Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Nico Gerzee hielp de VVD toen gedeputeerde Hertog er tussenuit kneep

Nico Gerzee hielp de VVD toen gedeputeerde Hertog er tussentijds voor een burgemeestersfunctie tussenuit kneep. In die kringen geldt per definitie Eigenbelang Eerst.

Achter de eeuwige glimlach van Gerzee blijkt een jongen van Jan de Wit schuil te gaan. Een bestuurder die ergens voor staat, die geloof heeft in de democratie en die beslist geen allemansvrindje is.

De VVD verraste met Gerzee vriend en vijand. Plotseling blijken de liberalen (ook tot hun eigen schrik) twee provinciale bestuurders te hebben die wat kunnen.

Het is te verdedigen om Jan Oosterhof, ook gedeputeerde, als lijsttrekker aan te wijzen. Maar Gerzee hoort natuurlijk gewoon op plek twee. Provinciaal voorzitter Jaap Zijl van de VVD houdt echter niet van te veel persoonlijkheden om zich heen en diskwalificeert Gerzee met een vierde plek op de lijst.

\’Dat hoort bij de politiek\’, zegt Gerzee, die zelf zeer correct blijft.

Me neus. Dat hoort helemaal niet bij de politiek, het hoort hooguit bij Jaap Zijl. Hij blijkt een politieke vandaal. Zijn strijdwijze neigt naar fascistoïde opportunisme. Beulen zijn nog tot op zekere hoogte te verdedigen met de redenering dat het hun werk is. Bij sadisten kan dat al niet meer. Jaap Zijl pleegt karaktermoord!

Nico Gerzee heeft exact gedaan wat het bestuur van de provincie Overijssel van hem verlangt. Er ligt een plan klaar voor een gemeentelijke herindeling. Dat heeft Gerzee met verve verdedigd. Ook op plaatsen waar Zijl niet eens durft te komen. De VVD denkt nu dat Gerzee de partij stemmen gaat kosten. Stemmen van mensen die de herindeling verafschuwen. Volstrekte flauwekul natuurlijk. Maar dan nog…

Zijl is een sigarenrokende, nonchalante gladjanus. Eentje die in elke oorlog meelult met de winnaar. Met zijn achterkamertjesgekonkel is hij een potentieel gevaar voor de democratie. Ik ben bang voor mensen zoals Zijl.

Gerzee wacht op de liberale achterban die eind dit jaar zijn mening mag geven. En hoopt dat deze onrechtvaardigheid wordt teruggedraaid. Zo niet, dan houdt hij de eer aan zichzelf. En dan verwacht ik een actie van Jan Oosterhof. De vroegere officier van justitie zou zichzelf volstrekt ongeloofwaardig maken als hij dit zou accepteren.

Maar dat gebeurt gelukkig niet, weet ik inmiddels.

Op 14 december -tijdens de vergadering van de VVD- zal Jaap Zijl zijn terugtreden bekend maken.

Vorige bijdrage

Hendrikx is niet helemaal onze Frau Antje

Volgende bijdrage

Zonder ons heeft Mans geen toekomst

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *