Twentesport

Nico Jan Hoogma

Hij heeft niet alleen een heel mooie, maar ook leuke vrouw. Aardig, slim. Dat heeft volstrekt niets te maken met zijn kwaliteiten als voetballer en als directeur van Heracles. Maar het is wel prettig; vooral voor hem.

Het succes in Almelo met dank aan FC Twente. Na zijn carrière bij Cambuur, FC Twente en Hamburger SV wilde hij het liefste terug naar FC Twente. Maar de club zat niet meer op de ietwat stugge Fries te wachten. Hij werd de Cruijff van Tukkerland door Heracles kampioen te maken van de eerste divisie en de club in de jaren erna (als directeur) de beste club van Overijssel te maken. Bij Zwolle verklaren ze hun succes door te zeggen dat ze vooral naar Heracles hebben gekeken.

Hoogma was geraakt door de afzegging van FC Twente, hoewel hij dat nooit hardop zal zeggen. Zijn trots en zijn ego zaten een terugkeer naar Hamburg in de weg. Hij werd gebeld om daar directeur te worden, maar ze vertelden niet dat er meer kandidaten voor de post waren. Dan maar niet, hij stapte meteen weer in zijn auto toen hij hoorde dat hij in de maling was genomen. Hoogma liet zich niet piepelen als voetballer, laat zich niet piepelen als directeur. Dat bewees hij eerder al bij Cambuur toen hij teleurgesteld een stap terug deed door bij de amateurs van Drachten te gaan spelen. Een jaar later kwam Cambuur op de knieën vragen of Hoogma alsjeblieft toch weer voor de club uit Leeuwarden wilde gaan spelen.

HSV staat nu bijna onderaan in de Bundesliga en zal naar verwachting na veel magere jaren dit seizoen degraderen: dat was met Hoogma aan het roer beslist niet gebeurd, kan ik u melden.
Ik was van de week weer even bij FC Twente (tegen Cambuur). In een halfvol stadion waar een dramatische eerste helft het ergste deed vermoeden. Zelfs het buffet voor de wedstrijd was de 37,50 euro per persoon echt niet waard. Ik heb nooit begrepen dat ze Hoogma als voetballer niet terug hebben gehaald en ik heb nooit begrepen dat ze Hoogma in de afgelopen jaren niet hebben verleid naar Enschede te komen om in de kantoren schoon schip te maken: hij kent de voetballerij, hij kent de club en hij heeft ook een fatsoenlijke opleiding gehad…

Zijn overstap in Almelo van het veld naar het bureau was zoals hij een bal weg kopte: hij wist niet beter, zo hoorde het …. Samen met deurwaarder Jan Smit die zich had laten verleiden voorzitter te worden. De stugge, introverte Fries met een fraaie voetbalcarrière achter de rug met een lange korfballer die op mensen heeft gejaagd die hun schulden niet betalen. Een lekker koppel, maar ze werden vrinden, de som der delen was meer dan twee. En ze beloofden elkaar trouw. Dus toen Smit vertrok was het wachten op de afscheidsreceptie wan Hoogma. Hij gaat naar de KNVB (als technisch directeur) om daar een duo te vormen met (bondscoach) Koeman. Na de zeven magere jaren zijn de vette voetbaljaren voor Oranje weer in aantocht, durf ik te voorspellen.
Jammer dat hij weggaat, zoveel integere mensen werken er nou ook weer niet in de voetballerij….
Het ereterras van Oranje zal dankzij mevrouw Hoogma ook weer opfleuren.

Vorige bijdrage

Eer

Volgende bijdrage

Jan Torny enthousiast: mijn beste deal ooit

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *