Twentevisie Jaargang 22, 2010

Voormalige ‘playmate’ Rachel ter Horst zet modellenbureau op voor 35+

Ik vind oudere mensen vaak heel mooi

Speciaal voor Twentevisie keek Rachel ter Horst nog eens (gekleed en wel) lief en sexy in de camera. (Foto: Marije Weterings.)

Ze ziet er nog steeds fantastisch uit, hoewel Rachel ter Horst inmiddels 37 jaar is en twee kinderen heeft. Jarenlang bracht de vroegere playmate mannen en jongens het hoofd op hol. Ze stond op de cover van Playboy, Hustler en andere soms ruige mannenbladen.

Aan het oosten des lands is haar modellenperiode bijna geruisloos voorbij gegaan. Voor meer ophef zorgde haar latere baas Wim van der Noordt voor wie ze bijna vijf jaar als ‘personal assistent’ heeft gewerkt (tot 1 januari van dit jaar). De redactie had vaak contact met Van der Noordt en ‘moest dan langs’ Ter Horst. Van die tijd dateert ook de afspraak met haar om eens terug te kijken op haar tijd als (bloot) model. Als ze een ‘shoot’ heeft gedaan met onze glamourfotografe Marije Weterings, begint haar modellenbloed weer te stromen. Speciaal voor ons kijkt ze nog eens (gekleed en wel) lief en sexy in de camera, maar dan is het over. Ze stopte met werken voor Van der Noordt toen ze zwanger was van haar tweede kind. “De zwangerschapshormonen waren helemaal in de war. De druk werd te hoog. Nadat ik bevallen was, heb ik besloten niet meer fulltime te gaan werken. Eigenlijk was ik op zoek naar ander werk voor een paar uur per week toen jouw fotografe belde. Ik kreeg weer de kriebels. Maar dan niet voor de camera, maar er achter. Ik heb toen modellenbureau ‘Best Age’ voor 35+ opgezet.

Er zijn veel campagnes waar je iets oudere mensen voor nodig hebt

We zijn bezig met een website. Als mensen zich willen aanmelden, kunnen ze een mailtje (rachel@bestage.nl) sturen. Het maakt niet uit hoe oud, hoe groot, hoe klein, man of vrouw, maar wel ouder dan 35 jaar. Ik denk dat daar markt voor is. Ik ben zelf inmiddels ook ouder geworden, lichamelijk is alles niet meer perfect en heel strak. Maar er zijn veel campagnes waar je iets oudere mensen voor nodig hebt; Nederland vergrijst, dus ook de mode- en
cosmeticasector zullen niet alleen maar vrouwen van rond de 20 jaar met maatje 36 als model nodig hebben om geloofwaardig te blijven. En ik vind ook oudere mensen vaak heel mooi.”

Playboy

Ter Horst wil dus bemiddelen tussen opdrachtgever en model, en daarnaast nadrukkelijk de modellen adviseren en begeleiden. Want daar gaat nogal eens iets fout, zo heeft ze aan den lijve ondervonden. Op haar zeventiende verruilde ze Enschede voor Amsterdam om daar bij H&M (eerst in de winkel, later op kantoor) te gaan werken. Via een vriendin kwam ze in contact met een fotograaf die haar graag wilde fotograferen. Ook topless. “Daar schrok ik van, maar ach, op het strand lig ik ook topless.” Die foto’s kwamen op het bureau van een modellenbureau in Londen.

Ik probeer nu weer de draad op te pakken achter de camera

Ze kreeg telefoon of ze (toen was ze 20 jaar) naar Londen wilde komen, “voor een paar testshoots voor twee weken.” Twee weken werden twaalf jaar. In Londen is de ‘Page Three-Girl’ zo ongeveer een fenomeen op zich geworden. “Ik werkte daar fulltime als model, in Nederland lukt dat bijna niet. Nee, het was niet altijd bloot. Ik heb veel lingerie gedaan, kalenders, badkleding, commercials.” Via ‘Londen’ kwam ze ook in de Nederlandse Playboy terecht. “En daarna ging het werk in een sneltreinvaart.” Ze stond bijvoorbeeld in totaal vijf keer op de cover van Playboy. Maar haar populariteit in Nederland is grotendeels aan haar voorbij gegaan. Omdat ze in die tijd in Londen woonde. Nu is het te lang geleden dat ze wordt herkend. “Mijn moeder werkte bij een juwelier, nog steeds trouwens, en daar hoorde ze natuurlijk wel dat ze mij naakt in de Playboy hadden gezien. En het was voor haar ook wel schrikken natuurlijk.” Ze is er niet schatrijk van geworden. “Ik tekende als model een contract met een fotograaf. Die betaalde mij dus om mij te fotograferen. Maar het gaf hem ook alle rechten over de foto’s en dus werden sommige foto’s vaker gebruikt zonder dat ik daar geld voor kreeg.” En in het begin van haar carrière heeft ze zoals ze dat zelf noemt “een foutje gemaakt.” Toen heeft een fotograaf haar onervarenheid misbruikt en haar expliciet gefotografeerd. Het foutje heeft haar ook erg veel geld gekost, het was de reden dat de Amerikaanse Playboy afzag van een reportage waarvoor zij 25 mille betaald zou krijgen. Toch heeft ze in 1994 tijdens het WK-voetbal in Amerika nog wel met internationale Playmates geposeerd. “Toen ben ik nog bij Hugh Hefner geweest.”

PA

Rachel ter Horst heeft tien jaar als (naakt)model gewerkt, toen was het over. “Als 28-jarige moest ik concurreren met meisjes van 18, 19 jaar. Ik vond al die afwijzingen erg moeilijk.”De beslissing om te stoppen werd vergemakkelijkt omdat ze als PA (Personal Assistent) aan de slag kon bij een van de bedrijven waarvoor ze eerder als model had gewerkt. Tijdens bezoekjes aan Nederland (aan haar moeder) was ze Ronald tegengekomen met wie ze inmiddels is getrouwd. Toen ze van hem in verwachting raakte, kwam ze (een jaar of zes geleden) definitief terug naar Nederland. Tijdens een gala in Enschede bij ’t Bölke liep ze Van der Noordt (met oog voor mooie vrouwen…) tegen het lijf, raakte aan de praat en die gaf haar zijn kaartje met het dringende verzoek hem te bellen als ze werk zocht. Voor Van der Noordt was haar achtergrond eerder een aanbeveling. “En ik heb ook nergens spijt van, hooguit van die ene foto, maar ik ben de hele wereld over gereisd dankzij mijn vroegere werk. En nu probeer ik weer de draad op te pakken achter de camera.”

Vorige bijdrage

Roland Zoomers, eerst met Arjan van Vemde, nu met Egbert ten Cate

Volgende bijdrage

Coen Moulijn

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

2 reacties

 1. Peter
  10 januari 2011 at 14:25

  Aardig artikel, alleen beetje jammer dat de website bestage.nl nog niet live is. Met zo’n groots onthaal in Twentevisie zorg je op z’n minst toch dat de site actief is, of anders gezegd: als het bureau nog niet daadwerkelijk actief is en er geen achtergrond informatie kan worden ingewonnen, publiceer het artikel dan later…

 2. Henriette Gort
  31 januari 2011 at 13:28

  Hallo Rachel,

  Zag je gister even bij de appel….leuk om je weer even te zien.
  Jammer dat ik je verder niet gesproken heb.
  Hoorde van Bert dat je een modellenburo voor 35+ begonnen bent.
  Zelf heb ik vroeger ook wat in modellen werk gedaan en vond het altijd erg leuk.
  Misschien heb je wat voor me zou het erg leuk vinden.
  Hoor het wel van je.

  Groetjes Henriet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *