SAX

Henk Smit: Familiezaken

Wat Henk Smit leerde op Saxion, in China en van zijn vader

In het kort
Naam: Henk Smit
Leeftijd: 28 jaar
Functie: directeur/eigenaar Kees
Smit Tuinmeubelen
Opleiding: Commerciële Economie
Afgestudeerd: 2005

“De eerste generatie werft, de tweede erft en de derde bederft”, grijnst Henk Smit (28). Henk heeft Kees Smit Tuinmeubelen niet geërfd, maar voor enkele miljoenen overgenomen van vader Kees. Hij is niet van plan de erfenis te bederven, integendeel. Smit is druk met de toekomst.

Het bedrijf is helemaal van hem. Vader Kees en oom Jan (deurwaarder en voorzitter van Heracles) houden via de Stichting Administratie Kantoor een oogje in het zeil, maar wat ze precies zouden moeten doen om hem in het gareel te houden, zou Henk niet weten. In de twee jaar dat hij aan het roer staat, zijn er geen gekke dingen gebeurd.

Tuinmeubelen

“Toen ik zeventien was – dat was tijdens mijn eerste jaar op Saxion – is mijn moeder overleden. Bij alles wat ik doe, denk ik: goh, als mijn moeder dit zou zien… We maken geen tranentrekker van het verhaal beslissen we op het kantoor achter de immense showroom in Almelo. “Klanten weten natuurlijk niet altijd dat ik Henk Smit ben. Pas zei iemand dat ze vroeger altijd zo fijn geholpen werd door mevrouw Smit. Ja, dat vind ik fijn om te horen. Toen ik zei dat dat mijn moeder was, keek die dame wel even op.” Even blijven we allebei stil. Maar nu we het toch over het verleden hebben: de opa van Henk had een huishoudzaak zoals je die vroeger in elke wijk had. Je kon er van alles kopen, van kopjes en schoteltjes tot wasknijpers en vaatdoekjes. De winkel in Almelo heette Oké Bazar. Het was een voorloper van de huidige Blokker. Oké Bazar werd voortgezet door zoon Kees, vader van Henk. Het was een drukbezochte zaak. In die tijd, de jaren zeventig, kregen de mensen wat meer vrije tijd en financiële armslag en kochten ze regelmatig een klapstoeltje voor in de tuin of op het balkon. Kees Smit besloot zich volledig te richten op tuinmeubelen. Dat was geen slechte beslissing. Anno 2012 is Kees Smit Tuinmeubelen een van de grootste tuinmeubelzaken van Nederland. Helemaal als binnenkort de nieuwe vestiging langs de A1 bij Amersfoort open gaat.

Saxion

“Als kleine jongen moest ik al meewerken als ik vrij had van school of niets te doen had.” Na de havo op het Noordik, ging Henk commerciële economie studeren op Saxion. Small business had hem ook wel wat geleken, maar daar ging zijn vader voor liggen. “Mijn vader zei: als je small business wil doen, dan doe ik je wel geld, koop je harde worst, ga je op de markt staan en aan het eind van het jaar kijken we of je van dat geld iets meer hebt kunnen maken. Nee, mijn vader had geen hoge pet op van small business. De zoon van een kennis deed het en die was altijd thuis.” Daar moet bij worden aangetekend dat zowel pa Kees als zoon Henk problemen hebben met lezen en concentreren. “Om een boek te lezen moet het om te beginnen wel echt interessant genoeg zijn om het open te slaan. Daarom was schoolvoor mij heel belangrijk. Daar werd de lesstof behandeld en kon ik alles vragen. Daardoor heb ik het, zeg maar, gesnapt.”

China

Na viereneenhalf jaar studeren aan Saxion kreeg Henk, ondanks zijn lees- en concentratieproblemen, zijn diploma uitgereikt. De studie was een fantastische springplank – voor Henk zelf maar ook voor het bedrijf. “Ik liep stage bij Hartman Tuinmeubelen. Nee, dat was nog voor het faillissement en de doorstart.” Op verzoek van Wilbert Kroes van Hartman bracht hij de hele barbecuemarkt in kaart. En daar heeft Kroes veel plezier aan gehad. Dankzij dat onderzoek heeft hij zijn eigen barbecuemerk op de markt kunnen brengen. Afstuderen wilde Henk graag in het eigen bedrijf doen: “Mijn docent vond dat goed op voorwaarde dat ik het serieus zou aanpakken.” Henk onderzocht of het voor Kees Smit Tuinmeubelen loonde om granieten tafels te importeren uit China. “De docent wilde dat ik naar China zou gaan voor dat onderzoek. Ik heb daar beurzen bezocht en hardhandig geleerd dat goedkoop vaak duurkoop is. Ja, ik heb wel een paar miskopen gedaan.” Na zijn studie ging Henk fulltime in het bedrijf werken en besloot hij, in overleg met zijn vader, om het over te nemen. Op het vlak van internationaal inkopen ging
hij zijn vader achterna die al vijftien jaar stoelen liet ontwikkelen en fabriceren in Indonesië. Het magazijn staat op dit moment voller dan dat van een gemiddelde groothandel. Er staat zelfs eens speciale kraan voor het leeghalen van containers met granieten tafels.

Website

“Ik probeer meer dingen uit handen te geven dan mijn vader deed. Het bedrijf is nu ook aanzienlijk groter. Vroeger werkten er een of twee mensen in het magazijn, nu hebben we daar vijf mensen vast aan het werk.” Zien veel werknemers hem niet als het zoontje van de eigenaar, met een gouden lepel in de mond geboren? “Ik heb hier van jongs af aan gewerkt, altijd moeten aanpakken. Ik geloof dat ik wel serieus genomen word door de medewerkers. Ik doe het op mijn eigen manier: beetje van mijn vader, wat algemene ontwikkeling van school, het lieve van mijn moeder. En ik heb een hoop geleerd van Herman (Homan, die al meer dan dertig jaar bij Kees Smit werkt).” Het enthousiasme van de hbo-opleiding aan Saxion heeft Henk nog steeds. Wel heeft hij een paar keer zijn neus gestoten bij Saxion. “Internet wordt steeds belangrijker. We hebben een website, verkopen ook online, maar ik zou heel graag eens onderzocht willen hebben hoe groot die markt is. Kopen mensen tuinmeubelen online of willen ze er eerst op zitten en pas later kopen? En hoe kun je een website dan het best opzetten? Dat soort vragen. Ik heb bij Saxion geprobeerd een stagiair te krijgen voor dit onderzoek, maar dat is afgewezen. Jammer. Misschien heb ik de opdracht niet goed genoeg geformuleerd om zo’n docent enthousiast te krijgen.”

Vorige bijdrage

FC Twente maakt voor achtste keer op rij winst

Volgende bijdrage

Innovatie en interactie in theater met Silvester Zwaneveld

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. 17 januari 2017 at 16:25

    T.a.v. Henk Smit.
    Hallo Henk. Bedankt voor je kaart. Tenminste ik denk dat hij van jou komt. In dat geval, ook ik bewaar goede herinneringen aan jou uit de tijd van mijn mentorschap op school. En aan je moeder trouwens. Warme lieve vrouw.
    Hartelijke groet en de beste wensen voor 2017,
    Hens Runhaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *