Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Han Pape kiest voor een redactioneel stuk over RTV Oost

Ik blijf een fan van dit krantje. Hoewel de journalistiek bij tijd en wijle dramatisch slecht is. Ik gooi het er maar op dat Han Pape als uitgever en hoofdredacteur flink van de straat wordt gehouden. En als eindredacteur moet hij ook nog eens alle kopij redigeren van schrijvers-die-in-veel-gevallen-het-alfabet-nauwelijks-beheersen-maar-het-zo-geil-vinden-hun-eigen-naam-terug-te-zien-boven-een-stuk. Vrij naar de advertentiecampagne van het ministerie van Onderwijs: Wie heeft Wim Neeskens leren schrijven? Nou, niemand volgens mij, als ik zijn nog niet gecorrigeerde berichtjes en faxjes lees.

De hoofdredacteur verweet mij onlangs \’Medendorp-isme\’. Uit de context leidde ik af dat hij daaronder een soort brutale arrogantie verstaat. Hij, Pape dus, mag mij alles verwijten. Hij wenst blijkbaar de polemiek die in de regionale krant verboden is, zoals hij onlangs trots schreef. En daarom had ik best willen lezen dat ik een opgeblazen bal gehakt ben, een zelfingenomen westerling die zich presenteert alsof hij alles uitgevonden heeft.

Maar Han Pape kiest voor een redactioneel stuk over RTV Oost en met name over mijn persoontje, een tekst ogenschijnlijk geschoeid op journalistieke leest. Helaas, Pape heeft het zo druk dat hij geen tijd heeft mij, mijn collega Hans van Wieren of Hennie Kuiper te bellen. Toch werd Kuiper gequoot in dat verhaal, zult u zeggen; informatie uit de tweede hand. Han Pape heeft nota bene het omstreden radioprogramma niet eens gehoord.

Wat mij betreft allemaal prima, ware het niet dat de idealist zelf geen schone handen heeft. Hij is fan van SVZW en zou voor de Wierdense club wel eventjes het sportcafé van RTV Oost regelen. Toen Oost niet echt een promotieprogrammaatje wilde maken, maar een journalistiek product, liet Pape in zijn krant SVZW-voorzitter Nijhof een paar paginaatjes lang vertellen hoeveel Twente aan Nijhof en diens geweldige transportbedrijf te danken heeft. Maar ik lees dus niet dat Nijhof de Roskam financieel steunt. Het interview is een ordinaire wederdienst.

Pape heeft mij destijds gevraagd wekelijks een column te schrijven. Nu tracht hij mij \’kalt zu stellen\’ zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen. Waarom? Ik weet het echt niet. Moet ik stoppen met Moordkuil? Pape kan mij ook gewoon ontslaan, eruit flikkeren. Voor mijn part op staande voet. Maar dat is niet zijn bedoeling heeft hij mij bezworen. O.

Nog één ding. Ik bied de regionale krant mijn oprechte verontschuldigingen aan voor datgene wat Pape zogenaamd uit mijn naam schrijft. Hun bijlage Het Dopingsdossier was om te smullen. Ik heb de naam van dokter Oosthoek niet een keer gebruikt tijdens de opname, maar dat kon Pape natuurlijk niet weten…

Vorige bijdrage

Zonder ons heeft Mans geen toekomst

Volgende bijdrage

Loek de Vries is een kanjer van een ondernemer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *