Twentevisie Jaargang 28, 2016

Gezellig hamerspel

Aandeelhoudersvergaderingen zijn meestal saaie bijeenkomsten. De belangrijke zaken zijn veelal met de grote beleggers allang besproken en voordien geregeld. Zodat de vergadering zelf een gezellig hamerspel wordt. Om de ‘kleine’ aandeelhouders tevreden te stellen, werden er vroeger nog wel mooie cadeautjes weggegeven zoals door de allang verdwenen Textielgroep Twente, waar dan een hele meute aandeelhouders zich op stortte. Journalisten hebben een slechte naam, maar dit volk rekt de gastvrijheid meestal ook wel goed op… Union in Nieuwleusen was ook altijd heel gezellig. Stork in Naarden, heerlijke broodjes… Bij een vergadering van nota bene Daimler in Duitsland gingen aandeelhouders met elkaar op de vuist omdat de één meer worstjes achterover drukte dan de andere, de politie moest er aan te pas komen. Van zulke berichten knap ik op… heerlijk.

In deze uitgave zegt Edwin Wierda dat hij veel geld heeft verdiend voor zijn klanten omdat tijdens eerdere aandeelhoudersvergaderingen van TenCate hem wel duidelijk werd dat het bedrijf van de beurs zou gaan. Je kunt van vertrekkend topman Loek de Vries veel zeggen (en dat heb ik ook gedaan..) maar niet dat hij onduidelijk is en daar heeft Wierda voor zijn klanten dus ruimschoots van geprofiteerd. Maar voor De Vries was blijkbaar toch niet alles heel duidelijk, zo blijkt: hij gaat namelijk toch niet verder als CEO, maar wordt gedwongen op te stappen en aan te schuiven bij de commissarissen.

Ik heb nu al meelij met de nieuwe man/vrouw die de adem van De Vries in zijn/haar nekt heeft. Wat het huidige TenCate is voor een heel groot deel gekneed naar de inzichten van De Vries. En wat gaat De Vries de hele dag doen? Hij zou nog een tijdje aanblijven omdat hij helemaal niet wilde stoppen met werken. De hele dag fietsen? Naar Volendam met zijn vrouw? Maar de hamvraag is natuurlijk: wat is er gebeurd dat De Vries niet aanblijft? Twentevisie is er niet helemaal achter gekomen. Bij de vorige Raad van Commissarissen lag hij niet erg goed, maar Gilde (nieuwe eigenaar) wenst zich niet te laten piepelen… Zo weet nu iedereen!

Vorige bijdrage

‘Dagelijks vijf tot tien nieuwe klanten’

Volgende bijdrage

’Nijhof-Wassink blijft familiebedrijf’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *