Twentevisie Jaargang 17, 2005

Paul Bosvelt onderhandelt over verlenging contract bij City, qua grootte

Mondiale nummer 16


Paul Bosvelt, hier in duel met oud-collega Robin van Persie (tegenwoordig Arsenal), onderhandelt over contractverlenging.

De grootste, rijkste en populairste club ter wereld wordt in de eigen stad door het leeuwendeel van de inwoners met de nek aangekeken. Manchester zweert bij ‘The Blues’, Manchester City, dat speelt in een van de mooiste voetbaltempels, ‘City Manchester Stadium’, waar meer dan 50.000 mensen in kunnen. Vorig jaar leek de carrière van Paul Bosvelt een bloedeloze dood te sterven. Nu onderhandelt de 34-jarige middenvelder over contractverlening. “Ik heb geen zin om lager te spelen; als ik niet bij City kan blijven, zal ik waarschijnlijk stoppen.”

Bosvelt was er niet bij, tijdens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen thuis tegen United. Hij werd een paar weken geleden na zijn (zesde) gele kaart tegen Newcastle geschorst. “In Nederland gaat zo’n schorsing direct in, in Engeland pas later.” Waardoor Bosvelt er wel bij was toen Chelsea tegen City de eerste (en tot nu toe enige) competitienederlaag moest aantekenen. Maar dat telt nauwelijks bij City, althans vele malen minder dan een overwinning op United. Vorig seizoen leek City zelfs op degradatie af te stevenen (niet voor het eerst), maar de winst op United met maar liefst 4-1 vergoedde werkelijk alles. Dit jaar eindigde de derby in een 2-0 nederlaag voor ‘The Blues’. De ploeg staat er beter voor dan vorig seizoen maar met spelers als Fowler, James en McManaman staat de ploeg teleurstellend onderin de middenmoot. De spelers en aanhang van United werden in het City Stadium ontvangen met de ‘USA, USA’-slogan, verwijzend naar de interesse van grote Amerikaanse investeerders in de rijke stadsgenoot.

Dutch international

Bij degradatie vorig seizoen had City hem zo goed als zeker bedankt voor zijn diensten. “Ik wil er graag een mooi seizoen van maken, slechter kan ook haast niet,” liet hij vorig jaar optekenen in Twentevisie. Toen belandde hij zelfs op de bank, nu is Bosvelt voor manager Keegan een zekerheidje. Hij speelt vrijwel alles, scoorde al twee keer en is fysiek zelfs zo sterk dat de Engelse club ‘the former Dutch international’, zoals hij steevast in de Engelse media wordt genoemd, heeft gevraagd na te denken over een jaartje extra. Als het aan Bosvelt ligt, graag. Heel graag zelfs. Zeker zoals het nu gaat, grijnst hij. Bosvelt heeft in zijn carrière nauwelijks gekke dingen gedaan, houdt van een biertje, maar het zuipgedrag van een aantal van zijn Engelse collega’s heeft hij niet overgenomen. Hij traint graag en was een van de spelers die vorig jaar bij Keegan aandrong op meer trainingsarbeid. En wat is 34 jaar? Caniggia stopte onlangs op 38-jarige leeftijd. Raymond van der Gouw is de 40 gepasseerd, maar keept nog als in zijn beste dagen in Apeldoorn bij AGOVV.

Mondiale nummer 16

Engeland is een voetballand waar Bosvelt zich senang voelt. De gemiddelde supporter klapt zich de handen blauw voor stevige tackles, een pass over vijf meter die aankomt en zelfs voor een blinde trap naar voren die niet afzwaait. En City voetbalt dit seizoen iets continentaler. Met iets meer combinatie. Anderzijds speelt Bosvelt ook linker, loert vooral op de afvallende bal. En hij speelt in een team met vedettes bij een club die in de top 20 van rijkste clubs ter wereld staat met een begroting van 90 miljoen euro. United voert het lijstje (met acht Engelse, twee Schotse, vijf Italiaanse en twee Spaanse clubs) aan met 250 miljoen. Bosvelt woont heerlijk in Bramhall, een plaatsje onder de rook van Manchester waar zich meer spelers hebben gesetteld. En hij kan nu al terugkijken op een loopbaan die begon bij Go Ahead, via Twente, Feyenoord (waar hij de UEFA-cup won) naar Manchester City waar hij zich financieel totaal onafhankelijk heeft gespeeld. Niet gek voor een noeste werker uit de Achterhoek.

Vorige bijdrage

‘Luisteren naar de mensen op de werkvloer’

Volgende bijdrage

Ten Cate bijna rond met verkoop Technical Components

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *