Columns/WeblogTwentesport

Raimond van der Gouw

Ik ben fan van Raimond van der Gouw. Een voormalig leraar lichamelijke oefening uit Oldenzaal die ook nog een beetje kon keepen. Dat deed hij in de jaren tachtig bij Go Ahead (drie jaar) en Vitesse (acht jaar) waar hij onder meer geweldige Europese wedstrijden keepte tegen Real Madrid, Sporting Lissabon en Parma. De legendarische voetbalmakelaar Ton van Dalen attendeerde zijn vriendje Alex Ferguson bij Manchester United op de Nederlandse goalie als reserve achter Peter Schmeichel. In het ook al legendarische elftal met goden als Keane en Beckham, zat hij vooral op de bank, maar hij keepte onder meer (tot twee keer toe) een halve finale in de Champions League.

Van der Gouw is net niet bezeten van voetbal en vooral van keepen, maar het zit er dicht tegenaan. Samen met de bekende journalist Hansen van Sky Sport heeft hij een fraaie videoband gemaakt over keepen. Opnames van oefeningen en trainingen worden afgewisseld met beelden uit wedstrijden. En er komt een boek, niet de zoveelste voetbalbiografie, maar over wat een gezin meemaakt dat naar een wildvreemd land verhuist. Inmiddels hebben een paar Nederlandse topvoetballers een biografie laten optekenen, met dank aan Michel van Egmond.

In Engeland heeft iedere zichzelf respecterende topspeler wel een autobiografie in de winkel liggen. ‘Ik heb een fantastische carrière gehad, maar ik denk niet dat zo’n boek van mij de winkel zal uitvliegen. Ik wil juist de andere kant van het verhaal vertellen. Over wat ik met mijn gezin heb meegemaakt in het buitenland. Veel mensen zien alleen de buitenkant. Ik was al wat ouder toen ik naar Engeland ging en kwam bij een club waar iedereen klaarstond om me te helpen. Later, bij West Ham was dat al heel anders. Stel dat een jongen van 22 jaar bij die club komt, dan zal hij heel wat dingen moeten leren. Over die zaken en problemen, ook privézaken als waar vind ik ’s nachts een dokter voor mijn zieke kind en noem maar op, wil ik een boek schrijven.’

Van der Gouw was in zijn carrière zelden geblesseerd. ‘Ik heb in mijn voetbalcarrière nooit gekke dingen gedaan. Ik rook niet, ik drink niet en ik zorg ervoor dat ik op tijd rust krijg. Thuis eten we altijd gezond. En mijn vrouw is net als ik geen uitgaanstype. Als je een beetje op jezelf let, kun je een tijd mee.’

Vorige bijdrage

Iets anders

Volgende bijdrage

Meppen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *