Twentevisie Jaargang 11, 1999

‘Schrijf op vrijwilligersdag een ATV-dag af voor je club’

Geert Jan Bittink redt amateurverenigingen

Geert Jan Bittink (rechts) in gesprek met Hennie Kuiper en Jean Nelissen. Bittink heeft een ambitieus plan om de clubs en verenigingen financieel flink te ondersteunen.
Je kent ze wel, de mannen die op doordeweekse dagen zorgen voor het onderhoud van de velden, in de weekeinden vroeg opstaan om de doelen neer te zetten, een bardienst draaien, tussen de bedrijven door nog een wedstrijd fluiten en ’s avonds – nadat de administratie is gedaan – de kantine afsluiten. In de vakantie verven deze clubmensen met een hart van goud nog het clubhuis. Deze soort sterft uit. Verenigingen en clubs zitten met de handen in het haar: geen kaderleden te vinden die een handje willen helpen. En geld voor professionele krachten is er niet of nauwelijks omdat uit sociale en concurrentie-overwegingen de contributie zo laag mogelijk wordt gehouden. Geert Jan Bittink heeft een oplossing bedacht. Maar staatssecretaris Vermeend kan niet meewerken. En daarom start hij nu een politieke lobby.

“Mijn plan is in principe heel simpel. Iedereen vindt vrijwilligerswerk maatschappelijk belangrijk. Zelfs het kabinet heeft zich daar al vaak over uitgelaten. Het is werk dat anders blijft liggen en het brengt mensen met elkaar in contact. Maar zowel de voetbalclub of de muziekvereniging als de politieke partij heeft een schrijnend tekort aan vrijwilligers. Terwijl de leden het dus wel belangrijk vinden dat de club bestaat. Anders waren ze geen lid geworden. Maar de mensen hebben geen tijd of zin om allerlei klusjes te doen.”

Vrijwilligersdag

“Mijn plan is nu om op de jaarlijkse internationale vrijwilligersdag (7 december, 2001 is het jaar van de vrijwilliger) de mensen te laten werken voor hun club of stichting. Het doel mogen ze zelf aangeven, voor mijn part kunnen ze hun loon van die dag aan verschillende stichtingen of clubs geven. Dat zou bij voorbeeld kunnen lopen via de Nationale Grote Clubactie, deze stichting heeft al als doel om via de organisatie en ondersteuning van diverse activiteiten vrijwilligersorganisaties in de gelegenheid te stellen extra geld te generen. Maar dat maakt me niet zoveel uit, en ook welke club of stichting wel of niet onder deze regeling kan vallen, maakt me op dit moment niet uit. Dat is voor later, tijdens de uitvoering. Nee, de mensen maken hun inkomsten op die dag niet zelf over, er wordt gewoon een ATV-dag afgeschreven op hun kaart.”

Fiscus

“Dat betekent dat de mensen er niets van merken, ze krijgen exact hetzelfde salaris overgemaakt, premies en belastingen worden ook gewoon afgedragen. Ze zijn alleen een dag minder vrij, daar komt het in feite op neer en dat laten ze uitbetalen, niet aan zichzelf maar aan hun cluppie. En dan zou het perfect zijn als de belastingdienst zou meewerken door af te zien van heffing. De fiscus loopt dus niets mis, ze krijgen alleen niets extra’s. Dat is juist het goede aan mijn plan. De ondernemers zullen enthousiast zijn: extra productie en het zal hun een zorg zijn aan wie ze dat geld, dat dagloon, overmaken. Ik heb onderzocht dat een heleboel mensen best wat voor hun vereniging willen doen, maar geen zin hebben kleedkamers schoon te maken,” vertelt Geert Jan Bittink uit Markelo, die een sponsor- adviesbureau heeft. De fiscus heeft inmiddels laten weten dat het verzoek van Bittink aan de politiek voorgelegd moet worden. En staatssecretaris Vermeend van Financiën heeft inmiddels laten weten dat het ‘bruto-netto’-voorstel niet past in de huidige fiscale regelgeving.

Lobby

“Ook zonder de fiscus kan dit plan slagen. Er zijn miljoenen mensen lid van verenigingen. Als die allemaal aan dit plan zouden meewerken, dan praten we over miljarden als we over een gemiddeld bruto dagloon van driehonderd gulden praten. Maar meedoen is natuurlijk niet verplicht. De fiscus pakt ongeveer eenderde. Als de politiek zegt dat ze vrijwilligerswerk belangrijk vinden, kan dat hiermee ondersteund worden.” Bittink gaat nu de politiek benaderen en via de Grote Cluactie en de Nederlandse Organisaties voor Vrijwilligerswerk (NOV) zijn plan aan de grote klok hangen.

Vorige bijdrage

Amicon-topman Van den Akker zoekt verdere groei in arbo-zorg

Volgende bijdrage

Eternit overweegt sponsoring Tourploeg of Formule 1

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *