Twentevisie Jaargang 11, 1999

QtecQ: een zaak van gerechtigheid?

Het is zo verdraaid moeilijk aan te tonen dat mismanagement bij een bedrijf bewust is gebeurd en ook dat die slechte bedrijfsvoering heeft geleid tot de ondergang het bedrijf. Op 6 augustus 1998 is het faillissement uitgesproken over The Engineering Company QtecQ in Hengelo, dochter van Begemann in Breda. Curator mr. Jan van der Hel leverde onlangs een vuistdik (eerste) rapport in bij de rechter- commissaris. De uitspraak van de (eerste?) rechtszaak (over doorgesluisd geld uit QtecQ naar Begemann) tussen Van der Hel en Begemann zal vlak voor het verschijnen van dit blad gebeuren. Het is een zaak op leven en dood, want de winnaar zal het verdere verloop gedurende het faillissement bepalen. Wordt Begemann aangepakt?

QtecQ komt voort uit Holec Projects, het is in potentie een schitterend bedrijf, met hoog opgeleide en gemotiveerde werknemers. Een onafhankelijk onderzoek uit 1998 leert dat het management niet deugt.

Niemand grijpt in. De vakbondsbestuurders worden met hel en verdoemenis bedreigd, ook door de ondernemingsraad die blijkbaar niet beseft in welke ellende het bedrijf verkeert. In juli gaat het snel, de salarissen zijn niet betaald, materialen voor de ongeveer 600 lopende projecten konden niet meer worden ingekocht, de premies van ziektekostenverzekering en spaarplannen zijn al helemaal nooit afgedragen en daarom ziet van der Hel zich (versneld) genoodzaakt om als bewindvoerder aangesteld op 4 augustus twee dagen later al het faillissement door te voeren. En dan gaat de beerput van Begemann, Kameleon Beheermaatschappijtjes en ABN AMRO open.

Een paar punten die opvallen:

  • Het is ronduit asociaal dat voor de werknemers de spaargelden en de verzekeringspremies nooit zijn afgedragen, daardoor is het faillissement versneld, omdat Van der Hel geen verantwoordelijkheid kon nemen ingeval van ziekte of ongelukken; over asociaal gedrag gesproken: een paar dagen voordat surseance van betaling werd aangevraagd werd door KPN nog een telefooncentrale van vier ton geïnstalleerd. Nooit betaald natuurlijk;
  • Begemann heeft getracht vlak voor het faillissement zich uit QtecQ terug te trekken als mede-directeur (zie brief I);
    ABN AMRO was buitengemeen goed op de hoogte van de gang van zaken, maar is uitsluitend bezig geweest er zelf zo goed mogelijk uit te springen, in de maanden voor het faillissement zijn het krediet en de zekerheidsstelling bijkans maandelijks aangepast (zie brief II).

In de komende nummers van Twentevise zal de opkomst en de ondergang van QtecQ worden gevolgd.

Vorige bijdrage

Columnmanagement: Ontwikkeling van Organisatietheorie

Volgende bijdrage

Dameswaterpoloteam uitgestippeld naar Olympische Spelen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *