Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 47: Annet Stokkentreeff uit Big Brother

Wat bezielt iemand om een paar maanden met een tiental andere volstrekt onbekende aandachtsknakkers in een huis te gaan wonen? Met daarbij 26 camera’s die alles, maar dan ook alles registreren. Annet uit Goor is onlangs uit Big Brother gemikt en ik mocht haar interviewen. Om het ijs te breken zei ik gezellig dat Paul de Leeuw zelfs zijn column in de NRC aan haar gewijd had. ‘Huh, NRC, is dat een krant ofzo?’

Na grofweg drie minuten waren we volkomen uitgeluld. Ik begreep helemaal niets van al die verhalen over geiten, Koos en lesbienne Bianca, en dat ze er zo naar snakte om Knuffel Ruud te ontmoeten. Ik begreep wel dat Veronica voor elke live-uitzending een lading alcohol beschikbaar stelt om de zaak een beetje op de leuken.

Annet Stokkentreeff is (kortom) ontzettend dom: 42 jaar, een maandje getrouwd geweest en ze hunkert naar erkenning en herkenning.

Een louche sportschoolhouder in Goor behartigt nu haar belangen als je met haar wilt praten of als ze een lint moet doorknippen. Haar volgende doel is in een programma met Jerry Springer optreden. En aangezien Annetje alles voor aandacht en voor de camera doet, moet dat geen enkel probleem zijn.

Kan het erger dan Annet? Gemakkelijk, want Annet de Bekende Nederlander laat zich de afgelopen weken vergezellen door types die tegen Big Annet opkijken. Dan zit je dus aan een tafel met een moeder en een kind die Annet beschouwen als een heilige en bij werkelijk alles instemmend knikken en lachten en koffie halen en om de tien minuten roepen dat Annet hun alles is. Een kapster met een vet bosje haar die mij bijkans aanvloog toen ik het waagde een kritische vraag te stellen aan haar idool.

Kan het erger dan een Annet-aanbidster? Gemakkelijk. Je moet er voor naar Kampen, naar Douwe Egberts. Die fabriek gaat dicht. Verhalen daarover doen al jaren de ronde. Niemand durfde wat te zegen. Vorige week kwam het niet verrassende nieuws. Het personeel doet niets, de Ondernemingsraad laat weten dat de PR-afdeling heeft geadviseerd niet met de pers te praten. De vestigingsdirecteur Loonstra, een duffe zetbaas, verwijst ook naar de PR. Loonstra is ongetwijfeld van Duitse afkomst, hij likt naar boven en trapt naar beneden. Veel zetbazen zijn trouwens van Duitse afkomst, let maar eens op. Van die schijterige ABN-AMRO-afdelingschefs.

Het personeel is in Kampen zo bang gemaakt, zo geïntimideerd, dat ze toen ze actie gingen voeren de pers wel uitnodigden (anders heeft actievoeren niet zo veel zin, de rest van de wereld moet wel weten van de boosheid en de kwade wil van de baas), maar tegelijk vroegen onzichtbaar te werken: ‘Anders verbiedt de PR-afdeling de actie’.

De PR is Big Brother bij Douwe Egberts. En ik vind Annet een leuke frisse, energieke meid vergeleken met die Kamper sukkels.

Vorige bijdrage

Nummer 46: het ABN-AMRO gevoel

Volgende bijdrage

Directeur Pearson heeft dubbel spel gespeeld

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *