Twentesport

Spitsen Feyenoord

Feyenoord lijkt met Pellé over het Kindvall-syndroom heen. Na Kindvall heeft de Rotterdamse club tientallen spitsen onder contract gehad (er is zelfs een mooi boek over verschenen (Van Kindvall tot Kuyt van Constantijn Hoffscholte), maar niemand kon de Zweed doen vergeten. Mijn wieg stond in Scheveningen en ik ben ook in die contreien opgegroeid. Voor Feyenoord heb ik altijd een zwak gehad, de eerste Europacup, de eerste wereldbeker… En zoals Jules Deelder al zei: ‘In Rotterdam verdienen ze het geld, in Den Haag geven ze het aan Amsterdam’.

In de jaren dat ik fanatiek voetbalplaatjes spaarde, trouwde een jonge zus van mijn moeder met de broer van Hans Posthumus. Hans Posthumus, zo dicht was ik tot die tijd nog nooit bij een profvoetballer geweest. Ja, Feyenoord kreeg in het seizoen 71-72 nota bene thuis op zijn kloten van Ajax (1-5), maar wie scoorde de enige tegentreffer, vroeg ik op het schoolplein hooghartig aan mijn vrindjes.

Posthumus was (om misverstanden te voorkomen) een van de vele miskopen om Kindvall te vervangen. Hij was goed genoeg voor Lierkse SK (bij die ploeg werd hij zelfs topscorer van België), bij NEC voetbalde hij leuk mee, maar behalve Johan Derksen weet dat zo ongeveer niemand uit mijn kennissen- en vriendenkring.

Posthumus was volgens mij ook niet een heel aardige man. Hij heeft mij nog wel eens een handtekening gestuurd op een voorgedrukte briefkaart, op verjaardagen keek ik hem aan alsof hij de broer van Jezus was en ik ben nog eens met mijn echte oom naar NEC-Feyenoord geweest. Maar voor de rest had de mislukte spits geen interesse in zijn naar ik aanneem enige en vurige fan. Later vroeg ik Van Hanegem nog eens naar zijn ploeggenoot uit de beginjaren zeventig, maar die had weinig interesse in spelers van dat miserabele kaliber, begreep ik uit zijn reactie.

Ik heb een abonnement op Fox, kijk gezien de kosten eigenlijk veel te weinig naar deze betaalzender, maar ADO-Feyenoord heb ik dit weekeinde deels gezien, mijn twee oude liefdes gingen elkaar te lijf. Ik ben een van die sukkels die elk jaar weer gelooft dat het mogelijk moet zijn… Het kampioenschap van FC Twente was een goed alternatief, maar die laten het ook al weer jaren lopen….

Vorige bijdrage

Stand van Zaken: Herbert Venhuis (video)

Volgende bijdrage

Artikel De Roskam over Memphis

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *