Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Hendrikx is niet helemaal onze Frau Antje

\’Als ik met radslagen op het Binnenhof geld voor de provincie zou krijgen, zou ik het direct doen\’. Dit soort oneliners had de Commissaris van de Koningin in Overijssel, mr. Hendrikx, bedacht voor een discussie met ondernemers, politici en journalisten.

Maar er kwam helemaal niets uit. Een venijnige, op het puntje van zijn stoel wippende, geagiteerde, snuivende Commissaris van de Koningin heb ik nog nooit meegemaakt. Hendrikx is niet helemaal onze Frau Antje

Ik vind Hendrikx een beetje een sneue man. Je weet nooit wat hij denkt. Altijd vriendelijk, altijd beleefd. Zo saai als een strak gelakte binnendeur. Als ik hem op dit plekkie de pesttering scheld, geeft hij mij gewoon na de volgende vergadering of receptie netjes een hand en vraagt zoals altijd: \’Hoe maakt u het?\’ In plaats van zijn middelvinger op te steken.

Zijn degelijke intelligentie zou nog te pruimen zijn in een provinciaal college met geinponems. Maar voor de Kampermannen en Kempermannen van deze wereld is de politiek echt een uitkomst. Wat moeten ze anders? En zo gedragen ze zich ook. Niets wetend, niets zeggend, onder het mom: alles kan tegen je gebruikt worden. En dan heb je nog kabouter Lanning, die de ene week volstrekt iets anders zegt dan de andere. Die man is nooit op een originele gedachte betrapt.

Het is echt zo\’n klaagcollege in Overijssel. Zeiken, zeuren, dreinen. Mijn kinderen geef ik daarvoor op hun lazer, onze gedeputeerden worden ervoor betaald. Zich druk maken over de tafelschikking bij een lullig dinertje. Dat soort onzin. Hebben die mensen wel eens iets van een functioneringsgesprek? Blijkbaar wel, want Kemperman is ineens lijsttrekker van het CDA geworden.

Oud-minister Langman – u weet wel, van die commissie die vijf miljard voor Groningen, Friesland en Drenthe geritseld heeft – zegt het vrijdag om halfzes bij Radio Oost heel duidelijk: \’Die drie Commissarissen van de Koningin communiceren precies hetzelfde. Dat is in Overijssel wel anders.\’

Ik weet zeker dat Hendrikx meer integer is dan Alders van Groningen, Ter Beek van Drenthe en Hermans van Friesland (voor hem Wiegel) bij elkaar. Broodeerlijk en superintelligent. Maar met zulke mensen win je geen oorlog. Alders en Ter Beek gaan samen naar de hoeren, stel ik mij zo voor. Die regelen dat. Alders kan niets, maar hij heeft wel bij Kok een aantal malen zijn roes uitgeslapen. Dat zijn de echte Commissarissen van de Koningin. En straks van de Koning. Jongens van stavast die zorgen dat W.A. geen soa oploopt in \’hun\’ provincie.

Ik verwacht Hendrikx in een sportschool. Trainen. Om voor het oog van de camera van Den Haag Vandaag binnen een paar weken een aantal radslagen te maken.

Vorige bijdrage

Frits Koffijberg, een man die op basis van wie hij is 97 jaar had moeten worden

Volgende bijdrage

Nico Gerzee hielp de VVD toen gedeputeerde Hertog er tussenuit kneep

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *