Spel om dollar leidt beurzen
Hoog Spel in Hong Kong
Sjoerd van Es van de Rabobank Twente: “Een massale verkoop zal een forse klap op Amerikaanse obligatiekoersen tot gevolg hebben en daarop volgend voor de dollar.”
September was een zwakke beursmaand. Vrijwel alle halfjaarcijfers zijn bekend. De zwakke dollar duwt de beurs ook naar beneden. “Er waren winstnemingen,” aldus Sjoerd van Es van de Rabobank Twente. In september kwam ook de zogeheten G7 (grootste zeven industrielanden ter wereld) bij elkaar. De G7 top heeft er bij Japan en China erop aangedrongen om hun munt te laten stijgen ten opzichte van de dollar. Deze twee landen hebben namelijk enorme overschotten op hun handelsbalans met Amerika.
China is goed voor 22% van het Amerikaanse tekort (en Japan 15%). En daar wil Amerika wat verandering in zien. “Maar wat ze vergeten is dat die overschotten worden geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties.” China heeft in de afgelopen jaren het duizelingwekkende bedrag opgebouwd van 125 miljard Amerikaanse staatsobligaties. Daarnaast heeft Hong Kong nog eens 50 miljard obligaties en Japan bijna 450 miljard. Ter vergelijking Duitsland: heeft 51 miljard, Zwitserland 21 miljard dollar. “Stel dat de yuan inderdaad aan een revaluatie toe is en de Chinezen daar toe over gaan. Wat doe je dan als Chinees? Je verkoopt als de gesmeerde bliksem al je obligaties, voordat de yuan meer waard wordt. Een massale verkoop zal een forse klap op Amerikaanse obligatiekoersen tot gevolg hebben en daarop volgend voor de dollar,” zegt Van Es vol overtuiging. “Als gevolg van de bijeenkomst van de G7 daalde de dollar de daarop volgende dagen al van 1,08 euro naar 1,15 euro. En daardoor kwamen wereldwijd de aandelenkoersen al onder druk te staan en daalde de AEX met ongeveer 7,5 %.” “Overigens vind ik gezien de grote stijging van de AEX sinds maart van dit jaar het niet beangstigend dat er in september een kleine koersreactie plaats vond. De bedrijfsresultaten zijn over het algemeen redelijk tot goed te noemen en de meeste macro economische cijfers geven toch een voorzichtig herstel van de economie aan.”
Nog geen reacties