Twentevisie Jaargang 14, 2002

VNO-NCW wil Petra Baarslag niet als voorzitter Zwolse Kamer van Koophandel

Machtige heren

VNO-NCW wil Petra Baarslag niet als voorzitter van de Kamer van Koophandel, maar schoof Otto Mengelberg naar voren.

Wat is er mis met Petra Baarslag- De Mönnink? Zij is vrij klein, mollig om niet te zeggen dik, eigenwijs en ambitieus. Ze zit in heel veel besturen zoals de Industriële Kring Hardenberg en de Zwolse Kamer van Koophandel waar ze zelfs vice-voorzitter is. Ze werd gevraagd als voorzitter, maar dat wilde VNO-NCW niet die heel snel ergens uit de vergetelheid Otto Mengelberg opdook. Net zo klein, mollig, eigenwijs en ambitieus, maar een man. Een man zonder werk, maar wel een man die erg goed luistert naar de machtige werkgeversclub. De beerput van het arrogante Zwolle.

Waar Twente keurig op tijd de opvolging van Bram Hulshof regelde met de benoeming van Victor Doorn die als topman van Wegener ‘nog met zijn poten in de klei staat’, wordt de Kamer van Koophandel in Zwolle de komende jaren geleid door de gepensioneerde Otto Mengelberg, een voormalige divisiedirecteur van Wavin die ooit gewipt werd naar investeringsmaatschappij Wadinko (ook deels van Wavin) waar hij ook niet in de herinnering voortleeft als een briljant manager of financieel vernuft. Als commissaris bij Hennie van der Most viel hij door de mand toen Van der Most zijn hulp hard nodig had bij de Koperen Hoogte die eerst in Nieuwleusen stond en na de gemeentelijke herverdeling onder Zwolle viel. Uitgerekend Mengelberg is door VNO-NCW naar voren geschoven om de nieuwe voorzitter van de Kamer van Koophandel van de regio Zwolle te worden.

Unica’s Van Vliet

Wim te Kamp was voorzitter van VNONCW Midden en werkzaam bij ingenieursbureau Tauw waarin Wadinko een belang had. Hij volgde een paar jaar geleden bij Wadinko Mengelberg op toen die met de VUT ging. Te Kamp ontkent dat hij zijn oude makker Mengelberg naar voren heeft geschoven toen de nood aan de man was. Nood aan de man? Ja, voor VNO-NCW wel. Het vertrek van de onverstoorbare, saaie Simon Dingemans als voorzitter van de Kamer van Koophandel in Zwolle is aanstaande. Het bestuur had in Daan van Vliet van Unica een uitstekende vervanger gevonden. Tot de secretaresse van Van Vliet een boekje open deed bij de parlementaire enquêtecommissie die afspraken in de toeleveringssector onderzocht. Van Vliet was gebrandmerkt en als dat al niet door zijn secretaresse was gebeurd dan toch wel door de Zwolse Courant die hem als een zware misdadiger opjoeg. Exit Van Vliet. Het bestuur zat met de handen in het haar en vroeg de vicevoorzitter Petra Baarslag de voorzittershamer over te nemen. Terwijl Baarslag het in beraad had, schoof VNO-NCW razendsnel Otto Mengelberg naar voren. “Nadat Van Vliet zich had teruggetrokken, waren er geen kandidaten en wij hebben toen van ons recht gebruik gemaakt een kandidaat naar voren te schuiven. Dat is het verhaal,” laat secretaris Johan Bongers vanuit het VNONCW- kantoor in Apeldoorn weten.

Kritiek

Petra Baarslag weet van ellende niet waar ze het moet zoeken. Samen met haar man zette ze 30 jaar geleden het internationaal transportbedrijf Inter Baarslag op poten dat nu 30 vrachtwagens telt en 35 man personeel. Ze wil voor vol aangezien worden, ze is enthousiast, weet van aanpakken, ook in besturen. Inter Baarslag is sterk in volumevervoer, een van haar grootste klanten is… Wavin. “Ik heb me teruggetrokken toen VNO-NCW Otto Mengelberg naar voren schoof. Natuurlijk wisten ze daar dat ik kandidaat was, weliswaar nog niet formeel. Ik denk dat VNO-NCW mij niet wil naar aanleiding van de kritiek recentelijk van het ministerie en de heren werkgevers op het functioneren van de Kamers in Nederland. Ik heb me daar tegen verzet en gezegd, ‘kom maar met voorbeelden van wat er fout gaat in Zwolle’. Dat is blijkbaar niet goed gevallen.” Zo dom is Otto Mengelberg nog nooit geweest…

Vorige bijdrage

Topondernemers hangen aan de lippen van voormalige 'wonderboy' Joep

Volgende bijdrage

Alleen Dik Wessels koopt in grote getale eigen aandelen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *