Twentevisie Jaargang 14, 2002

Alleen Dik Wessels koopt in grote getale eigen aandelen

CEO’s oostelijke fondsen blijken erg kies

Tijdens de opname van Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. De aanwezigen kunnen een formulier invullen en opschrijven hoe hoog volgens hen de AEX zal staan tijdens de volgende radioopname. Handiger is om (gratis) mee te spelen via www.twentevisie.nl. In november steeg de AEX van 339,36 naar 361,3 punten. Gerben Peddemors van de Rabobank Twente overhandigt aan Ineke ter Heesche het kistje wijn; zij vulde in 360,4 punten.

Centric-topman Gerard Sanderink wordt gezien als een rijk man. Een 71-ste positie op de Quote 500-ranglijst met een geschat kapitaal van 125 miljoen euro versterkt die indruk alleen maar. Zelf voegt hij er altijd aan toe dat hij op papier een rijk man is, want zijn kapitaal bestaat hoofdzakelijk uit aandelen in de holding Centric. En die aandelen zijn de laatste tijd alleen maar verder in waarde gedaald. Zelf schat Sanderink dat door de gedaalde beurskoers zijn kapitaal eind dit jaar geslonken zal zijn tot tachtig miljoen euro. Zijn positie in de bovenste honderd van de Quote-lijst komt in gevaar. Geen wonder dat Sanderink wijselijk een slag om de arm houdt als mensen hem een multimiljonair noemen. Overigens is Sanderink van de twaalf oostelijke beursgenoteerde fondsen wel de op papier rijkste bestuursvoorzitter. Twentevisie deed een onderzoek naar de handel en wandel in eigen aandelen.

(door Martin Steenbeeke en Jan Medendorp)

Elf van de twaalf CEO’s bezitten, direct of indirect, aandelen of opties van hun eigen bedrijf. Directeur Ton Westendorp van Nedap is de enige die het zonder doet. Het bezit van aandelen kan directeuren volgens hem in de verleiding brengen om de cijfers mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Zijn collega Loek de Vries van Koninklijke Ten Cate onderschrijft die stelling, maar kiest de gulden middenweg. Zijn 9.900 aandelen KTC, al voor zijn aantreden gekocht, leiden een stilleven op de bank. Bijna alle topmannen hebben naast hun aandelen opties, maar deze verhogen de feestvreugde niet. De uitoefenprijs ligt vaak vele malen hoger dan de huidige beurswaarde, terwijl er wel al belasting over de verleende opties is betaald.

Centric KSI

Gerard Sanderink bezit aandelen via de holding Centric waar hij 100 procent eigenaar van is. De holding bezit 11 miljoen aandelen (van de in totaal circa 18 miljoen uitgegeven aandelen – is 62,5 procent) van het beursfonds.

Van Heek Tweka

Geert Steinmeijer bezit op persoonlijke titel 7.067.351 aandelen. Het aantal uitstaande aandelen is dit jaar door emissies gestegen van 7.833.703 naar 11.733.704 stuks. Steinmeijer heeft 15.000 opties.

Vredestein

Het merendeel van de aandelen (55%) is in handen van Vredestein Investment Consortium (VICO). Het totaal aantal uitstaande optierechten bedraagt ultimo 2001 115.000 stuks, onder te verdelen in 30.000 stuks aan bestuurders en 85.000 stuks aan overige functionarissen. Topman Nico Moolenaar laat weten “aandelen noch opties te bezitten.”

Blydenstein Willink

Directeur Ad Verkuyten bezit 2043 aandelen en 25.000 opties. “Dat is correct. Mijn aandelen leiden een slapend bestaan op de bank.”

Reesink

Directeur Bernard ten Doeschate van Reesink is de laatste jaren vooral druk geweest met de aanstaande verhuizing naar Apeldoorn. Hij bezit 5.000 aandelen van het bedrijf dat hij leidt, maar: “Ik heb ze jaren geleden gekocht en er nooit meer naar omgekeken. Aan dat optiegedoe doen we niet, ik ben er principieel tegen zoals zich dat heeft ontwikkeld.”

Koninklijke Ten Cate

Loek de Vries bezit inmiddels 10.106 aandelen Ten Cate en 39.500 opties. Voor zijn aantreden als bestuursvoorzitter heeft hij 9.900 aandelen gekocht, een aantal dat dankzij agio-aandelen dit jaar is gegroeid tot 10.106. Handelen in zijn eigen aandelen doet De Vries bewust niet. “Dat is niet kies.”

Stork

Sjoerd Vollebregt werd een paar maanden geleden benoemd tot opvolger van Aad Veenman. Hij kreeg bij zijn aanstelling als cadeautje 10.300 aandelen Stork en 47.500 opties.

Twentsche Kabel

Alexander van der Lof bezit 1.392 aandelen en 14.600 opties.

Grolsch

Jacques Troch heeft geen aandelen Grolsch, wel 25.000 opties.

Nedap

Ton Westendorp heeft geen optierechten of aandelen, net zo min als zijn collega’s in het management. “Stimuleren en motiveren op basis van opties of aandelen zie ik niet zitten. Bovendien kan het leiden tot ongewenste excessen, denk aan het oppoetsen van financiële plaatjes om de koers te beïnvloeden. Helaas heeft de geschiedenis me gelijk gegeven.” Ruim 51 % van de aandelen Nedap is in vaste handen.

Wegener

Van der Loeff Beheer BV heeft een belang van 17,2 procent in Wegener. Topman Jan Houwert heeft zelf geen aandelen Wegener. Van der Loeff Beheer is van de familie Houwert. Daarnaast beschikt Houwert over 250.000 opties.

Volker Wessels Stevin

Herman Hazewinkel heeft zijn aandelenpakket met onder meer 6.000 aandelen VWS twee jaar geleden in vrij beheer gegeven bij een bank. “En ik heb nog steeds 6.000 VWS-aandelen in portefeuille.” Daarnaast heeft Hazewinkel 38.840 verstrekte optierechten. Dik Wessels is oprichter en naamgever van bouwbedrijf Wessels, daarna Kondor Wessels en tegenwoordig Koninklijke Volker Wessels Stevin. Hij zag zijn belang (via zijn beleggingsmaatschappij Reggeborgh waarvan hij 100 procent eigenaar is) na de laatste fusie in 1997 verwateren tot 5,19%. Vanaf die tijd is Wessels (via Reggeborgh) weer flink gaan inkopen. Op 12, 13, 14 en 15 november van dit jaar kocht hij (op de vrije markt) bijna 200.000 aandelen tegen een prijs van 18 tot 19 euro. Zijn eigen pakket groeide daardoor van 2.913.857 tot 3.105.788 aandelen (dat is omgerekend een belang van ongeveer 9% in Volker Wessels Stevin). Overigens koopt het bedrijf Koninklijke Volker Wessels Stevin de laatste maanden ook stevig eigen aandelen in; alleen al in november zijn er 101.500 aandelen gekocht. “Eerder dit jaar hebben we een lening omgezet in aandelen. We willen de verwatering tegen gaan door 500- tot 700-duizend aandelen op te kopen. We zijn nu ongeveer halverwege,” aldus Hazewinkel.
“Dit jaar kan je gerust was een dramatisch beursjaar noemen. Na alle rampspoed van 11 september 2001 leek de beurs zich dit jaar door diverse overheidsmaatregelen, zoals renteverlagingen, weer te herstellen; dat lukt de eerste maanden van het jaar wel. Daarna volgden de grote boekhoudschandalen bij Enron en Worldcom. Op 9 oktober stond de beurs op het laagste punt, 291,44 punten, een daling van 45% in bijna een halfjaar,” vertelt Sjoerd van Es van de Rabobank Twente. “De grootste pijn zit in de IT- en de financiële sector. Een aantal banken heeft dit jaar flinke schade opgelopen door achteraf slechte leningen aan bedrijven en belangen in failliete bedrijven. En er was natuurlijk de niet misselijke crisis in Zuid-Amerika.” Eind oktober steeg de beurs weer sterk met 20%. “Dat is te danken aan de koopjesjagers en die manifesteerden zich als gevolg van de over het algemeen meevallende derde kwartaalcijfers en een grote optie-expiratie waardoor handelaren erg grote ‘short’-posities moesten indekken.” En het leek erop alsof veel beleggers het slechte nieuws van allerlei vertrouwensindexen negeerden. “Die indruk heb ik ook en in Amerika werd keer op keer de rente verlaagd. Die invloed moet je mijns inziens ook niet onderschatten.”

Ten Cate

Koninklijke Ten Cate is een van de weinige aandelen die dit jaar in waarde steeg; tot 1 december met minder dan een procent, maar toch een witte raaf ten opzichte van de andere oostelijke fondsen. “Dat is te danken aan de sterke verbetering van het resultaat, maar veel slechter dan in 2001 kon het moeilijk. Ik denk dat het aandeel kan doorstijgen naar 35 euro.” De koers van Volker Wessels Stevin steeg in de eerste maanden van het jaar met ongeveer 30%. “Daarna kwam de kentering onder meer door de commotie over de bouwfraude. Ook het aantal nieuwbouwprojecten daalde. Tot nu toe daalde het aandeel 17%, altijd nog beter dan de AEX, maar toch tegenvallend. Dat Dik Wessels veel aandelen koopt, is inderdaad geen slecht signaal.” De Bruin hielde een lezing in het Ondernemingshuis in Enschede tijdens het tienjarig bestaan enige tijd geleden. Twente wil zich graag profileren als ICTregio en de mogelijkheden van internet benadrukken. Niet alleen voor het gewone volk, Startpagina.nl is ook de startpagina van mensen zoals Klein Wolterink, directeur van Ericsson in Enschede. Klonen als Startnederland, Startkabel en nog een flink aantal hebben het succes van De Bruin nooit geëvenaard. De 1 miljardste bezoeker had Startpagina.nl dit jaar, dat al een paar jaar (met gemiddeld 30 miljoen bezoekjes per maand) de beste bezochte site van Nederland is. Het begin klinkt als een jongensboek: drie jongens en een oude computer. En die computerfreaks kregen vierkante ogen van het nachtenlang (De Bruin werkte overdag bij de technische Unie) surfen over internet. En informeerden elkaar over de kwaliteit van de gevonden sites. “We kregen later ook veel tips van mensen. Gebruikers begonnen mee te denken. Ik kan me bijvoorbeeld nog een uitvoerige discussie op het net herinneren met als inzet de vraag of we een link De NRC of Het NRC moesten noemen.”

Vorige bijdrage

VNO-NCW wil Petra Baarslag niet als voorzitter Zwolse Kamer van Koophandel

Volgende bijdrage

Durk Jan de Bruin helpt nu MKB'ers met eigen web-winkel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *