Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Ook overheden weigeren verantwoording af te leggen

Nummer 11 – 1998

Dat bedrijven (soms beursgenoteerd) weigeren verantwoording af te leggen voor hun daden is genoegzaam bekend. Het liefste regelen ze alles onderling met vakbonden, ondernemingsraad of arbeidsvoorziening. Niet zelden eisen ze ook nog eens dat alle partijen daarbij hun mond houden.

Tegenwoordig hebben ook overheden de neiging om geen tekst en uitleg te geven.

Zo\’n burgemeester Franssen van Zwolle, nota bene een vroeger Tweede Kamerlid, eist van zijn voorlichters dat ze lobbyen. Hebben ze wat te verkopen, hebben ze iets te regelen, moeten burgers worden overtuigd dat de aanleg van een weg toch echt noodzakelijk is, dan worden de boodschappenjongens op pad gestuurd. En voor de gewone vragen is Franssen absoluut niet meer beschikbaar. Hij erkent zelfs dat de werking van de democratie daarmee groot gevaar loopt. Maar het interesseert hem geen fluit. Maar wel een grote bek hebben omdat hij geen gronden ziet om demonstraties van extreemrechts te verbieden.

Het is niet alleen in het openbaar bestuur schering en inslag, het bedrijfsleven is er zoals gezegd mee begonnen, heeft de toon gezet. En het wordt steeds erger, het gaat meer en meer die kant op. Niks democratie, niks verantwoording.

Voor een toelichting op de jaarcijfers mag je naar Amsterdam komen om niets te horen. En dus kom je maar niet. Zo wordt de kritiek omzeild. Geen lastige vragen. Geen gezeik aan het hoofd van de regionale journalistiek. Zo is het bedrijfsleven vandaag de dag. Ze doen het zelf wel. Ze willen geen pottenkijkers.

En dat is allemaal nog tot daaraan toe. Maar het ergste is dat heel die bliksemse zooi, zowel de bedrijven als ook de overheden, bij Brussel op de stoep liggen te hijgen voor een greep van vele honderden miljoenen in de overheidspotten van Europa. Dat is gemeenschapsgeld. Dat is van ons. Daar willen ze van meegraaien. Belastinggeld is altijd welkom. Niet betalen, wel incasseren. Eerst in Den Haag schreeuwen om lastenverlichting en vervolgens in Brussel doodleuk meeprofiteren van de gelden die minder draagkrachtigen wèl aan belasting hebben moeten betalen. Dat hele Europa is één grote farce, met de euro als toppunt.

De groten worden groter, maar weigeren verantwoording af te leggen. Niemand die enig idee heeft welke bedrijven hoeveel geld krijgen aan subsidies. Niemand die beseft dat elke controle ontbreekt. Steeds minder burgermeesters geven tekst en uitleg. Ze zijn te druk met lobby\’s voor van alles en nog wat. En met het afkleppen van de feestjes van de bedrijfsjongens. En het wordt ze steeds makkelijk gemaakt. Je zou ze op hun kop in de modder moeten zetten. Daar heb ik wel een paar euro\’s voor over. En die wil ik graag zelf betalen.

Vorige bijdrage

De werklozen in Nederland

Volgende bijdrage

nucleair afval in Ahaus

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *