Twentevisie Jaargang 11, 1999

De Willem Ruys-wagen als pronkstuk bij vierde circusfestival

Dit jaar wordt financieel moeilijk

Bram van der Weide voorziet een moeilijk jaar. Ik ga volgend jaar meer aan marketing doen.

Van hem mogen die veelbesproken linden op het Marktplein in Enschede tegen de grond. “Dan kan ik volgend jaar daar mooi de circustent neerzetten en een leuk arrangement aanbieden samen met de horecaondernemers op het plein. In de kerk kan ik dan de gasten ontvangen.” Bram van der Weide ziet het helemaal voor zich. Hij organiseert dit jaar zijn vierde circusfestival op de Boulevard. Nu met kamelen, struisvogels en kozakken. Vijftien nummers in totaal, goed voor 2,5 uur show, waar maar liefst 250 mensen aan meewerken. Dit keer is topclown Oleg Popov jurylid. Vorig jaar hield de Twentse circusdirecteur Van der Weide anderhalve ton bruto over. “Dit jaar wordt financieel een moeilijker jaar.”

Van zijn naïeve ondernemersfouten van vorig jaar heeft hij geleerd. Zo geeft hij (als een allemansvriend) veel minder kaarten weg (“alleen in ruil voor diensten”, zo heeft hij zestig subsponsors gestrikt), mensen zonder kaart komen ook het eerste deel van de tent niet meer binnen en de telefonische bereikbaarheid is sterk verbeterd. Verder heeft hij de vroegere caravan-wagen van wijlen Willem Ruys op de kop getikt en om laten bouwen tot kassa. “Dat is echt een pronkstuk geworden.”

Schuld

De schuld uit het eerste jaar is geslonken tot enkele tienduizenden guldens dankzij zijn accountant. Hij heeft aan zijn werk afgelopen winter zelfs een fatsoenlijk inkomen overgehouden. Dit jaar wordt lastiger. Er zijn veel millenniumfeesten, de nieuwigheid (ondanks een fonkelnieuw programma) is er een beetje af, de binnenstad is volstrekt onbereikbaar geworden en erger: er is geen derde Kerstdag. “Ik heb dus zoveel mogelijk op de kosten bespaard. Zoveel mogelijk twee voorstellingen per dag – in totaal 17 – en het aantal voorstellingsdagen is verminderd tot tien. Dat scheelt uitkoopgages.” Uiteraard zijn de winnaars van vorig jaar, de Zangaro Brothers uit Kenia, weer van de partij. Die kosten tien mille en nog eens tien mille voor de tickets, hotels en dergelijke. “In het uitkopen van de artiesten gaat het meeste geld zitten. Toch heb ik de begroting op 1,2 miljoen kunnen houden, net als vorig jaar. Ook al omdat de laatste voorstelling op 29 december is, na de jaarwisseling wordt het allemaal veel duurder.”

Miracle Planet

Vorig jaar passeerden 25.000 bezoekers de poort, van wie 20% Duitsers. “Ik richt me dus meer op die markt. Die kunnen het circus ook goed bereiken vanuit het oosten. Hoewel ik denk dat het dit jaar moeilijker wordt, verloopt de voorverkoop dit jaar juist beter. Het is ook de vraag hoe het weer zal zijn eind december, daar ben ik sterk van afhankelijk.”

“Ik moet veel meer doen aan marketing. Dat ga ik volgend jaar uitbesteden, ik heb er te weinig tijd voor. Voor een bedankbriefje aan de sponsoren had ik niet eens tijd, want na afloop van het festival handel ik de zaak af en reis dan spoorslags achtereenvolgens naar Budapest, Parijs, Stockholm en Monte Carlo om de artiesten voor het volgende festival vast te leggen.”

Inmiddels heeft Micracle Planet contact gezocht met Van der Weide. “Ik voel er op dit moment niets voor in een hal een circus te organiseren. Het hoort in een tent. Bovendien heb ik enige ervaring in het exploiteren van hallen. Miracle Planet heeft nog geen identiteit, wij wel. Eerst maar eens zien hoe het daar gaat, voordat ik verhuis. Ik ga liever naar de binnenstad. Van mij mogen die lindes tegen de grond. Perfecte plaats voor een circus.”

Vorige bijdrage

ISS-topman Rob van Holten wil meer dan alleen maar schoonmaken

Volgende bijdrage

Professor 'E-commerce' Roel Pieper vindt in Twente wat hij zoekt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *