Twentevisie Jaargang 27, 2015

Vastgoedbedrijf ziet groei naar het oosten komen

De naam ‘Boers & Lem’ dekt niet helemaal meer de lading van het bedrijf (vastgoedconsultants) dat zich ruim een jaar geleden vestigde in een fonkelnieuw pand op het Capitool in Enschede. Pieter Lem (66) trekt zich de komende jaren terug uit het bedrijf, Bart Wientjes (34) is al langer partner maar staat niet op de gevel en de heren zoeken eigenlijk nog een nieuwe partner, ‘een specialist in retail’.

Het verhaal is te mooi om niet even te vertellen. De heren hebben alle drie een verleden bij DTZ Zadelhoff. Pieter Lem is vijftien jaar geleden als eerste voor zichzelf begonnen, Henri Boers stond in februari 2012 (nota bene midden in de crisis) in de startblokken om zelfstandig door te gaan. “Ik sprak een relatie en die zei, ‘Je moet eens met Pieter Lem gaan praten, die zoekt een partner’. Mijn enthousiasme was niet zo heel groot, want mijn laatste contact met hem liep uit op een zakelijke ruzie; hij trad op namens een verhuurder en ik namens een huurder en dat liep niet helemaal lekker, nee.” Toch gebeld. “Ongemakkelijk is het goede woord.” Lem waardeerde het belletje, nodigde Boers uit en samenwerking was in de maak. Eerst alleen een kantoor delen waarvoor Boers gewoon huur betaalde. Na een jaar kocht Boers zich in. Bart Wientjes stapte begin 2014 over.

Boers is de ‘kantorenman’, Wientjes specialisme is bedrijfsruimtes en Lem is een kei in beleggingen en taxaties. “Ik draai er niet om heen: wij willen groeien. In Twente zijn we in heel korte tijd de nummer 4 geworden als bedrijfsmakelaar. Wij doen geen woningen.” De kennis en specialisatie van Boers & Lem is in Nederland reeds alom bekend, bleek bijvoorbeeld uit het verzoek van ING in Amsterdam om bemiddeling bij de verkoop van de villa waarin de Raad van Bestuur van Koninklijke Ten Cate gehuisvest is. “Ik heb net een lijst met beleggers aangeleverd want die moeten eerst goedgekeurd worden door de bank of ik met hen mag gaan praten.”

Niet alleen huizen staan ‘onder water’ (waarde lager dan de hypotheek), dat geldt ook voor bedrijfspanden. “Er is vaak nauwelijks geld om te investeren. Als de huurder dan wensen heeft, moet hij dat zelf realiseren, maar dan wordt de huur natuurlijk ook lager.” De huren zijn in de afgelopen crisisjaren soms wel tot vijftig procent gedaald. “2014 was vastgoed technisch echt een dramatisch jaar.” Maar er is licht zichtbaar aan het einde van de tunnel. “In de Randstad zien we weer groei. Onze ervaring is dat dat langzaam naar het oosten komt. Wij denken dat 2015 weer een groeijaar zal zijn, wij hebben er vertrouwen in, daarom hebben we per 1 januari een nieuwe makelaar aangenomen, Hugo Deen, komt van Saxion, zijn vader heeft een makelaardij in Hardenberg.”

De schlemiel van het makelaarsbedrijf was vroeger de taxateur. Inmiddels draait het bedrijf bijna om hem (of haar). “Banken willen weten hoe bedrijven er voor staan en laten daarom om de drie jaar een taxatie uitvoeren.” De nestor is nog niet overbodig.“ Ik doe veel specifieke klussen, ik heb net een taxatieopdracht afgerond die mij netto tien dagen tijd kost. Voor de meeste collega’s is het lastig om dat naast het gewone werk te doen of het hele bureau schoon te vegen…” Lem was ook betrokken bij de aankoop van winkelcentrum Zuidmolen in Enschede. Dat zat in een vastgoedfonds dat failliet is gegaan.

Vorige bijdrage

Weinig animo voor Behoud de Begeerte in Twente

Volgende bijdrage

Saxionstudenten zetten studie op laag pitje voor Solarteam Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *