Twentevisie Jaargang 24, 2012

Dalende economie, toch nog te redden

We zullen dit jaar nog wel stakingen krijgen, vermoed ik zo. Want op het moment dat ik dit schrijf, zijn VVD, CDA en PVV gezellig in het Catshuis bijeen om voor miljarden aan bezuinigingen te vinden om uiteindelijk binnen dat begrotingstekort van drie procent te blijven. En terecht. Van het beste jongetje van de klas naar een van de slechtste jongetjes van de Europese klas. Ik heb het zelf meegemaakt, ik zie het op grote schaal bij het onderwijs waarin verhoudingsgewijs in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd is, maar kwalitatief zijn we gezakt naar een middenmoter. En ik begrijp dat ook als ik in de afgelopen weken die leraren en docenten zie demonstreren: ik krijg bijna het gevoel van ‘fijn, kan ik mijn kinderen tenminste even bijspijkeren’. Ik ben voorlichter geweest op een ministerie. Ik zeg niet dat ik daardoor alles weet, maar ik heb wel gezien hoe het soms werkt: potjes die gauw voor de deadline geleegd worden, anders krijg je het jaar daarop minder. Het geldt voor het onderwijs, voor de zorg, voor ontwikkelingssamenwerking, defensie. Volgens mij is er nog een wereld te winnen. Nog steeds.

Van het beste jongetje van de klas naar een van de slechtste jongetjes van de Europese klas

Anderzijds heb ik niet het gevoel dat hele volkstammen als gevolg van de crisis in de armoede zijn beland. Of ik moet me uitsluitend in de welvarende kringen bewegen (wat niet zo is), maar ik spreek nog weinig mensen die hun vakantie cancellen, de auto maar niet besteld hebben of anderszins in de problemen zitten. De bedrijfsresultaten vind ik over het algemeen ook niet dramatisch slecht. Jan van den Berg van TIB zegt in deze uitave dat er meer aandacht moet zijn voor het MKB in plaats van voor die dure UT. De Cruijff van de regio moet inderdaad in deze moeilijke tijd met prestaties en innovatieve producten komen en Twente echt kansen bieden. Kom op met die duurzame energie, nanotechnologie en andere zaken dat is goed voor de economie.

Vorige bijdrage

Hakkert te traag, Egbers en Wielaert redden de avond

Volgende bijdrage

Twente in Business vraagt meer aandacht voor MKB

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *