Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

nucleair afval in Ahaus

Nummer 12 – 1998

Ik vind dat iedere Twentenaar dezer dagen een ATV- of snipperdag moet opnemen om te protesteren tegen de opslag van nucleair afval in Ahaus (net even over de grens).

Burgerlijke ongehoorzaamheid is mijns inziens toegestaan: collectief ziekmelden: nou eens niet om 3,75 procent of 3,52 procent loonsverhoging gerealiseerd te krijgen.

Iedere weldenkende Twent met kinderen in de buurt van spoordijk en opslagplaats verwacht ik. De laatste keer dat Nederland een massaal protest liet horen dateert alweer uit de beginjaren tachtig. Toen ging het over kernwapens en de WAO.

De situatie is nu minstens net zo ernstig. Ik ben echt in paniek geraakt sinds ik de Enschedese wethouder Buursink het volk geruststellend via de televisie zag toespreken.

Alsof Bolkenstein asielzoekers bij hem thuis ontvangt.

Ze hebben daar in de buurt van Kalkar een paar jaar geleden de mooiste, beste, veiligste en duurste kerncentrale ooit ontmanteld omdat niemand dat kreng wilde. En om de hoek slaan ze afval op dat zo gevaarlijk is dat daarbij de ramp van Tsjernobyl een geinig binnenbrandje was.

Waar haalt die geitenwollensok van een Buursink het gore lef vandaan om mij en mijn kinderen gerust te stellen. \’Ga maar lekker rustig slapen, ik ben er zelf wezen kijken. Het is veilig. Die Buursink kan volgens mij nog niet eens de band plakken van zijn eigen fiets. En hij gaat bepalen of zo\’ n bunker veilig is. nou ja, hij heeft in zoverre gelijk dat als die Duitsers ergens ervaring mee hebben…

Maar als het dan allemaal zo veilig is, waarom zetten die Duitsers dan die opslagplaats op de grens? Waarom niet lekker in het Ruhrgebied waar de lucht en de grond zo vergiftigd zijn dat koeien met drie koppen eerder normaal dan uitzondering zijn. Euthanasie en onvrijwillige zwangerschap zijn daar in een paar uur geregeld dan wel opgelost. Maar nee het moet bij het mooie Twentse landschap.

Ik had die autohater, die fietspadfetisjist in Enschede in de voorste rij verwacht. Met zijn populaire oneliners. Met zijn Pietje Bell-smoelwerk. Buursink wordt de Colijn van de 21ste eeuw. En ik wens uit zijn mond ook nooit meer van die hypocriete milieupraatjes te horen. Asfalteer dan ook maar meteen heel Twente, want het kan tien jaar duren, misschien een paar decennia later, maar dan kunnen we heel Nederland teruggeven aan de zee.

Twente moet dezer dagen in actie komen in Duitsland. Demonstreren is niet het alleenrecht van een paar radicale idioten die zich autonomen noemt. Laat de kwis de kwis, de afwas de afwas en kom naar Ahaus.

Vorige bijdrage

Ook overheden weigeren verantwoording af te leggen

Volgende bijdrage

Klaar met de heer Kok

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *