Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 51/52: De Wilde is een meedogenloze destructor

Texoprint in Boekelo wordt binnen een jaar over de kling gejaagd: bij de aanstaande overname worden alvast 33 mensen op straat gezet, over pakweg een jaar nog eens 120. Het interesseert ze geen reet. Ze hebben een ervaren huurmoordenaar voor dit soort klusjes in de arm genomen. Mijnheer De Wilde van Active BV, een bedrijf in oprichting dat ongetwijfeld na de liquidatie van het toneel zal verdwijnen. Want De Wilde staat bekend om zijn snelle afhandeling van smerige karweitjes. De Wilde is een meedogenloze destructor. Een man zonder geweten. Vraag het maar na bij onder meer Love Jeans in Oldenzaal. Zoals het telefoonnummer van Moskovitz bij topcriminelen op de arm is getatoeëerd, zo staat De Wilde op een eervolle plaats in de telefoonklapper bij bedrijven of mensen (zoals projectontwikkelaars) die een link klusje op te knappen hebben. Projectontwikkelaars deugen (bijkans) per definitie niet. Ik houd niet van mannetjes die \’s nachts (na een raadsbesluit over de aanleg van een nieuw bedrijventerrein) boeren uit bed halen om hun weiland op te kopen en voor heel veel meer geld aan de betrokken gemeente aan te bieden. Dat is namelijk ons geld, opgebracht door de belastingbetaler. De zakkenvuller hangt vervolgens van ons geld zijn naam aan een voetbalstadion.

Het kan erger, veel erger. De broertjes Hans, Alex en Gerard aan de Stegge in Goor gaan letterlijk over lijken. Via een gore overzeese constructie hebben ze Texoprint van Gamma Holding gekocht. Texoprint stond al een jaar in de etalage. Eerst zou het aan mijnheer Smit (van NJI, van Bettina) worden verkocht, maar dat feest ging niet door. Het succesvolle familiebedrijf Aan de Stegge, dat zo\’n leuk kantoortje in Goor heeft neergezet, rook geld. Texoprint ligt fraai gelegen op zo\’n dertig hectare in Boekelo. Bedrijventerrein is handel. De broertjes begrijpen ook wel dat Gamma Holding (aan de beurs genoteerd) zich niet kan permitteren om Texoprint zomaar op te ruimen en bedachten een constructie. Mijnheer De Wilde koopt de tent, heeft voor een jaar geld meegekregen en zal eind 2001`met een vroom gezicht melden dat hij het echt geprobeerd heeft, maar dat het helaas niet gelukt is. Er is dan geen geld meer voor een sociaal plan. Alle werknemers komen op straat te staan. Het spijt mij. Gegroet.

Het is een soort witwassen van grond. Ik heb alleen niet kunnen achterhalen of Gamma ook in het complot zit, want ik vind twaalf miljoen voor dertig hectare niet echt overbetaald. Maar ook als de bestuurders van Gamma niet meedelen is het voor hen een leuke deal: ze zijn van het gezeik af (van bonden, van aandeelhouders) en krijgen twaalf miljoen cadeau op een compleet afgeschreven bedrijf.

De Wilde zal wel een leuke bonus krijgen voor zijn liquidatie. Daar leeft hij namelijk van. De deal is bijna rond. Alleen de vakbonden kunnen de zaak nog blokkeren. In godsnaam, jongens, uit naam van 120 gezinnen vraag ik jullie: houd de dief!

Vorige bijdrage

Nummer 50: ik ben helemaal gek van Ank Bijleveld

Volgende bijdrage

Nummer 1

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *