De Roskam Jaargang 18, 2012

Rutte in Twente een wonderkind en voor niemand bang

Rutte in Twente een wonderkind en voor niemand bang

Waar zelfs de PVV in de peilingen kleiner is geworden (min vier zetels), het CDA niet of nauwelijks meer bestaat, daar is het geen toeval dat de VVD niets inlevert, maar zelfs groeit. Dat is slechts aan één man te danken, ben ik inmiddels achter. Aan Mark Rutte.
Regeringspartijen verliezen altijd. Sla de ontwikkelingen (na de Tweede Wereldoorlog) er maar op na. Waar Wiegel, Kroes en Verdonk hoopten een liberale ministerpresident te worden, daar slalomt een snotneus als een zeer ervaren politicus om alle obstakels heen. En dat zijn er nogal wat, gezien de bezuinigingen, veel sectoren worden getroffen, veel mensen zullen dit jaar moeten inleveren. Maar Rutte gaat het debat, in zalen, op televisie, één tegen één, niet uit de weg. En hij kweekt respect, betrokkenheid en ontzag. Afgelopen weekend bezocht hij privé (dus zonder chauffeur, zonder woordvoerder, zonder beleidsmedewerkers) een paar ondernemers in Twente. Hij ging onder meer met Henk Bolk kijken bij de overslagterminal in Hengelo en bij de sluis in Eefde waar een sluisdeur de doorgang al enige tijd blokkeert. ’s Middags sprak hij in de toren van Hennie van der Most in Zwolle een korte Nieuwjaarspech uit waar hij eerst een oproep deed aan de ondernemers een paar kettingen te leveren zodat die sluisdeuren opgeruimd kunnen worden.
Hij ging het gesprek aan met de zaal door rond te lopen, hij ging de discussie aan met Van der Most over bureaucratie. Een wonderkind is hij, een wonderkind dat voor niemand bang is, de discussie aangaat, opmerkingen en kritiek pareert, maar hij daagt ook mensen uit hun kritiek te onderbouwen (“Stuur het mij toe, als u gelijk hebt, gaan we dat zeker niet doen”).
Hij laat zich graag Mark noemen, maar hij levert niet zoals de eerste de beste onderwijzer als gevolg daarvan autoriteit in. Hij herkent mensen van eerdere bijeenkomsten, komt afspraken na en is zeer loyaal. De vriendschap met Bolk stamt nog uit de tijd dat de VVD en Rutte vooral oppositie voerden. Rutte is daarentegen zeker geen
man die zich laat piepelen (“Nee, u staat hier niet te praten met de VVD-leider, maar met de minister-president, dus op dat en dat punt kunt u mij niet afrekenen”), en dat hij op een dancefeest werd gefotografeerd, levert bij schrijver dezes alleen maar extra streepjes op…
En de gemeente Lochem is de pineut. Daar zit Van der Most (woonachtig in Gorssel) in de gemeenteraad. Als lijstduwer met veel voorkeurstemmen wilde hij zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen, maar Van der Most heeft wat moeite met het lezen van de begroting van zijn gemeente. Hij vroeg om uitleg en hij informeerde bij andere
raadsleden. Ongeveer niemand begreep wat er stond, Van der Most wenste een leesbare begroting, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Anders gezegd, de ambtenaren weigeren en de wethouder wil er geen halszaak van maken. Van der Most wel, en Rutte ook, die hem aanmoedigde: “Heel goed Hennie, volhouden tot je wel een goede begroting hebt. Dat moeten veel meer raadsleden doen, er moeten veel meer ondernemers de raden in, mensen die van wanten weten en durven te vragen.”

Lees hier de ingezonden brief n.a.v. bovenstaand artikel.

Vorige bijdrage

Commentaar: Goeie komen nu boven…

Volgende bijdrage

Journalistiek is vaak (helaas) ook handel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *