Twentevisie Jaargang 17, 2005

Ado Huisman koppelt kennis en kunde aan rancune en eerzucht

Textielman stort zich op Falcon

Na Mistral, Rossignol, Craft en Gaastra wil Ado Huisman nu van Falcon een populair kledingmerk maken.
Hij heeft een talent om merken groot te maken. Ado Huisman deed het met Mistral in de wereld van het surfen, Rossignol in de wereld van het skiën, Craft onderkleding, Gaastra (zeilen en jassen) en zijn nieuwste doel is Falcon. Falcon? Nooit van gehoord. En daarom bemoeit Ado Huisman zich er nu mee.

Vrijwel elke sporter (in elk geval in het oosten des lands) loopt met Craft-onderkleding met het opvallende merkje op de hals. Craft had in 1990 nog een omzet van 110.000 gulden in Nederland. Bijna vijftien jaar later is dat opgelopen tot bijna 8 miljoen. Euro wel te verstaan. Graag had Huisman dat merk gekocht, ook al omdat Craft behoort tot het beursgenoteerde (in Stockholm) New Wave Group dat vooral aandacht heeft voor (en heel veel geld verdient met) ‘private labels’: in opdracht van bedrijven of organisaties kleding maken en bedrukken. Craft hangt er daar dus een beetje bij. Huisman wilde het merk graag overnemen, maar is bij Craft slachtoffer van zijn eigen succes geworden. Sterker, hij moest de door hem zelf opgebouwde ‘goodwill’ betalen om de overname rond te krijgen. En daar had hij niet zo veel zin in.

Opgepompte aandelen

Huisman had Craft dus al sinds 1990 in licentie. Maar hij was in die tijd drukker met de aankoop van Gaastra, dat hij ook eerst in licentie had en wist uit te bouwen tot een ‘wereldmerk in Nederland’. “Om het merk internationaal verder uit te bouwen, had ik zeker tien miljoen euro moeten investeren. En daarnaast had ik me minstens vijf jaar uit de naad moeten werken.” Het beursgenoteerde modeconcern McGregor deed hem ‘an offer you can’t refuse’. Alleen werd hij deels met (zo bleek later) ‘opgepompte’ aandelen betaald. Het is inmiddels (financieel) opgelost (naar de zaak zelf loopt nog een onderzoek), maar het zit Huisman nog steeds hoog. Hij wil er niets over zeggen, behalve dat hij zich kwaad maakt over de sneer van McGregor ‘dat Ado nu in lange onderbroeken gaat’, toen Huisman dezelfde ontwikkelingstruc met Craft nog een keer wilde uithalen. Want (kleding)merken ontwikkelen en uitbouwen kan Huisman als geen ander. Een hele kledinglijn van Craft stond gepland, maar New Wave wilde niet verkopen.

Falcon

Dat wilde wel Falcon in Baarn. Falcon maakt jassen. Het merk staat (nog) niet op grote hoogte, hoewel het in de sportwereld toch een redelijk marktaandeel heeft. Huisman pakt de zaken weer op dezelfde wijze aan. Hij ontwikkelt een aureool rond een merk. “Falcon moet ‘weatherproof’ worden.” Daarnaast laat hij een nieuwe kledinglijn opzetten. “Jassen, sweaters, shirts.” De hand van Huisman is overigens pas te zien in de collectie voor komende winter, want de zomerkleding was al ontworpen toen hij aantrad. Daarnaast is de marketing heel belangrijk in de ogen van Huisman. Dat betekent dat hij veel bekende sporters van kleding voorziet en dat de kleding in alle grote kledingwinkels moet hangen. En dat laatste is een groter probleem dan op het eerste gezicht lijkt. Want bijvoorbeeld Humberto Tan komt er bij Piet Zoomers niet in. Om welke reden dan ook. “Falcon komt wél bij Zoomers te hangen, ook bij Roetgerink en andere grote zaken.” Huisman wil een stap verder met Falcon. “Er moet een soort glazen Falconshop in de winkels komen.” Kennis, kunde gekoppeld aan wat rancune, ambitie en eerzucht; Craft en Gaastra zullen nog behoorlijk last krijgen van het ‘nieuwe’ merk van Huisman.

Vorige bijdrage

Kuipers wil dolgraag weer de ruimte in, liefst drie maanden

Volgende bijdrage

Kees Smit laat eigen tuinmeubelen in Indonesië maken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

2 reacties

  1. loovanbellen
    23 maart 2013 at 00:57

    Mijnheer huisman is geen ondernemer,maar een uitnemer,die over lijken gaat.Heb de bewijzen. groetjes

  2. Loo van Bellen
    9 september 2020 at 23:11

    Mijnheer Huisman is een rat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *