Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 6

Vol trots meldt de provincie Overijssel dat ze maar liefst zeventig mille uittrekt om de uitstraling van de provincie te verbeteren. In het persbericht schrijft de voorlichter zonder enige géne dat het onomstreden activiteiten zijn. De zes organisaties die hun girorekening gespekt zien, krijgen de poen omdat ze de sterke kanten van de provincie laten zien en staan in verhouding met belangrijke doelgroepen en relaties…..Relaties? Ja, dat is een stuk duidelijker.

Dat de organisatie van de sleepbootdagen in Zwartsluis tien mille krijgt, prima. Het Nederlands Damkampioenschap ook tien mille; zal wel passen bij de duffe uitstraling van Overijssel. Mij hoor je niet. Ik weet dat het provinciebestuur graag slijmt met het Orkest van Oosten sinds Jaap van Zweden daar regelmatig zijn kunsten vertoont. Soit. Dan vind ik 15.000 gulden zelfs weinig. Wat mij betreft krijgen de orkesten nooit genoeg financiële ondersteuning. Maar in dit specifieke geval krijgen ze geld om het Overijssels Volkslied op te nemen. Nee, daar zit de rest van de wereld echt op te wachten. Dat is cultureel erfgoed, lacht de voorlichter desgevraagd.

Maar ik neem het provinciebestuur kwalijk dat ze 15.000 gulden aan de Triatlon in Holten en zo’n zelfde bedrag aan het RTV Oost programma Kiek\’n waj zeg schenken. Bij die triatlon hangen de sponsors er met hun benen uit, veel televisie exposure, het evenement draait als een trein. Waarom niet de armlastige Ronde van Overijssel? Ik heb het sterke vermoeden dat er persoonlijke voorkeuren zijn binnen het bestuur. Waarschijnlijk zoontjes die deze sport leuk vinden. Maar geld schenken om zo’n kutquiz te organiseren voor een paar regionale Jorg Haiders, dat gaat wel heel ver. Taal is in. Taal is leuk. Taal is belangrijk. Alles wat het Groot Dictee der Nederlandse Taal zo mooi en interessant maakt, hebben ze bij Kiekn waj zegt gedebiliseerd. Maar ze zullen van het provinciehuis allemaal wel een keer voorbij mogen komen. Mogen ze populistisch doen bij de kijkers en kiezers: heel belangrijk, dat regiogevoel. Zaterdag zijn er weer heel spannende opnames; Twents bestaat niet eens. Het is vooral spreektaal.

En dan blijft er nog een lullige vijfduizend gulden over voor de APM. Vijfduizend gulden die (echt waar) is bedoeld om met relaties van de bestuurders te vreten en te zuipen. Hallo, zijn jullie daar op het provinciehuis niet helemaal goed bij je hoofd? Geef dan geen geld. Zeg dan dat wat jullie betreft de APM naar de klote mag gaan. Maar geef geen fooi !! Jullie mogen wel bij mij in een programmaatje, ik verzin wel wat, plaats desnoods wat domme, gezellige opmerkingen en dan noemen we dat een gesprek. Wat jullie blijkbaar graag willen….. Maar geef de APM een normale subsidie.
Straks niet janken als het evenement definitief naar Amsterdam wordt verplaatst, hè?

Vorige bijdrage

Nummer 5: minderwaardigheidscomplex in Twente

Volgende bijdrage

Commentaar: Gerrit Ybema kun je er goed bij hebben

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *