpakken en de titel binnen halen. En toen kwam die vermaledijde ‘fair play prijs’. Je schaamt je toch kapot. Maar FC Twente mag dit seizoen toch meedoen aan de strijd om de Europa League. Ja, daar zat de club niet op te wachten. Zag ik in Valencia, In Helsingborg. Die wedstrijden tegen een paar Europese onderdeurtjes die in de Nederlandse competitie waarschijnlijk in het rechterrijtje zouden eindigen, zorgden alleen maar voor zand tussen de raderen van het team dat dit seizoen opnieuw de hoofdprijs moet pakken.

En o ja, die kutbeker. In Engeland is de strijd om de FA-Cup een heerlijke traditie. Clubs die ooit die beker wonnen, zijn daar decennia na dato nog trots op. Maar de KNVB-cup is een moetje, wordt door ongeveer niemand serieus genomen, de grote clubs schamen zich er zelfs voor als ze hem winnen, terwijl ze geen landskampioen zijn geworden.

FC Twente heeft in de afgelopen jaren veel spelers gekocht waardoor nu jongens als Wisgerhof en Landzaat feitelijk overbodig zijn. McClaren heeft hen en dat gezeik om die KNVB-beker in één keer geëlimineerd. Verliezen van Den Bosch is natuurlijk een schande, maar als zondag Feyenoord wordt verslagen is er niets aan de hand. En laten Feyenoord, Heerenveen, PSV en Ajax zich vooral onderling druk maken om die beker, dan kan zoals gezegd FC Twente zich focussen op de schaal.  En als in de komende weken het spel van FC Twente niet beter wordt en jongens als Wisgerhof en Landzaat zich gaan roeren, hoeft McClaren in het voorbijgaan alleen maar even ‘Den Bosch’ te sneren en de oudjes houden hun mond weer. Want stel je toch eens voor dat FC Twente donderdag met 9-1 had gewonnen. Je moet er niet aan denken: Wisgerhof leidt de defensie als een generaal, Landzaat in zo’n vorm dat zelfs Van Gaal zich op het achterhoofd krabt als hij hoort dat hij er vier in heeft geschopt, ‘ja ja het is wel Den Bosch jongens…”. Maar toch.

FC Twente heeft de handen vrij, haalt voor de zekerheid komende winter nog even Leerdam op van Feyenoord (die hoort dat gezeik met en over Wijnaldum en gaat echt niet naar Eindhoven) en de weg naar de eindzege ligt er keurig geplaveid bij. Detail: wat als het beleid van FC Twente niet zo uitpakt als geschetst? En de club vijfde of zesde wordt achter PSV, Ajax, Feyenoord, Vitesse en Heerenveen? Stapt McClaren dan uit zichzelf op? En wat doet het bestuur? Ik reis graag FC Twente achterna door Europa, maar niet als ik in de mailing wordt genomen. Misschien moet McClaren zich niet alleen excuseren als hij zondag verliest, maar gewoon lekker weggaan zoals hij dat bij al die andere clubs in Duitsland en Engeland ook moest. En zonder afkoopsom graag.

Vorige bijdrage

Ik, Jan Medendorp ben geen hoeder van de democratie

Volgende bijdrage

Paul van Vliet en de herinnering aan kakstad Den Haag

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *