Columns/WeblogTwentesport

Wintervlucht

Ik zal wel dingen zien die er niet zijn, maar de overname van de sprintploeg van Gerard van Velde door investeringsmaatschappij Reggeborgh verbaast me. Maar ook weer niet. Na het overlijden van pater familias Dik Wessels is schoonzoon Henry Holterman de grote baas van het miljardenbedrijf. Holterman denkt groot. Hij heeft ooit bij Dik geopperd FC Twente over te nemen. Niet dat hij zo’n voetballiefhebber is, maar hij werd doodziek van het gezeik. Maar Wessels was beducht dat hij nog meer publicitaire ellende over zich heen zou krijgen en vermoedde ook (niet ten onrechte) dat andere sponsorende bedrijven per direct zouden vertrekken als hij de boel zou overnemen.

We hebben (ook) dankzij Wessels een schaatsbaan in Twente. De familie heeft een zwak voor schaatsers, dat zijn toch wat andere sporters dan die zeikende voetballertjes. En bij Reggeborgh werkt sinds een paar jaar ook René Kuipers. Als hij niet op zijn boot zit, in zijn huis in Zweden of aan het racen is doet Kuipers klussen voor Holterman. Zijn vroegere kompaan in het kwaad Bernard ten Doeschot sponsort het team van Ireen Wüst…

Het zal wel toeval zijn. In 2002 won Van Velde goud en trok zijn schaatspak deels uit. En ik ben geen homo, maar de langharige adonis zag er erg goed uit. Hij liet veel vrouwenharten sneller kloppen en wie weet waren daar ook wel de dochters Wessels bij. En nu kwam diezelfde Van Velde ‘vrij’.

Jan Wolkers schreef het gedicht Wintervlucht nadat hij Van Velde zag strippen. Lijkt mij een mooi moment dat nog eens te lezen:


Ik zweef op kou
En sla de kille lucht
Als geesten van mij af
De bochten die ik neem
Verbrijzelen de tijd
En geven vleugels waar
Geen engel van durft dromen
De eindstreep krimpt van ongeloof
Een schaduw, niet te evenaren
Daar sta ik half ontkleed
En zie de snelheid van mijn vlucht

Vorige bijdrage

In en uit de Hoogte

Volgende bijdrage

Iets anders

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *