FC Twente Basis Jaargang 03, 2012

FC Twente maakt voor achtste keer op rij winst

Voorzitter Joop Munsterman en Manager Finance & Control Gert-Jan Nijweide.

FC Twente is er opnieuw in geslaagd zwarte cijfers te schrijven over het afgelopen jaar. Er is een winst gemaakt van zo’n € 1 miljoen en ook het eigen vermogen is meegegroeid tot zo’n € 10 miljoen. Het is voor het achtste achtereenvolgende jaar dat de club erin slaagt winst te maken. Een unieke prestatie in Nederland. “Het afgelopen seizoen realiseerden we een omzet van ongeveer € 48 miljoen, met een uiteindelijke winst van zo’n E 1 miljoen, vergelijkbaar met de voorgaande jaren,” aldus voorzitter Joop Munsterman, die met Manager Finance & Control Gert-Jan Nijweide uitleg geeft over de financiële status van FC Twente.

In deze economisch zware tijden is het niet vanzelfsprekend dat de financiële uitkomsten van een voetbalclub positief zijn. In Enschede is dat wel zo, al betekent dit niet dat de crisis voor FC Twente geen gevolgen zal hebben. “Het stadion is vol en er is zelfs een wachtlijst voor supporters. Ook bij de businessgeledingen is de bezetting goed. Na de winterstop zijn er wel 250 businessseats vrij, omdat we niet meer in Europees verband spelen; die stoelen moesten we reserveren voor de UEFA en gaan we nu voor de verkoop van speciale arrangementen inzetten.”

Inkomsten door uitbreiding stadion gestegen

FC Twente heeft in het betaalde voetbal de derde omzet van Nederland. De inkomsten kwamen lager uit dan in 2010/2011, maar dat wordt volledig veroorzaakt door de Champions League inkomsten. De inkomsten stegen in het seizoen 2011/2012 autonoom met circa E 3,5 miljoen als gevolg van de uitbreiding van het stadion tot een capaciteit van 30.000. Daarnaast leverde de Europese overwintering een positieve bijdrage aan de omzet. De verkopen in de fanshop bleven als gevolg van leveringsproblemen achter. De cateringomzet, volledig in eigen beheer, is in het boekjaar 2011/2012 verder gegroeid. Onlangs werd bovendien bekend dat de publiekscateraar in de gracht, Peters Projectcatering, verder gaat onder de vlag van FC Twente. Nijweide refereert nog even aan het ’oude’ stadion van voor de verbouwing. “De begroting in het seizoen 2007/2008, het jaar voor de uitbreiding, was ruim 18 miljoen. Ongekend voor 13.000 zitplaatsen, want de vuistregel is dat de begroting van een club globaal het toeschouwersaantal maal duizend euro is. “Dan doe je het goed. FC Twente zit de afgelopen jaren ongeveer op E 1.500 per stoel.”

Focus op kosten

Met uitzondering van een aantal incidentele lasten vertonen de bedrijfslasten een redelijk stabiel beeld. De personeelskosten bedragen minder dan 60% van de omzet, hetgeen binnen de voetbalbranche een belangrijk kengetal betreft. Nijweide: “Uiteraard geldt bij ons dat we zoveel mogelijk in het voetbalbedrijf investeren. Dat is onze core business en aangezien er een sterke correlatie is tussen sportief succes en financiële middelen (en vice versa) is het zaak je middelen zo efficient mogelijk in te zetten”.

Financial Fair Play is voor FC Twente geen enkel probleem

De focus op de kosten heeft er onder meer toe geleid dat FC Twente de uitwedstrijden in Europa qua kosten nog kritischer heeft bekeken. Munsterman: “De afvaardiging is dan ook zo minimaal mogelijk gehouden. Dat scheelt aanzienlijk in vliegkosten, aantal hotelkamers en andere bijkomende kosten. Steve McClaren is zelfs naar Andorra gegaan met een zo klein mogelijke selectie, heel bewust. We proberen juist op dat vlak ‘klein’ te blijven.”

Kunduz-akkoord

Voor het komende seizoen 2013/2014 zijn Munsterman en Nijweide minder optimistisch als gevolg van de slecht draaiende economie. Zij praten regelmatig met bestuurders van andere clubs, die eenzelfde ontwikkeling zien. Munsterman: “Als iedereen last heeft van de crisis, zal deze ook niet aan De Grolsch Veste voorbijgaan.” Bovendien hikt FC Twente dit seizoen, net als de andere clubs, aan tegen een van de afspraken uit het alweer bijna vergeten Kunduz-akkoord. Als gevolg hiervan is een aantal maatregelen ter verbetering van de overheidsfinanciën aangekondigd. Deze vormen een onevenredige lastenverzwaring voor het betaald voetbal in Nederland. Een en ander heeft een zeer negatieve impact op de concurrentiepositie van het Nederlandse voetbal in Europa, terwijl Europees voetbal voor clubs en zeker ook voor FC Twente van essentieel belang is. Munsterman: “Deelname vormt in feite het financiële fundament onder de huidige voetbal topsportcultuur. Deze extra inkomsten zorgen voor een financiële impuls van de club, maar ook voor de economie in Twente. FC Twente investeert haar prijzengeld bijvoorbeeld in bouwprojecten en de toeleveringsbedrijven profiteren hiervan. Men zou dus eerder een stimuleringsbeleid dan, zoals nu, een ontmoedigingsbeleid verwachten.”

Financial Fair Play

De hogere begroting brengt vanzelfsprekend ook meer lasten met zich mee. De uitbreiding van het stadion zorgt voor een hogere schuldenlast, maar zorgelijk is deze zeker niet. Nijweide: “We bekijken wel continu de mogelijkheden om de schuldpositie terug te dringen. Herfinanciering is daarbij niet noodzakelijk. Ons lange termijn plan houdt volledig rekening met de verplichtingen uit onze schulden. Deze kan FC Twente dekken uit de reguliere exploitatie. De schuldenlast wordt in ieder geval elk jaar lager door de reguliere aflossingen die gemiddeld € 3 miljoen per jaar bedragen. Daarnaast kan het zijn dat FC Twente, net als in het verleden, eventuele extra baten uit hoofed van transfers of Europese toernooien aanwendt voor aflossingen. Dit is overigens geen verplichting meer.” Een interessante ontwikkeling is het Financial Fair Play-systeem dat de UEFA gaat toepassen vanaf komend seizoen. Het komt er simpelweg op neer dat de inkomsten en uitgaven van clubs in balans moeten zijn. Het doel van deze nieuwe regel is te komen tot ‘fair play’ in het Europese voetbal. Dit systeem kan tot grote problemen leiden bij clubs die dankzij bijvoorbeeld rijke eigenaren veel meer geld uitgeven dan binnenkomt en diep in de rode cijfers eindigen. Het onbelemmerd aanvullen van tekorten is in de toekomst niet meer mogelijk. Europese uitsluiting is daardoor een mogelijkheid. Het nieuwe Financial Fair Play-systeem van de UEFA levert voor FC Twente geen problemen op. Munsterman: “ FC Twente voldoet in ruime mate aan de break-even rule. Bovendien wordt de club niet gefinancierd door een grote overheersende partij die jaar in jaar uit de tekorten aanvult.”

Toekomst

Komend seizoen wordt gewerkt met een begroting van ongeveer € 46 miljoen. Nijweide: “Als gevolg van de uitschakeling voor de KNVB-beker en de Europa League zullen de wedstrijdbaten iets lager zijn dan het jaar ervoor.” Dat Fox in Eredivisie Live is gaan participeren, is interessant voor de clubs. Nijweide: “Op korte termijn levert dat € 2,5 tot E 3 miljoen op, met uitzicht op bijna € 5 miljoen extra. Deze toename in mediabaten verbetert de concurrentiepositie met andere landen, maar bedraagt nog steeds een fractie van hetgeen in de toplanden wordt uitgekeerd.” Verder tracht FC Twente de komende jaren het aantal grootschalige evenementen en feesten te vergroten en zo haar sponsorpiramide te verbreden. Daardoor ontstaat een zodanig stevig fundament dat spelen in de top van de Eredivisie en subtop van Europa mogelijk blijft.

Vorige bijdrage

Go Ahead Eagles speelt met rouwbanden wegens overlijden Fafie en Kohn

Volgende bijdrage

Henk Smit: Familiezaken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *