Twentevisie Jaargang 15, 2003

Ex-Thiolon-directeur Van Balen uit beschuldigingen tijdens rechtszaak

Ruzie in top Ten Cate

Ten Cate-topman Loek de Vries. (Archieffoto)

Volgens Jeroen van Balen is het eigen vermogen van Koninklijke Ten Cate niet correct in het jaarverslag vermeld. En er worden bij het beursgenoteerde concern op hoog niveau spelletjes gespeeld. Dat liet Van Balen (44) weten naar aanleiding van een ontslagzaak die behandeld werd op 28 april bij de Almelose rechtbank. Van Balen was directeur van Ten Cate Thiolon (kunstgras), Ten Cate Thiobac (backing voor tapijt en kunstgras), Nymplex in Nijmegen en Polycoom in de Verenigde Staten tot hij op 19 december 2002 uit zijn functie werd ontheven. Omdat hij als manager op een aantal punten niet goed functioneerde, laat Ten Cate weten. Van Balen zegt echter geslachtofferd te zijn omdat hij niet ‘one of the guys’ is, zoals hij dat omschrijft. De rechter besloot het contract tussen Ten Cate en Van Balen per 1 juni te beëindigen. Van Balen krijgt 336.000 euro schadevergoeding mee (op basis van twee keer de zogeheten kantonrechterformule). En Ten Cate wordt ook geacht de proceskosten (ruim tien mille) over te maken.

De ENBI-rubberbedrijven van Ten Cate zouden in het jaarverslag te hoog worden gewaardeerd, het eigen vermogen daardoor onjuist en dat zou de reden zijn dat Ten Cate (op verzoek van de banken) in de afgelopen jaren veel onroerend goed heeft verkocht. Zijn beschuldigingen zijn overigens uit het jaarverslag niet te herleiden. “Mijnheer Van Balen was directeur van een viertal bedrijven en hij had absoluut niet de beschikking over cijfers van andere bedrijven. Ten Cate heeft in 2001 flinke problemen gehad bij de ENBI-groep, dat is geen nieuws. Als gevolg daarvan is ENBI met 23 miljoen euro afgewaardeerd. Op de verkoop van het onroerend goed maakten wij een boekwinst van 11,3 miljoen euro, de verkoop van de Amerikaanse werkmaatschappij Miradri leverde een nettoboekwinst op van 12,3 miljoen euro en het bedrijf Synbra staat voor drie miljoen in de boeken terwijl iedereen weet dat het een veelvoud waard is. Wij boekhouden juist heel conservatief,” aldus Spaan. Verder, zo stelt Van Balen, zou het in de technische textiel (afgezien van ‘zijn’ kunstgras) minder goed gaan dan Ten Cate (lees De Vries) wil doen voorkomen bij de aandeelhouders. “Absolute onzin. Advanced Textiles (de hele technische textiel) had in 2002 een bedrijfsresultaat van 25,4 miljoen euro. De vier kunstgrasbedrijven behaalden daarvan ongeveer 40%.”

Staffunctie

Van Balen werkte ruim tien jaar bij Koninklijke Ten Cate. Hij werd uit zijn functie gezet en hij kreeg een staffunctie op het hoofdkantoor aangeboden. Volgens Ten Cate omdat hij ondanks herhaalde waarschuwingen en gesprekken als manager faalde in de communicatie en aansturing van zijn 450 medewerkers. Hij zou erg eerzuchtig zijn en zijn mensen met zijn opmerkingen zelfs demotiveren. Dat zou Van Balen in diverse gesprekken duidelijk zijn gemaakt. “In zijn ’targets’ voor 2002 stond dat hij zijn gedrag moest verbeteren en een coach moest zoeken.” Andere schriftelijke verslagen zijn er nauwelijks (op een paar mailtjes na) en ook de rechter bevreemdde het dat Ten Cate Van Balen nooit meer aanspoorde die coach te zoeken. Wel kwam Ten Cate met een stapel verklaringen van management en medewerkers die opgetekend waren na 19 december. In de visie van Van Balen is zijn attitude slechts gebruikt als stok om de hond te slaan; hij is ten onder gegaan aan een ruzie tussen een medewerkster bij een van de bedrijven met de controller (Reefman). Die medewerkster (lid van de Bedrijvenbond CNV) schakelde bestuurder Theo Katerberg in die het vertrek eiste van Reefman. Toen Van Balen (directeur van Reefman) dat weigerde, schakelde Katerberg bestuursvoorzitter De Vries in, omdat De Vries bij Katerberg, zo zei Van Balen, aan de ketting hangt. Katerberg heeft De Vries geholpen bestuursvoorzitter te worden door hem openlijk te steunen. “Denk je nou echt dat De Vries zich met dit soort arbeidszaken bemoeit,” schampert Spaan.

Geen functioneringsgesprek

Maar als hem dan door Ten Cate bij herhaling zijn tekortkomingen onder de neus zijn gewreven, waarom is hem dan nauwelijks een jaar geleden de baan van groepsdirecteur bij ENBI aangeboden? “Van Balen riep tegen iedereen die het maar horen wilde dat hij de man achter het succes was bij Ten Cate. Hij zou ook de problemen bij ENBI wel op kunnen lossen. Toen hebben we gezegd, ‘doe maar’. Maar dat weigerde hij toen. Wij ontkennen niet dat Van Balen goede marktkennis heeft en daarom boden wij hem ook een staffunctie aan, dan had hij geen bemoeienis meer met de medewerkers, dan kon hij zich concentreren op zaken waar hij goed in is.” Het blijft ook vreemd dat van alle kritiek op Van Balen eigelijk nooit wat op papier is gezet. Ten Cate liet aan de rechter weten dat het geen usance is om in de top van het bedrijf functioneringsgesprekken te voeren en die verslagen op papier te zetten. “Bovendien ging het in dit geval om de integriteit van iemand, dat gebeurde bij ons in een 1-op-1 gesprek. Daar hebben we wel lering uit getrokken, want de procedures hiervoor worden nu aangescherpt,” aldus Spaan. Logisch, want dat is de reden dat Van Balen zoveel geld meekrijgt. Uit het vonnis blijkt dat de rechter constateert dat ‘….Van Balen tekort schoot als bestuurder…’ en dan vooral als het gaat om de samenwerking met personen ‘… waarbij de integriteit, vertrouwen en loyaliteit en communicatie wezenlijke ingrediënten zijn…’ Over integriteit gesproken. Met ingang van dit jaar is KPMG de nieuwe huisaccountant van Ten Cate. Bij KPMG werkt André Oude Weernink als accountant. Hij is ook penningmeester van Heracles Almelo waar Ten Cate hoofdsponsor wordt met ingang van het nieuwe seizoen (en ook het kunstgrasveld aanlegt). Oude Weernink vindt dat zijn integriteit in gevaar komt als hij beide functies blijft combineren en stapt daarom op als penningmeester van Heracles.

Vorige bijdrage

Bennie Lenferink, Henk Kamp en Harm Mannak over de bizarre wereld van auto's

Volgende bijdrage

Munsterhuis leert zijn klanten zelfs rijden in een Ferrari

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *