FC Twente Basis Jaargang 03, 2012

Harry Vermeegen: Gaan jullie elke week met z’n allen in het bad?

Harry Vermeegen op bezoek bij Luc Castaigos:

Gaan jullie elke week met z’n allen in het bad?

Hij verrijkte (samen met zijn vroegere kompaan Henk Spaan) het Nederlands met uitdrukkingen als ‘Koud hé’, ‘Popie Jopie’ en ‘Tied veur een pafke’. Hoewel de huidige generatie jonge voetballers waarschijnlijk geen of nauwelijks een idee heeft wie hij is, wordt hij doorgaans bij voetbalclubs met open armen ontvangen: om nostalgische redenen is Harry Vermeegen (62), sportjournalist/programmamaker
nog altijd een held. Hoewel het gros van de journalisten met dedain naar zijn werk kijkt, want Vermeegen doet zijn werk met gezelligheid, humor en onzin.

Sinds een jaar maakt hij voor RTL7 het programma ‘Leven als een Prof’, een programma in de lijn met zijn vroegere programma’s waarin hij met spelers het stadion bekijkt, kleding koopt voor de baby, over de nieuwe auto praat, mensen van hun fiets laat schieten met een bal en met zijn vriendje Jaap Stam problemen weghaalt bij amateurclubs, zoals overdadige molshopen.

Op bezoek in De Grolsch Veste

Een paar weken geleden kwam de vierkoppige RTLploeg onder leiding van Vermeegen naar het oosten, onder meer voor een interview met Luc Castaignos, niet toevallig een voormalige speler van Feyenoord en Internationale. Maar niets daarover in de show. Heeft Castaignos wellicht spijt van zijn vertrek bij Feyenoord, was hij wel bestand tegen het spijkerharde profklimaat in Milaan? Wel vroeg en kreeg Vermeegen een rondleiding door het voor Vermeegen nieuwe stadion, want hij was er nog nooit geweest. “Ik kwam Luc eerder tegen bij FC Twente- FC Groningen. Toen wilde hij niet meewerken. ‘Pas als ik speel’, zei hij en daar heeft hij zich aan gehouden.”

Handje van McClaren

De laatste jaren woont Vermeegen als gevolg van gezondheidsproblemen (hij had een hersentumor) eerst op Aruba en tegenwoordig in Florida. “Ik kijk veel Nederlandse programma’s via BVN; via Eredivisie Live zie ik vrijwel alle voetbalwedstrijden.” Als je nog het oude Diekman voor ogen hebt, is De Grolsch Veste inderdaad een andere wereld. Hij is oprecht enthousiast als Castaignos hem rondleidt. “Gaan jullie elke week met z’n allen in het bad?” Volgens Castaignos alleen als ze kampioen zijn. In het programma reageert hij niet. Later in café De Appel in Hengelo, als we even praten voor BASIS, zegt hij eerlijk dat hij denkt dat FC Twente dit jaar tweede of derde wordt. “PSV wordt kampioen. Ajax of FC Twente daarna.” Heeft hij, de oude held van vroeger, de man die door voetballiefhebbers en voetbalhaters op handen werd gedragen, er geen moeite mee dat hij nu in de marge werkt? Hij kijkt oprecht verbaasd. “Ze kennen me echt nog wel hoor, spelers verkopen mij echt geen onzin. Op het trainingscomplex liet Steve McClaren de spelersgroep even alleen om me een handje te geven.”

Luc Castaignos

Vermeegen voetbalde in zijn jeugd veel op straat met onder anderen Louis van Gaal. Maar daar blijkt niets meer van als hij met Castaignos op een Sutu schiet waarop je kunt teruglezen dat hoe hard de bal geschoten werd. Vermeegen komt niet verder dan een rolletje. Hij is gemakkelijk benaderbaar, kwam in zijn topjaren gemakkelijk binnen bij toppers als Johan Cruijff en Louis van Gaal. In de rolverdeling met Spaan was hij de fan, Spaan de criticaster. Vermeegen is nog steeds de clown. “Spelers weten echt wel dat ik goed geïnformeerd ben. De filmpjes van De Regenjas worden nog steeds talloze malen op internet bekeken.” De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook de bondscoach wellicht een vaste kijker is, want nadat Vermeegen met oud-speler Elia een item maakt waarin hij steeds door Oranje moest rijden, kreeg hij kort daarop daadwerkelijk (opnieuw) een uitnodiging voor het Nederlands Elftal. “Zoals ik programma’s maak, kan bijna niemand het. Het is uniek, nergens anders ter wereld vind je zo’n programma, ze hebben het geprobeerd na te doen, maar het is nooit gelukt. Ik probeer het ook leuk te maken voor de speler, die slaapt, eet, traint, speelt, slaapt, eet en traint. En daardoor geven ze soms meer van zichzelf prijs dat in die zogenaamde serieuze voetbalprogramma’s.” Castaignos laat Vermeegen ook nog uitgebreid de spelersbus zien van FC Twente. Een onderwerp van twee keer niets, maar wel leuk gemaakt en als het open dag is bij FC Twente wil iedereen weten wat de plek is van Boschker in de kleedkamer en van Tadic in de spelersbus.

En juist omdat hij programma’s maakt als vermaak, omdat hij spelers in hun waarde laat, moet het hem extra pijn doen dat hij ondanks dat hij als programmamaker annex voetbalcommentator en in de afgelopen decennia tijdens EK’s en WK’s kind aan huis was bij het Nederlands Elftal doordat datzelfde elftal buiten de deur werd gezet. Een echte Harry-stop werd ingelast. Even geen potje vissen, een bal in een slaapkamer schieten of samen kokkerellen. Volgens Vermeegen is dat flauwekul. “Het ging doodgewoon om geld. En ik betaal niet voor interviews.”

Vorige bijdrage

Gerrit Grotenhuis: Rabobank Enschede-Haaksbergen begroet 10.000ste lid

Volgende bijdrage

Joop de Winter: 'als voetbalclub kun je niet onverschillig zijn over het reilen en zeilen van je supporters'

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *