Twentevisie Jaargang 28, 2016

Vier serieuze pogingen

Ik was verdrietig, aangeslagen, teleurgesteld en boos toen ik begin van dit jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Roskam te horen kreeg dat de krant er met onmiddellijke ingang mee zou stoppen. Eerst online verder en dan later weer proberen de krant op papier uit te geven, was het verhaal. Ik geloof daar niet in. Han Pape (samen met Hans Hupkes) halverwege de jaren negentig de initiatiefnemer van het weekblad was de enige journalist die ik ken die na een interview om een advertentie vroeg. Zonder natuurlijk dat de geïnterviewde invloed had op het verhaal. Maar sinds Pape ongeveer een jaar geleden een hersenbloeding kreeg, kwam hij niet of nauwelijks meer bij de mensen thuis, om het zo uit te drukken.

Toch weet ik van minstens vier serieuze pogingen om hem te helpen. Daar waren niet de minsten bij betrokken. Pape had (alweer jaren geleden) een aanvraag voor een subsidie gedaan bij een journalistiek fonds, kreeg een kwart miljoen op voorwaarde dat hij ook zelf een kwart miljoen zou inbrengen.

De heren Holterman en Fransen waren wel bereid die andere helft op te hoesten, op voorwaarde dat Han een paar dingen zou regelen, zoals opening van (financiële) zaken én afspraken over wat er met de krant zou gebeuren als Pape zou wegvallen… Dat A4-tje is er nooit gekomen… Later heeft Joop Munsterman (nog in zijn rol als CEO van Wegener) Pape aangeboden zijn krant op beter papier voor minder geld te drukken. Pape is niet eens wezen praten. En die ervaring heeft Dik Wessels ook met wie Pape sprak in zijn skybox. Wessels was bereid wat te doen voor De Roskam, Pape moest alleen even een afspraak maken met de secretaresse van Wessels. Die heeft nooit telefoon gehad.

Later heeft Andre Odding, eigenaar van dit periodiek nog wel eens met Han gesproken. Maar eigenlijk was de boodschap altijd: ‘maak maar geld over, dan maak ik een mooie krant’. De transporteurs Nijhof en Bolk hebben Pape met advertenties, werkruimte en meer geholpen. Nijhof moest nota bene van mij horen dat De Roskam zou ophouden….

Vorige bijdrage

Ondernemerschap is speerpunt bij Saxion

Volgende bijdrage

Investeringsbedrijf Deltaborgh heeft ten Hag door de crisis geleid

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *